Soma Holding'e ait Işıklar Madeni de kapatıldı

/ Kaynak: DHA
Soma Holding'e ait Işıklar Madeni de kapatıldı

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Soma Holding'e ait Işıklar Maden Ocağı kapatıldı.

Soma Holding'in üçüncü madeni de kapatıldı. Soma'daki facianın yaşandığı madenin sahibi Soma Holding'e ait üçüncü maden de kapatıldı. Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın yaşandığı madenin sahibi olan Soma Holding'e ait üçüncü maden de müfettişlerin incelemesi sonrasında kapatıldı.

Facianın yaşandığı madenin ardından ikinci maden olan Atabacası madeni hafta başında kapatılmış, müfettişler üçüncü maden olan Işıklar'ı inceleme altına almıştı. Işıklar madeni de bugün kapatıldı.

Öte yandan facianın yaşandığı madene olumlu rapor veren iki müfettiş hakkında, idari soruşturmanın ardından adli soruşturma da başlıyor. Cumhuriyet Savcılığı iki müfettişin soruşturulmasına izin verilmesi için Çalışma Bakanlığı'na başvurdu.


Soma'da yeni tehlike!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Manisa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nilgün Gökarslan, facianın meydana geldiği Soma'nın metan gazı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıp, önlem alınmasını istedi.

Makine Mühendisleri Odası Manisa Şubesi'nde biraraya gelen TMMOB Manisa İl Koordinasyonu, Soma'da meydana gelen maden faciası ile ilgili değrlendirme toplantısı yaptı. Toplantı sonrası açıklamayı birliğin Genel Sekreteri Nilgün Gökarslan yaptı. Soma'daki facianın bir daha yaşanmaması için alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Gökarslan, ilk olarak maden iş sektöründe örgütlenmenin iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Soma işçilerinin çeşitli örgütlere üye olarak parçalandığını ve güçsüzleştirildiğini söyleyen Gökarslan, "Soma'da gerçek bir sendika sisteminin oluşmasına olanak verilseydi, facia ve ölümlerden önce işçilerin bunca yakınmaları dikkate alınabilir ve bekli de bu facia yaşanmadan önlenebilirdi" dedi. Madenlerin iyi bir şekilde denetlenemediği söyleyen Gökarslan, "Devlet kurumları burada sadece üretim miktarını değil, her şeyi denetlemek ve kontrol etmekle yükümlüdür. Eğer bundan sonra denetim mekanizması iyi çalışırsa başka bir facia daha yaşanmamış olur" diye konuştu. Gökarslan, bundan sonra madenlerde kar odaklı değil, teknolojiden yararlanarak, insan yaşamını ve sağlığını temel alan uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Grizu tehlikesine dikkat çekti

Soma'nın henüz kendini hissettirmeyen başka bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Gökarslan, metan gazına dikkat çekti. Gökarslan, "Metan gazı kömürün oluşumu sırasında oluşan ve kömür boşluklarında birikip gizlenen bir gazdır. Soma yöresinde işletme çalışmaları henüz yüzeye yakın bölümlerde sürdürülmektedir. İşletme çalışmaları derinlere indikçe metan gazıyla karşılaşma riski artmaktadır. Çünkü yüzeye yakın kömürleşme içinde yapının çatlaklarından yüzeye çıkan metan gazı, daha derinlerdeki bölümlerde kömürün içinde hapsolmuş olarak beklemekte ve gelecek için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Bugünden bu risk görülmeli, önlemler buna göre alınmalı ve yeni facialara izin verilmemelidir" dedi. Gökarslan Soma maden işçilerinin davasında her zaman yanında olacaklarını söyledi.

Soma'da 234 aileye ölüm ve yaşlılık aylığı bağlandı

Manisa Milletvekili ve Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Hüseyin Tanrıverdi, Soma'daki maden faciasında ölen 301 kişiden 234'ünün yakınlarına ölüm ve yaşlılık aylığı bağlandığını, 67 ailenin ise işlemlerinin devam ettiğini açıkladı.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, hükümet ve devlet kurumlarının gerekli refleksi göstererek ailelerin mağdur olmaması için elinden geleni yaptığını söyledi.

Tanrıverdi, yaptığı açılamada, şöyle dedi:

"Yaşanan facia gerçekten çok büyük. Bunu her aileyi ziyaretimizde bir kez daha anlıyor ve görüyoruz. Herkesin farklı bir hikayesi var. Şehit olan işçilerimizin bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve anne babalarına devlet olarak şefkat elimizi uzattık. Onlarla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Enerji Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız ile bağlı kuruluşlar çalışmaları yapıyorlar. Bunların bir kısmı tamamlandı. Bir kısmı devam ediyor.

Manisa SGK İl Müdürlü bünyesinde şehitlerimizin yakınlarına ölüm ve gelir aylığı çalışmaları tamamlandı. Bu kapsamda 234 aileye maaşları bağlandı. 67 ailenin ise işlemleri devam ediyor. Bunların geriye dönük prim ve aylık hesaplamaları yapılıyor. Bir kısmının ise yasal düzenleme gerektirdiği için, hukuki alt yapı hazırlanıyor. Onlarda en kısa sürede tamamlanacaktır. 234 ailemiz 15-26 Haziran tarihleri arasında ölüm ve gelir aylığı alabilecektir."

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...