'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun

'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun

Ekonomi Haberleri

Vergi ödememek için home ofis olarak kullandıkları evlerin önüne koydukları araçları 'doktordan ve bayandan az kullanılmış otomobil' ilanlarıyla satıyorlar

İkinci el otomotiv satışlarında kayıt dışılığın boyutu devasa boyutlara ulaştı. Özellikle internetten "doktordan ve bayandan az kullanılmış otomobil" ilanları vererek devlete tek kuruş vergi ödemeden yılda 15-20 otomobil satan "home ofis galerileri"nin devlete maliyeti 2 milyar lirayı buldu. İkinci el araç satışında kayıt dışılığın had safhaya ulaştığını belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı Aydın Erkoç, Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 5 milyon araç satışının yapıldığını, bunun sadece 1 milyonunun oto galerilerinde gerçekleştirildiğini kaydetti. "Home Ofis'' oto galericiliğinin yaygınlaştığına; sokakların, kaldırımların showrooma dönüştürüldüğüne dikkati çeken Erkoç, nbsp;şunları söyledi: ''İkinci el araç satışlarında belli bir kontrol mekanizması olmadığı için herkes ikinci el araç alım satımı yapabiliyor. İnternete ilan veriyorlar, araçları da home ofis olarak kullandıkları evlerinin önüne çekip satış yapıyorlar. Bu kişilerin en yaygın ilan verme şekilleri de 'bayandan ya da doktordan satılık' otomobildir. Yılda 15-20 otomobil satan 'bayan' ya da 'doktor' var. Oto galerileri kadar kazanırlarken devlete bir lira bile vergi ödemiyorlar. Geçen yıl, oto galerileri dışında satılan 4 milyon araçtan devletin vergi kaybı yaklaşık 2 milyar Türk Lirasıdır.'' İnternet üzerinden araç alım satımlarına, yasal bir düzenleme getirilmesinin şart olduğunu vurgulayan Erkoç, ''Oto galerileri dışındaki satışlar, her türlü suistimale açıktır. İyi niyetli olmayan kişiler, kilometre düşürme, tam hasarlı araçların pert kaydını değiştirme veya kapora alma gibi çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşın otomobil sahibi olma hayallerini kabusa çevirebilirler'' diye konuştu.

nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun

11 MİLYONUNCU SKODA
Skoda, Çek Cumhuriyeti'ndeki ana fabrikası Mlada Boleslav'da 11 milyonuncu aracını banttan indirdi. 10 bin kişinin çalıştığı fabrikada Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid ve Rapid Spaceback modellerinin üretimi yapılıyor. nbsp;Günlük üretim adedini 800'den 1.200'e çıkarmayı hedefleyen Skoda, fabrikanın modernizasyonu için son 3 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyordu. Çalışmalar yeni bir gövde hattını ve tam otomatik boya bölümünü de kapsıyor. Skoda ayrıca, bir de çevreye saygılı kalıp hattını hayata geçirdi.

4 BİN 500 DÖNÜM ALAN ÜZERİNE DEV TESİS
Sakarya'da otomotiv üssü
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Ferizli ilçesinde kurulması planlanan Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'yle, otomotiv ana ve yan sanayisinin tüm ihtiyaçlarını tek elden karşılayacaklarını söyledi. Kösemusul, kentten 95 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, en çok ihracatın da otomotiv sektöründe yapıldığını dile getirdi. Kösemusul, kentin otomotiv sektörü için üretim üssü haline geleceğini kaydederek, "Otomotiv şehri olacağına inandığımız Ferizli'de 4 bin 500 dönüm alanda Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. TAYSAD Otomotiv Sanayi Bölgesi yetkilileri bizi ziyaret ederek Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcı olarak müteşebbis heyetinde yer almak istiyor" diye konuştu.



nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun

MONTE-CARLO'DAN ZAFERLE DÖNDÜ
Renault ZOE,21-23 Mart tarihleri arasında düzenlenen ve ilk defa katıldığı Monte-Carlo Rallisi'nde elverişsiz hava şartlarına rağmen sıra dışı bir performansa imza attı. ZOE, Rallye Monte-Carlo ZENN (Sıfır Emisyon, Gürültüsüz) Klasmanı, en iyi zamanlama, enerji tüketimi, özel parkur ve takım dallarında birinciliği göğüsledi. nbsp;

nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun


HYUNDAI i10 VE GENESIS'E ÖDÜL
Hyundai i10 ile birlikte Cenevre Otomobil Fuarı'nda Avrupa prömiyeri gerçekleştirilen Yeni Genesis de dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Red Dot Design tarafından ödüle layık görüldü. Tasarım dünyasının Oscar ödülleri olarak gösterilen Red Dot Design, aynı anda iki farklı Hyundai modelini başarılı buldu. 53 ülkeden toplam 4.815 adet ürün aday gösterilirken, Yeni i10 ve Yeni Genesis ise araç kategorisinde birincilik elde etti. Bu başarıyla birlikte 24 farklı ülkeden katılan 37 uzman tasarımcının da favorisi oldu. İlk kez Red Dot Design ödülü kazanan Hyundai, plaketlerini geleneksel Red Dot Gala gecesinde teslim alacak. Ayrıca her iki otomobil, 8 Temmuz - 3 Ağustos arasında özel bir müzede sergilenerek ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.



nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun

PEUGEOT YENİDEN DAKAR'DA
Pikes Peak'in 20 kilometrelik parkurunu 8 dakikadan biraz daha fazla zamanda tamamlayıp dünyanın en yüksek yarışında olağanüstü bir rekor kıran Peugeot Sport, Red Bull ve Total ile birlikte yeni bir mücadeleye girişiyor. Deneyimli ekip 2015 yılından itibaren dünyanın en uzun ve en zor raid rallisinde, 10 000 kilometrede mücadele edecek. Aslan 25 yıl aradan sonra, Carlos Sainz ve Cyril Despres yönetiminde Dakar Rallisi'nde yeniden kükreyecek.

nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun


Otomobillere kadife kaplama
Ertex Otomotiv'in Almanyadan ithal özel kadife kaplama malzemesi otomobil severler için bir yenilik sunuyor. Ürünü alanlara solmaya karşı 5 yıl ve kaplamadan doğacacak sorunlar için de 2 yıl garanti veriyor. Araçlar kaplama yapildiktan sonra istenildiği şekilde yikanabiliyor. Kuruma süresi 7 dakika. Ortalama bir araç için kaplama süresi de 2 gün alıyor.




nbsp;'Doktor' ve 'bayan'dan 2 milyar liralık vurgun


HAFTANIN OTOMOBİLİ
Yeni Renault Megane
Fiyatı: 51.500 TL'den başlıyor



ARTILARI
Yol tutuşu, iç mekandaki rahatlığı, keyifli multimedya sistemi ve yenilenmiş opsiyon seçenekleriyle keyifli ve dikkat çeken bir otomobil. Özellikle yoldaki performansı, başarılı frenleri ve şanzımanıyla dikkat çekiyor. Yüksek malzeme kalitesi ve teknolojisi en önemli artılarından.



EKSİLERİ
Çizgileri hâlâ çok klasik. Çok eğlenceli detaylara sahip değil. Arka koltuklar çok rahat değil.

Teknik özellikleri
1.5 dCi 110 bg EDC, 1.6 115 bg benzinli, 1.6 130 bg dizel, düz vites 1.5 dCi 90 bg ve 1.5 dCi 110 bg dizel motor seçenekleri ve 1.6 16V 110 bg manuel benzinli motor seçeneğiyle satılıyor.

Öne çıkan rakipleri:
Hyundai i30, Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, Peugeot 308, Citroen C4, Toyota Auris, Honda Civic, Seat Leon



BURCU ÇETİNKAYA İLE OTOMOBİL SEVDASI
SORULARINIZI, MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN
Artık burcu.cetinkaya@tg.com.tr veya Twitter/bbcetinkaya'ya merak ettiğiniz modelleri, sektörün ileri gelenlerine iletmek istediğiniz soruları yazabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...