Belçika'daki protestolar AB ülkelerine yayılabilir

/ Kaynak: AA
Belçika'daki protestolar AB ülkelerine yayılabilir

DÜNYA Haberleri  / AA

ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Houte: "AB'de insanlar artık reformlardan ve kemer sıkma politikalarından bıktı"

Uluslararası ekonomi kuruluşlarının analistleri, geçtiğimiz hafta Belçika'da hükumetin kemer sıkma politikalarından dolayı gerçekleşen protestoların diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de görülmesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.
Geçtiğimiz hafta Belçika'da yeni hükumetin aldığı kemer sıkma önlemlerini protesto için 120 bin kişi başkent Brüksel'de toplanmıştı. Valon Liberal Charles Michel başkanlığındaki merkez sağ koalisyonunun, maaşların enflasyona endekslenmesinden vazgeçme, emeklilik yaşını 2030'a kadar 67'ye yükseltme, sağlık ve sosyal güvenlik bütçesini kısma gibi kararları çalışanları kızdırdı.
Avrupa ekonomisinin, yüksek işsizlik ve düşük enflasyonla mücadele etmesinin yanı sıra hükümetlerin kemer sıkma politikalarının da söz konusu protestoların diğer AB ülkelerine yayılmasında etkili olabileceği kamuoyunda tartışılmaya başladı.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uluslararası ekonomi kuruluşlarının uzmanları, Belçika'da kemer sıkma politikaları nedeniyle gerçekleşen halk protestolarının diğer AB ülkelerine de yayılma riskinin olduğunu düşünüyor.
- "Riskler finansal değil siyasal"
Hamburg merkezli Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, Belçika hükumetinin kamu maliyesini sürdürebilir kılmak için kemer sıkma politikaları uyguladığını ve bunun da hükümetin uygulaması gerektiği bir politika olduğunu kaydetti.
Söz konusu protestoların diğer AB ülkelerinde de görülebileceğini vurgulayan Schmieding, "Daha önce diğer AB ülkelerinde gördüğümüz protestoların ileride tekrar yaşanması muhtemel gözüküyor. Fransa, İtalya ve Yunanistan'da zaman zaman görülen protestolar muhtemelen devam edecektir" dedi.
Schmieding, AB'de huzursuzluklara sebep olabilecek hükümet protestolarının kontrolden çıkmasını beklemediklerini belirterek, bu protestoların hükümet politikasında büyük bir geri adıma sebep olacağını düşünmediklerini vurguladı.
Belçika merkezli ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte ise krizin üzerinden 7 yıl geçmesinin ardından AB'de insanların artık reformlardan ve kemer sıkma politikalarından bıktığını dile getirdi.
Söz konusu durumun, Belçika gibi şu ana kadar az reform gerçekleşen ülkelerde dahi gerçekleştiğini ifade eden Houte, Avro Bölgesi'nde istikrarsızlığa ilişkin risklerin artık finansal değil siyasi kaynaklı olduğunu sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...