Türkiye 'beyaz et' sektöründe 10'uncu sıraya yükseldi

Türkiye 'beyaz et' sektöründe 10'uncu sıraya yükseldi

Ekonomi Haberleri

2002-2014 yılları arasında tavuk eti üretimi yüzde 172 arttı. Yıllık cirosu 6 milyar doları aşan sektör, 1.5 milyon kişinin geçimini temin ediyor

Türkiye tavuk eti ve yumurta üretiminde dünyada 10'uncu sıraya yükseldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 6 milyar doları aşan beyaz et ve yumurta sektörü büyümeye devam ediyor. 2002'de yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretimi, son 13 yılda 1 milyon 894 bin tona yükseldi. Yumurta üretimi ise aynı dönemde 11.5 milyar adetten 17.1 milyar adede yükseldi. Üretim artışıyla birlikte ihracat da yükseldi. İç piyasanın ihtiyacını karşılayan sektör, sadece geçen yıl 59 ihracat yaptı. Kanatlı eti ve sakatat ihracatı, 2002'de yaklaşık 20 bin ton olarak gerçekleşirken, geçen yıl 430 bin tona kadar ulaştı. Yumurta ihracatı da 4 milyar 823 milyon adet olarak gerçekleşti. Tavuk eti ihraç edilen ülkeler arasında Irak, Suriye ve Tacikistan; yumurta ihracatında ise Irak, Suriye ve İsrail ilk 3 sırada yer alıyor. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen yüzde 65'e kadar hibe desteği de tavuk eti üretimine son 13 yılda ivme kazandırdı. Bugün kanatlı sektöründe Türkiye'de yaklaşık 30 bin işletme bulunuyor. Yıllık cirosu yaklaşık 6 milyar doları aşan sektör, aileleri ile birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişinin geçimini temin ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...