İlk 'çılgın' açılış Kıbrıs'a barış suyu

İlk 'çılgın' açılış Kıbrıs'a barış suyu

GÜNDEM Haberleri

Bu hafta yemin ederek resmen 12'nci Cumhurbaşkanı olacak Recep Tayyip Erdoğan, bu sıfatıyla ilk çılgın proje açılışını Yavru Vatan'da yapacak.

KKTC için büyük önem taşıyan Türkiye'den yavru vatana su götürme projesinde sona yaklaşılıyor. Suyun toplanacağı Anamur'daki 10 bin metreküp kapasiteli Alaköprü Barajı ve Geçitköy Barajlarının inşaatları tamamlandı. Dünyada ilk defa uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak olan ve 3 aşamadan oluşan KKTC Su Temini Projesi'nin açılışını nbsp;halkın oylarıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Erdoğan'ın 'Belediye Başkanı olduğum dönemde hayalimdi' dediği projenin aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor. Toplam maliyeti yaklaşık 1,2 milyar lira olan tarihi projeyle yavru vatanın 50 yıllık su ihtiyacı karşılanacak. Projeyle denizin 250 metre altından askılarla getirilecek suyla 50 bin dekarlık alan sulamaya açılacak. Ayrıca enerji üretimi de gerçekleşecek. Bu projenin ardından KKTC'nin ihtiyaç duyduğu elektriğin de Türkiye'den adaya götürülmesi için çalışmalar yapılacak.
Projenin Ada'da durma noktasına gelen çözüm müzakerelerine de olumlu katkı yapması bekleniyor. Yetkililer, Türkiye'den KKTC'ye gönderilecek suyun çözüm sonrasında Rum Kesimi ile de paylaşılabileceğini belirtiliyor. Damla Peker ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...