Her bitkisel tedavi karaciğere dost değil

Her bitkisel tedavi karaciğere dost değil

SAĞLIK Haberleri

Ünlü hepatoloji uzmanları, bitkisel ürünlerin karaciğere verdikleri zararın siroz ya da kanserle sonuçlanabileceği uyarısında bulundular.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Asya Pasifik Karaciğer Araştırma Derneği (APASL) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Özkan, karaciğer doktoru olmadığı halde tedavi amaçlı birtakım bitkileri önerenlerin yanlış yaptığını belirterek, "Her bitki karaciğer dostu değildir, bu konuda çok fazla bitki yoktur. Karaciğer dostu bitkiler belli sayıdadır" dedi.
"Karaciğer Olimpiyatları" olarak adlandırılan 24. APASL Yıllık Kongresi, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Derneğin Başkanı Prof. Dr. A. Kadir Dökmeci, ülkemizde karaciğerin en büyük düşmanlarından birinin şişmanlık olduğunu söyleyerek, "Son yıllarda karaciğer yağlanmasında önemli bir artış var. Ülkemizde şişmanlığa bağlı karaciğer yağlanması neredeyse her 7 kişiden birinde görülüyor" dedi. Obezitenin, karaciğerde yağlanma, siroz ve kanser yaptığına dikkati çeken Prof. Dr. Dökmeci, Türkiye'de karaciğer sirozu ve kanserinin en önemli sebeplerinden birinin de Hepatit B olduğuna işaret ederek, "Hepatit B virüsünden korunmak için bebeklik döneminde aşı yaptırılmalıdır" dedi.
Türkiye'de Hepatit B'nin yüzde 4,5, Hepatit C'nin yüzde 1'in altında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Dökmeci, "Alkol, karaciğer yağlanması, bazı zehirler, diğer metabolik ve genetik hastalıklar, karaciğer sirozu ve kanserinin nedenleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.
APASL Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Özkan, son yıllarda tıp doktoru olmayan bazı profesörlerin bitkiyle tedaviyi önerdiğini ifade ederek, "Adının önünde doktor kelimesi bulunan ancak aslında doktor olmayan ya da karaciğer uzmanı olmayan kişilerin verdiği tedavi önerileri, halkın karaciğer sağlığını bozuyor. Halkın bu kişilere itibar etmemesini öneriyoruz"?dedi. nbsp;
Bazı bitkilerin belli bir dozun üzerinde zehir etkisi yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, "Tedavi ilaçlarla olur; bitkiler destek yöntemleridir. Karaciğer dostu bitkiler belli sayıdadır, bunlar çalışılmış, hastalara test edilmiş ve ilgili kurumlarca da onaylanmış bitkilerdir."
HEPATİT C TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Tokyo Üniversitesi'nden Prof. Dr. Masao Omata da bazı karaciğer hastalıklarında yüzde yüz tedavi imkânına kavuşulduğunu belirterek, sadece sabah alınan bir hapla Hepatit C hastalığının tedavi edilebildiğini söyledi.


YAĞLANMA?SESSİZCE HARAP EDİYOR
Prof. Dr. A. Kadir Dökmeci, "Karaciğer yağlanması çok sinsi ilerler ve insanlar karaciğer sirozunun belirtileri ortaya çıkıncaya kadar bu hastalığın farkında olmazlar. Bu nedenle şişman, şeker hastası ve ailesinde kolesterol ve trigiliserid yüksekliği olanlar risk altındadır" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...