Keneden ölüm iş kazası sayıldı

Keneden ölüm iş kazası sayıldı

Ekonomi Haberleri

Tarlada çalışırken kene ısırması sonucu hayatını kaybeden işçinin ailesi, olayı mahkemeye taşıdı. Olay 'iş kazası' sayılıp aileye maaş bağlandı...

Kene ısırması sonucu hayatını kaybeden bir tarım işçisinin ailesi, Türkiye'de emsal teşkil edecek önemli bir karara imza attırdı. nbsp;
Çorum merkeze bağlı Serpin köyünde başkasına ait bir tarlada çalışan İsa Sevim (26) adlı genci kene ısırdı. Hemen Çorum Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İsa Sevim, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı endişesi ile Ankara'da bir hastaneye sevk edildi ama kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Eşinin ölümünün ardından Özlem Sevim, tarım sigortası bulunan eşinin ölümünün iş kazası sayılarak kendisi ve iki çocuğu için ölüm aylığı bağlanmasını talep ettiyse de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) reddetti. Bunun üzerine Özlem Sevim, avukatı Teoman Şahin aracılığı ile Çorum 1. İş Mahkemesi'ne SGK aleyhine dava açtı. Yaklaşık 4 yıl süren hukuk mücadelesi sonrasında Çorum 1. İş Mahkemesi, davacı Sevim'in eşinin ölümünün iş kazası olduğu ve kendisi ile çocuklarına ölüm aylığı bağlanması yönündeki talep hakkında karar verdi.
Öte yandan mahkeme, kene ısırması sonucu hayatını kaybeden Sevim'in tarım sigortası bulunduğunu göz önüne alarak, "Sigortalı iken geçirdiği iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölenler için prim ödeme süresi aranmayacağı yönündeki 1479 sayılı Kanun dikkate alınarak davacıya talepte bulunduğu 27 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ölüm aylığı bağlanması gerektiğinin tespitine karar verilmesi gerektiği vicdani kanaati ile hüküm kurulmuştur" şeklinde karar verdi.
SGK, Çorum 1. İş Mahkemesi'nin bu kararını Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi de 13 Mayıs 2014'te Çorum İş Mahkemesi'nin verdiği kararı oybirliği ile onadı ve Sevim'in ölümünün iş kazası sayılarak ailesine ölüm aylığı bağlanmasına hükmetti. Özlem Sevim ve 2 çocuğuna 2010 yılından itibaren ölüm aylığı bağlanacak. Aile birikmiş aylıklarını da alacak. Karar benzer davalarda emsal teşkil edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...