Küresel piyasalar Yellen'e kilitlendi

Küresel piyasalar Yellen'e kilitlendi

Ekonomi Haberleri

FED Başkanı Janet Yellen'in 22 Ağustos'ta yapacağı konuşmada "faiz politikasına" ilişkin önemli sinyaller vermesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) yıllık düzenlediği ve birçok ülkenin merkez bankası başkanlarının katılımıyla gerçekleşen Jackson Hole toplantıları 21-23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Küresel piyasaların aylardır merakla beklediği "FED'in faiz politikasına" ilişkin şifrelerin bu toplantılarda çözülebileceği belirtiliyor. Bu sebeple dünyanın gözü kulağı, FED Başkanı Janet Yellen'in 22 Ağustos'ta yapacağı konuşmada olacak. Önceki başkan Ben Bernanke, küresel piyasalarda coşkuyla karşılanan "aylık 85 milyar dolarlık parasal genişleme" kararını 2 yıl önceki Jackson Hole toplantısında açıklamıştı. FED, ekonomideki toparlanmaya paralel olarak bu yılın başından itibaren tahvil alımlarını azaltmaya başlamıştı. Faiz artırımının büyük ihtimalle 2015'in ilk çeyreğinde başlaması bekleniyor.
Küresel yatırımcılar, Yellen'in bu toplantıda "şok" etkisinden ziyade "aydınlanma" etkisi oluşturacak açıklamalar yapacağını düşünüyor. Goldman Sachs Başekonomisti Jan Hatzius, Yellen'ın konuşmasının daha çok "kavramsal" olacağını öngördü. Hatzius, "ilk faiz artırımının zamanlamasına yönelik sözlü yönlendirmenin revize edilmesinin gerekmediğini" söyledi. Investec Ekonomisti Victoria Clarke ise, "FED parasal sıkılaşmaya gittikçe, 3 parasal genişleme programının ardından sistem üzerinde nasıl kontrol sahibi olmayı planladığına dair ipuçlarını arıyoruz" dedi. FED'in sıkı para politikasına geçerken izleyeceği yol haritası, "bol dolar" döneminden olumlu etkilenen bütün gelişen piyasalar gibi Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Bu sebeple Yellen'in açıklamaları, 27 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde TCMB'nin yakın takibinde olacak. Jackson Hole toplantılarında Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Antonio Tombini ve İngiltere Merkez Başkan Yardımcısı Ben Broadbent'in de bir konuşma yapması bekleniyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...