Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver: Aşkımın peşinden geldim, belediye başkanı oldum

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver: Aşkımın peşinden geldim, belediye başkanı oldum

GÜNDEM Haberleri

Burcu ile Çetin Yollar ismindeki gezi programım için Nevşehir'deydik.

Kapadokya bölgesinin, "Güzel Atlar Diyarı"nın güzide şehri Nevşehir'de. Yıllar önce kısa bir süreliğine gittiğim Nevşehir'i bu defa tam anlamıyla keşfetmek nasip oldu. Bu ziyaret esnasında Nevşehir'e yıllarını vermiş ve enteresan bir Nevşehirli olma hikayesi olan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'le hem başarı hikayesini hem de Nevşehir'i konuştuk. Mesela kendisi Nevşehirli olmadığı halde çok sevdiği eşinin Nevşehirli olduğunu öğrendim. Nevşehir aşkını dinledim.
Biz Nevşehir'i gezdik ama sizin gözünüzle Nevşehir nasıl? Sizin için Nevşehir ne ifade ediyor?
nbsp;Nevşehir benim için aşk. Sevdanın ötesinde. Ben Nevşehir doğumlu değilim, Damat İbrahim Paşa'dan sonra ikinci damat vakasıyım. (Gülüyor. ) Aşkının peşine düşüp gidenlerdenim, öyle geldim. Çok mutluyum burada. 4 mevsimin bütün güzelliklerini bir arada yaşayabileceğiniz enteresan ender şehirlerimizden birisi. İlkbaharın ve sonbaharın melankolisini, yazın sıcaklığını, kışın üşüme hissini size veren müthiş bir şehir. O yüzden ömrümün kalan kısmını burada geçirmeye karar verdim. Allah da bana belediye başkanlığı da nasip etti. Çok şanslıyım bundan dolayı.
Sizin gözünüzle, şahsi tercihlerinizi düşünerek, Nevşehir'in hangi noktaları çok kıymetli? nbsp;
Özellikle suyu, havası, toprağı, insanı, her şeyiyle çok güzel bir yer burası. Barışın, kardeşliğin ve huzurun şehri. Evinizden çıktıktan sonra tarihin yüzlerce yıl öncesinin içinde yaşayabiliyorsunuz. Her şeyi doğal ortamda temin etme imkânınız var. İnsanlar doğal, yapmacık değiller. Sekiz tanesi çok köklü olmak üzere yirmi tane medeniyet yaşamış bu topraklarda. Osmanlısından, Selçuklusundan, Asurlusundan, Hititlisine kadar. Nereyi kazsanız altından tarih fışkırıyor. Osmanlı'nın Anadolu'da yaptığı son külliye Damat İbrahim Paşa Külliyesi var örneğin.
nbsp;Sizin de bu konuda bir kitabınız var değil mi? Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Eserleri ve Ölümü.
nbsp;Kitabımı bir gazeteci refleksiyle yazdım, bir bilim adamı refleksiyle değil. Orada o kadar güzel kayıtlara ulaştım ki. Mesela Damat İbrahim Paşa'nın kayınperederi 3. Ahmet Nevşehir'in ismini koyarken fermanda Nevşehir-i Dilara diye bahsediyor Nevşehir'den. (Güzel, şirin şehir anlamına geliyor) Türkiye'de ismi fermanla verilmiş tek şehir burası. Yine pazartesi günleri pazar kurulmasıyla ilgili damadı Nevşehirli İbrahim Paşa için ferman yayınlamış padişah. 300 yıldır kesintisiz burada pazartesi günleri pazar oluyor. Nevşehir'de nereye gitseniz o köklü samimiyeti görüyorsunuz. Ben de oturdum bunları yazdım. Aşkımı yazdım kısacası.
Eşiniz Nevşehir'in neresinden?
İçinden ve eğitimci kendisi. O açıdan da çok şanslıyım. Eğer azıcık başarılı bir belediye başkanıysam, 3. dönemini Nevşehir tarihinde ilk kez yapıyorsam, onun çok katkıları oldu. Bu süreçte çocuklarımın büyüdüğüne bile çok tanıklık edemedim. Hem anne hem baba oldu çocuklarımıza. O da iyi bir Nevşehirli, bana demek ki nbsp;Nevşehir'i iliklerime kadar sindirmiş ki bu kadar sevmişim Nevşehir'i.
Yeni bir yer altı şehri keşfedildi Nevşehir'de ve dünya gündemi oldu. Burası ne zaman ziyarete açılacak?
nbsp;Burası yüzeyi 750 bin metrekare, ve altında yaptığımız jeofizik çalışmalarla tespit ettiğimiz 460 bin metrekarelik bir alana hitap ediyor. Bir terzi hassasiyetiyle çalışıyoruz. Tarihin herhangi bir dokusuna zarar vermemek için. Üstünde dünyanın en büyük antik parklarından birini oluşturacağız, yerin altında da butik oteller, sanat galerileri, el sanatları merkezleri, yürüyüş yolları, yerin altında kongre merkezleri, yerin altında müzeler vs. den oluşan harikulade bir ortamı insanlarımızın hizmetine sunacağız inşallah. Henüz zaman vermemiz mümkün değil.
Nevşehir'e çok turist geliyor, sizi etkileyen, sizde iz bırakan Nevşehir âşıkları var mı?
Var mesela daha önce gazetecilik yıllarımda röportajlar yaptığım Almut Wagner isminde bir hanım vardı. Alman iyi bir viyolonsel ustasıdır. Aynı zamanda kumla resim yapar ve bunları Almanya'ya gidip satar. Nevşehir'e 7-8 km uzaklıktaki Uçhisar kasabamıza yerleşti ve yaklaşık 20 yıldır burada yaşıyor. Yine Fransız bir tarih öğretmeni vardı, peribacasından bir ev kiraladı ve çobanlık yaparak hayatını idame ettirdi. Kendisine sorduğumda, "Paris'te tarih öğretmeni olarak yaşayabilirsiniz ama Kapadokya'yı yaşayabileceğiniz başka bir yer yok ki "dedi.
İlk belediye başkanı seçildiğiniz zaman çok destek almış mıydınız?
İlk dönemde yüzde 46 ile seçildim. Tayyip Bey geldi o zaman başbakanımızdı, meydanda elimi kaldırdı dedi ki, "Siirtliler eniştelerine yüzde 85 oy verip milletvekili yapıp, başbakan yaptılar, siz eniştenizi belediye başkanı yapmayacak mısınız?" dedi. "Yapacağız" diye bağırdılar ve yüzde 46 oy verdiler.
Enişte diyorlar mı size?
Tabii, diyorlar. Hasan Paşa diyenler olur. Damat İbrahim Paşa'dan esinlenerek. Sıcacık bir şey çok hoşuma gidiyor benim.
İşinizi seviyor musunuz?
Sabahın 6.30'uğuna randevu veren bir belediye başkanı olur mu? Sabah namazına camiye giden cemaat varsa gelsinler işlerine gitmeden, sıcak simit peynir koyduruyorum. Kahvaltıya randevu veriyorum. Birlikte hem bir iki lokma bir şey atıştırıyoruz hem de dertlerini anlatıyorlar. Bazen gecenin 2 buçuğuna randevu verdiğim oluyor.
Aileniz ne yapıyor bu durumda?
İlk başta çok zorlandılar. Özellikle 2004'te o zaman çocuklarım küçüktü. 2 tane oğlum var. Bir tanesi tekstil mühendisi, diğeri de bu yıl üniversite sınavına girecek. 2004'te henüz çok küçüktü ve bir gün önüme geçti "Ben belediye başkanı baba istemiyorum, ben babamı istiyorum" dedi.
En son ne zaman tatile çıktınız?
Tatil denebilirse; en son geçtiğimiz yıl. 2 gündü yolda geçti o da. Karadeniz'e gittik. Çocuklar dönüşte dediler ki, "hadi baba eve gidip dinlenelim". Ülkemizin farklı yerlerini gezmeyi seviyorum. Günde 400-500 km araba kullanarak, şimdi artık büyük oğlum da araba kullanıyor o da bana yardımcı oluyor. 2 taş çatlasın 3 gün.
Çocuklarınızın siyasete girmesine nasıl bakarsınız?
İstemem. Bir ailede bir kurban vereceksek o benim. İşlerine baksınlar tavsiyesini veriyorum. Bu sevmediğim anlamına gelmiyor ama çok zor bir iş. Belediye başkanı asla üzüntülü olamaz, belediye başkanı asla hasta olamaz, kırgın olamaz. Bir rutin belirleyeceksiniz ve onu yaşayacaksınız.
Nasıl nefes alıyorsunuz, nerelerde mutlu oluyorsunuz? Ne sizi mutlu eder?
nbsp;Ben engelli demiyorum, özel insanlar diyorum. Burada belediyemizin kurduğu bir özel insanlar rehabilitasyon ve eğitim merkezi var. Ben kendimi iyi hissetmek istediğim zaman oraya gidiyorum. Çünkü insanlar zaman zaman cennetle müjdelenen insanları arıyorlar. Bence onlar cennetle müjdelenmiş insanlar. Bizim adımıza bu dünyada bedel ödüyorlar. Biz bu insanlara iltifat etmek değil, hizmet etmek adına bir yer oluşturduk. Gittiğim zaman oraya onların yürek atışını kalbimde hissediyorum. Onlar beni ne belediye başkanıyım diye seviyor, ne de bir çıkarları var. Onlar bana nbsp;Hasan Ünver diye bağırdı ve boynuma sarıldı. Ağlattı beni. Belediye başkanlığı ebedi değil. Bir gün bu şehrin sokaklarında dolaşırken sadece bir esnaf kapının önüne çıksın ve desin ki "Başkanım bu şehirde senin alın terin var. Lütfen bir bardak çayımı içer misin? Bir gün çocuklarıma babalarının emeğine saygı adına bir esnaf çay ikram ederse, dünyanın en zengin en mutlu insanı ben olurum. nbsp;


Hasan Ünver Kimdir?
İmam Hatip Lisesinin ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Devletin çeşitli kademelerinde görev yaptı. Ülkemizin sayılı basın-yayın kuruluşlarında idarecilik dâhil birçok görevde bulundu. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerde AK Parti'den aday oldu ve Nevşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Bu tarihten günümüze kadar yaklaşık 10 yıldır Nevşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Hasan Ünver'in "Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Eserleri ve Ölümü" adlı bir de yayınlanmış kitabı bulunmaktadır.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver: Aşkımın peşinden geldim, belediye başkanı oldum




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...