Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

Ekonomi Haberleri

Kredi sınırlaması ve kurdaki dalgalanmalar sebebiyle satışları sert şekilde düşen otomotiv sektörü iç piyasadaki daralmayı ihracat yaparak aşmaya çalışacak

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçilen Kudret Önen, ocak- şubat ayında iç piyasada yaşanan kayıpları ihracatla telafi edeceklerini bildirdi. 2013 yılını değerlendirerek 2014 yılına ilişkin görüşlerini paylaşan Önen, "Otomotiv sanayii olarak başarılı bir 2013 yılını geride bıraktık. 2013 yılında krize bağlı olarak AB pazarında oluşan daralmayı Ar-Ge ile desteklenen yeni ürünlerle aşarak, yeni modellerle de ihracatımızı artırmıştık. Ancak kurlardaki ve ÖTV'deki artışın yanı sıra kredi kullanımını sınırlandıran tedbirler sebebiyle 2014 yılı ilk çeyreğinde pazarda talepte bir daralma olduğunu görüyoruz. İç pazarın üretim üzerindeki bu olumsuz etkisini ihracat artışı ile kapatmamız gerekiyor" dedi.
2014 yılına girerken geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni Teşvik Rejimi ile otomotiv sanayinde yatırımların önemli oranda arttığını vurgulayan Önen, toplam üretim kapasitesinin bu yıl 1 milyon 700 bin adede yükseldiğini, sürdürülebilir bir büyüme için iç pazarın da büyümesi gerektiğine dikkat çekti. Önen, Ar-Ge mevzuatı kapsamındaki uygulamaların yeni projeler için çok önemli olduğunu kaydetti. nbsp;


KUDRET ÖNEN YENİDEN BAŞKAN
40. yılını kutlayan Türk otomotiv sektörünün en önemli çatı kuruluşlarından Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 40. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Yeni yönetimin belirlendiği Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Kudret Önen 2014-2015 yeni dönem için yine OSD Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.



nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek


Elektrikli Toyota i-Road yollarda
Toyota özellikle gelecekte otomobillerin nasıl olacağı konusunda şimdiden fikir veren kişisel mobilite aracı i-Road konseptinin testlerine başladığını duyurdu. Tokyo'da "i-Road" elektrikli aracın etkinliğini ölçmek ve kentsel alanlardaki kullanımını tespit etme amacı ile yapılacak testlere 20 kişiden oluşan uzuman bir ekip katılacak. Testlerde ise 10 araç kullanılacak. nbsp;
43. Tokyo Motor Show 2013'de konsept model olarak tanıtılan Toyota i-Road, motorsikletlerin sağladığı manevra kabiliyetini, otomobillerin sunduğu konfor ve denge ile birleştiriyor. Toyota, Tokyo'da gerçekleştirilecek testlerde i-Road'un verdiği sürüş hissini, kullanıcı memnuniyetini, kullanım kolaylığını ve kentlerde kişisel sürdürülebilir ulaşıma katkısını ölçümleyecek.
Toyota i-Road şehirlerde kişisel sürdürülebilir ulaşım için ideal çözüm olarak sunulurken, Toyota'nın gelecekte üreteceği araçlar için önemli bir referans noktası olarak da değerlendiriliyor. Toyota i-Road, iki elektrikli motora, 2.345 mm uzunluğa, 1.455 mm yüksekliğe ve 870 mm genişliğe sahip bir araç. Toyota i-Road, 50 km menzili ile de dikkat çekerken, birkaç saatte normal bir prizden şarj edilebiliyor.


nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

YENİ TRAFIC'LE TANIŞMA ZAMANI
1980 yılında lansmanı yapılan ve aynı derecede ünlü Estafette'in yerini alan Renault Trafic, dünya çapında 1.6 milyonun üzerinde satış rakamına ulaştı. 2014 yılında Trafic öyküsü, dünya çapında 50 kadar ülkede ilk defa nbsp;pazara sunulacak olan üçüncü nesil ile devam ediyor. Yeni Trafic dış çizgileri, zengin ürün gamı ve yeni nesil turbo şarjlı motorları ile dikkat çekiyor. Araç, Renault'nun geliştirdiği en son jenerasyon 1.6 dCi motoru (R9M) temel alıyor ve yakıt tasarrufu ile gerçek sürüş keyfini bir araya getiren ileri teknoloji sunuyor. Bu motor iki versiyon olarak müşteriyle buluşuyor: 1 litre /100km'den daha fazla bir kazanç sunan değişken geometrili turbo motor ve yakıt tüketimini 6 litre /100km*nin altına düşüren çift turbolu (twin-turbo) versiyonu. Bu motorlar araç tam yüklü olduğunda dahi, düşük devirlerde sunulan yüksek tork sayesinde dinamik tepkileri garanti ediyor.






nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

OTOMOTİVE PROJE İLGİSİ
Türkiye'yi ihracatta 2023 yılı hedeflerine taşıyacak nitelikli ürünleri ortaya çıkarmak için başlatılan Ar-Ge ve inovasyon seferberliğine katılan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB)3'üncü Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'na toplam 600 proje başvurusu yapıldı. Başarılı projeler 17-18 Nisan tarihlerinde Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde sergilenerek otomotiv endüstrisinin ana ve yan sanayi firmalarına tanıtılacak. Dereceye girecek projelere toplamda 300 bin TL ödül verilecek. Tasarım Yarışmasında dereceye giren ve Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun görülen başarılı proje sahibi öğrenciler de Bakanlık desteğiyle yurt dışında eğitim şansı yakalayacak.






nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

2008'e YENİ e-VTİ MOTOR
Peugeot 2008'in e-VTi motor seçeneği, ETG (Efficient Tronic Gearbox) otomatik vites seçeneği ile Türkiye pazarına sunuldu. Böylece benzinli motoru tercih eden müşteriler de e-VTi mikro hibrit teknolojisinin düşük yakıt tüketimi, gürültüsüz ve titreşimsiz Stop amp;Start sistemi gibi avantajlarından otomatik şanzıman ayrıcalığı ile yararlanabilecekler. Peugeot 2008'de 1.2 lt e-VTi motor ile birlikte yeni nesil ETG otomatik şanzıman seçeneği sunuluyor ve böylece araç daha kolay bir kullanım vaat ediyor. Sistemde direksiyondan vites değiştirme kulakçıkları da bulunuyor.


nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

Otomotivde Çin'den yatırımcı geliyor
Çin'in en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Sinotruk Türkiye'de yatırım ve ticaret imkanlarını araştırmak için geldi. Yatırım için arayışlara başlayan Çinliler, TAYSAD ve OİB yöneticileriyle biraraya gelerek destek istedi. nbsp;Sinotruk'un Uluslararası Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Liu Qing, TAYSAD ve OİB yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretim ve ticaret olanaklarını görebilmek için temaslara başladıklarını bildirdi. Çinli heyet Türk otomotiv endüstrisini yakından tanımak adına birçok firmayı da ziyaret ederek üretim ortamını yerinde inceledi.






HAFTANIN OTOMOBİLİ
nbsp;Otomotivciler satışlarını ihracatla telafi edecek

Opel Mokka
Fiyatı: 64.711 TL'den başlıyor


ARTILARI
Geniş iç mekânı, rakiplerine göre başarılı bagaj hacmi ve yerden yüksek olmasıyla kompakt SUV sınıfının avantajlarını sunuyor. Kullanımı rahat, keyifli ve özellikle de bol seyahat eden, bol bagajlı gezen benim gibi insanlar için rahat bir otomobil. Yol tutuşunu, şanzımanını, malzeme kalitesini çok beğendim.Güven vermek konusunda da çok başarılı.


EKSİLERİ
Dış tasarımı rakiplerine göre biraz zayıf kalıyor. Yakıt tüketimi eğer gaza kendinizi tutamayıp fazla basarsanız biraz beklentilerinizin üzerine çıkıyor. nbsp;Direksiyon hissiyatı konusunda biraz eleştirilerim var, tepkilerini hissetmekte biraz zorlandım.


Teknik özellikleri
1.6 litre benzinli 115 beygir düz vites, 1.4 140 beygir benzinli (düz, otomatik vites ve 4 çeker seçenekleri mevcut), 1.7 litre dizel 130 beygir (önden çeker, nbsp;otomatik vites).


Öne çıkan rakipleri:
Skoda Yeti, Nissan Juke, Mini Countryman, VW Tiguan, Renault Captur, Peugeot 2008.


BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SEVDASI



SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...