'En büyük havalimanı bataklığa inşa ediliyor'

'En büyük havalimanı bataklığa inşa ediliyor'

Ekonomi Haberleri

Üçüncü havalimanının, dörtte üçü bataklık olan bir zemine inşa edildiğini söyleyen Bakan Elvan, maliyetin 10 milyar avroyu geçeceğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanının bataklığın ıslah edilmesiyle gerçekleşeceğini söyledi. Yıllarca kömür ocakları, kum ocakları işletmecileri tarafından kullanılan, 70'e yakın çukurun bulunduğu sahanın dolgu malzemeleriyle güçlendirildiğini belirten Bakan Elvan, "Bu havalimanının sağlam bir zemine oturması gerekiyor. Havalimanı inşaatında altyapı sağlamlığı çok önemli. Şu anda konsorsiyum dünyanın en iyi firmaları ile görüşüyor. Gerçek zemine ulaşmadan, gerçek zeminin üzerinde dolgu olması sebebiyle bu dolguların önemli kısmı boşaltılacak. Bunların bir kısmı çekildikten sonra 80-100 cm aralıklarla diren yerleştirilecek. Bu direnlerle bataklık olan zemindeki su dışarı atılacak, diğer taraftan da bataklık kısmı baskı yaptıkça direnden o su dışarı atılacak. Testlerden olumlu sonuçlar alındı. Bir anlamda bataklığı ıslah ederek dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu arazinin başka şekilde kullanılması söz konusu değil" diye konuştu.
150 MİLYON YOLCU
Üçüncü havalimanında maliyetin 10 milyar avronun üzerinde olabileceğini, ancak yatırımın bu rakamın altında olması halinde dahi kamu zararı olmayacağını ifade eden Elvan, "Diyelim ki 9 milyar avroluk bir yatırım gerçekleşti. 1 milyar avroluk fark var. Aradaki fark devletin kasasına yine girecek" dedi. Cengiz-Limak-Kolin-Kalyoncu-Mapa konsorsiyumu, geçtiğimiz yıl mayıs ayında toplam 150 milyon yolcu kapasiteli 3. havalimanın 25 yıllık işletme hakkı için yapılan ihaleye, 22 milyar 152 milyon avro+KDV kira bedeli teklifiyle kazanmıştı. 3 pist, 8 paralel taksi yolu, 4 milyon metrekarelik aprondan oluşacak havalimanının temeli 7 Haziran'da atılmıştı.
30 BİN İŞÇİ ÇALIŞACAK
Üçüncü havalimanı sayesinde Türkiye'nin bir havacılık merkezi olacağını, inşaat halinde 30 bin işçinin, 3 bin makine ile çalışacağı dünyanın en büyük şantiyesinin işlediğini ifade eden Bakan Elvan, şunları söyledi: "Şu ana kadar 300 milyon avro değerinde iş makinesi alınmıştır ve alınmaya da devam edecektir. Burada yapılan çalışmalar etüt çalışmalarıdır, sondajlardır. Havalimanından şehrin diğer merkezlerine metro sistemleri oluşturacağız. Hızlı tren havalimanından Odayeri'ne kadar uzanacak. Daha doğrusu Halkalı'dan Çerkezköy'e kadar uzanacak. O kısmı biz yapacağız. Hızlı trenin Çerkezköy'den Kapıkule'ye kadar olan kesiminin ihalesine de 2015 yılında çıkacağız. Hızlı tren olarak AB fonlarından yapacağız. Hızlı tren devreye alındığında yeni havalimanından Taksim'e 25 dakikada ulaşılacak."
Cemil Yıldız İSTANBUL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...