BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Zeytinin hikâyesi

Zeytinin hikâyesi

Ege’nin harika sıvısı ve sağlıklı hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak bilinen zeytinyağı tüketimi, ülkemizde yılda sadece 1 litre olurken, komşu ülke Yunanistan’da 22, Avrupa ülkelerinde ise 10 litre.



AYVALIK - Yıllarca sadece Ege ve Akdeniz Bölgesi’ne özgü bir tad olarak kalan zeytinyağı, ne acıdır ki bereketli bir coğrafyayı bünyesinde bulunduran ülkemizde kullanımı hâlâ çok düşük seviyede. Akdeniz dünyası tarihinin bir parçası olan ve “İnsanlığın batıdaki beşiği” olarak bilinen zeytinyağı, 20-30 yıl boyunca ayçiçek, yerfıstığı, mısır yağları ve margarinler gibi modern yağlar tarafından pabucu dama atılmıştı. Ancak yapılan çalışmalar sayesinde zeytinyağı, hak ettiği yere gelemese dahi tüketimi gün geçtikçe artıyor. Her derde deva Zeytinyağı tüketiminin, kültürünün ve tadının bütün Türkiye’ye yayılmasına destek veren Kırlangıç yağları, dünyanın en kaliteli zeytinyağı olarak kabul edilen Ayvalık’ta bir takım etkinlikler düzenledi. Kırlangıç yağları Genel Müdürü Ergin Savcı, 1914 yılından beri bu bölgede zeytinyağı üreten Sezai Ömer Madra’nın Kırlangıç ailesine katılması ile iç pazardaki paylarının daha çok büyüdüğünü söyledi. Savcı, Türkiye’de yılda bir litre zeytinyağının tüketildiğini, oysa bu rakamın Yunanistan’da 22, AB ülkelerinde ise 10 litre civarında olduğunu belirterek, “Sağılık açısından da son derece yararlı olan zeytinyağı tüketimini ve kıymetini bilmiyoruz. Oysa Akdeniz ülkelerindeki insanların uzun yaşamasının sırrı zeytinyağı kullanımının yüksek olmasına bağlı. Amacımız, kalp-damar, hipertansiyon, kanser gibi daha bir çok hastalıkların önünü kesen bu tadı sadece Ege ve Akdeniz’in tadı olmaktan çıkarıp bütün Türkiye’ye yaymaktır” dedi. 90 milyon ağacı 90 milyon zeytin ağacı bulunan ülkemizde, bunun 10’da biri olan 9 milyonu ise sadece Balıkesir civarında mevcut. Her yıl iyi ürün vermediği için “Var yılı” ve “Yok yılı” olarak nitelendirilen zeytinler, bu yıl “Var yılı” yaşadığını belirten Salih Madra, “Var yılı’nda Türkiye’de 180-190 bin ton, ‘Yok yılı’nda ise 40-50 bin ton zeytinyağı üretiliyor. 2 milyon ton zeytinyağının tüketildiği dünyada, ülkemiz ancak kişi başına yılda bir litre ile 65 bin ton zeytinyağı tüketiyor. Bu rakam Yunanistan’da kişi başına 22 litre ile 200-230 bin tona kadar çıkıyor. Üretimde İspanya (bir milyon ton), İtalya ve Yunanistandan (300-400 bin ton) sonra ülkemiz 4. sırada yer alıyor” dedi. Zeytin üretimi ve tüketimi açısından Türkiye’nin 2. sırada yer aldığını söyleyen Madra, zeytinyağı tüketimi bilincini, sağlığa faydaları ve tadının Türkiye geneline mutlaka yayılması gerektiğini işaret etti. “Zeytinin sırt çevirdiği yerde Akdeniz biter...” Bu söz Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde en çok söylenen sözlerden biri. Zeytinin anayurdunun neresi olabileceğine dair tartışmalar sürerken, ünlü zeytincilik uzmanları Loussert ve Brousse L’Olivier (Zeytin ağacı) adlı eserlerinde, “Zeytinciliğin genişlemesi Doğu’dan Batı’ya doğru oldu ve buradan tüm Akdeniz Havzası’na yayıldı” görüşünü savunuyorlar. Tarihi, günümüzden 8 bin yıl öncesine arkeolojik buluntuların de İ.Ö 6 bin yıla dayanan ve Anadolu’dan yayılmış olmasına rağmen, zeytin üretimi ve tüketiminde Türkiye 2. sırada. Zeytinyağı tüketiminde ise çok alt sıralarda olmamız ‘zeytinyağı kültürü’ ve ‘tad’ının genele yayılmamış olmasına bağlanıyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT