Sicil affında HSYK devre dışı

Sicil affında HSYK devre dışı

GÜNDEM Haberleri

AK Parti'nin sicil affını öngören teklifiyle hakim-savcı-lara verilen cezaların kaldırılmasında HSYK devre dışı bırakılacak.

Hakim-savcılara verilen kınama ve kademe ilerlemesi cezaların kaldırılmasının HSYK Genel Kurulu'nun kararına bağlanmasına ilişkin düzenlemeden vazgeçiliyor. AK Parti, sicil affı öngören teklifte yapacağı değişiklikle HSYK'yı devreden çıkaracak. Yasa çıktığında sicil affı otomatik olarak devreye girecek ve cezalar bütün sonuçları ile ortadan kaldırılacak. Adalet Bakanlığı yetkilileri, "Paralel yapı öyle dosyalar oluşturmuş ki, sicil affı başvurusunda bulunacak hakim ve savcılar ceza almaktan kurtulamaz. HSYK Genel Kurulu cezaları affetmeyebilir. Bu nedenle hakim-savcılara verilen disiplin cezalarının bütün sonuçlarının ortadan kaldırılması yasa ile yapılacak. HSYK devreden çıkarılacak" dedi. AK Parti'nin verdiği kanun teklifinin ilk halinde 14 Şubat 2005 ile 1 Eylül 2013 tarihinde hâkim ve savcıların işlemiş oldukları fiillerden dolayı aldıkları uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezalarının bütün sonuçlarıyla affedilmesi öngörülüyordu. Derece yükseltilmesini durdurma ile yer değiştirme cezalarına af ise HSYK Genel Kurulunun kararına bırakılmıştı. Ancak alt komisyonda bu hüküm değiştirildi. Disiplin cezası alan hakim ve savcılara yönelik sicil affına yeni sınırlamalar getirildi. Adalet Komisyonunda bugün yapılacak görüşmelerde HSYK devreden çıkarılarak, teklifin ilk haline dönülecek.

YÜCEL KAYAOĞLU

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...