Profilo enerji toplama projesini büyütüyor

Profilo enerji toplama projesini büyütüyor

Ekonomi Haberleri

"Türkiye Enerjisini Topluyor" sloganıyla kapı kapı dolaşıp tasarrufu anlatan Profilo projeyi büyütüyor.

Buzdolabı raflarını iğne oyasıyla süsleyip, tabaklarını parlattıktan sonra bulaşık makinesine atan Türk ev kadınları, Profilo'nun hedef listesine girdi. 2010'dan bu yana eline kekini, poğaçasını alarak kapı kapı dolaşan Profilo çalışanları, "Türkiye Enerjisini Topluyor" projesi kapsamında ev hanımlarına elektrik ve su tasarrufunu anlatıyor. 17 bin kadına ulaşan proje sırasında "annelere özel temizlik klişelerinin" enerji tüketiminde büyük bir israfa yol açtığı tespit edildi. Bu deneyimden yola çıkılarak tasarruf hareketinin daha kitlesel hale getirilmesi için projenin beşinci yılında Halk Eğitim Merkezleri'yle (HEM) işbirliğine gidildi. nbsp;


2 AYDA 30 BİN KADIN nbsp;
Dört yıl boyunca mahallelerde gün düzenleyerek 14 bin kadına ulaştıklarını anlatan Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin, projenin yeni şekliyle daha kısa sürede daha fazla ev kadınına ulaşacaklarının altını çiziyor. Seçkin, "Evlere gittiğimizde gördük ki kadınlar buzdolabı raflarına iğne oyalı örtüler seriyorlar. Bu içerdeki hava dolaşımını etkilediğinden dolap belirlenen ısıyı korumak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalıyor. Ancak bunu kadınlara anlatmakta zorlandık. Hatta bu örtülerin olmaması birçoğuna göre düşünülemez bir durumdu" diyor. Şimdi hedef HEM'lerde görevli öğretmenlerin kadınlara evde enerjiden nasıl tasarruf edileceğini anlatması. Bu kapsamda ilk aşamada 28 öğretmene eğitim verilmiş. Onlar da 2 ay boyunca 14 ilde seminerler vererek 30 bin kadına küçük tedbirlerle paralarının nasıl ceplerinde kalacağını anlatacaklar. nbsp;


EV HANIMININ ENERJİ CETVELİ ÇIKARILIYOR
Türkiye Enerjisini Topluyor eğitimlerinin ilk durağı Adana. 2015 takviminde İstanbul, Gaziantep, Osmaniye, Konya, Samsun, Ordu, Sivas, Kayseri, Eskişehir, Trabzon, Malatya, İzmir, Ankara ve Düzce var. Her ilde 2 bin kişiye ulaşmayı planlayan Profilo'nun bir hedefi de ülke çapında kadınların enerji tüketim karnesini ortaya koyan bir "enerji cetveli" hazırlamak. Bu amaçla toplantılarda katılımcılara 65 soruluk anketler sunulacak. Araştırmanın sonuçları sohbaharda paylaşılacak.


FATURA YÜZDE 20 AZALIYOR
Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin, evlerde tüketilen elektrik ve suda kahverengi ve beyaz eşya kullanımının büyük payı olduğuna vurgu yaparak, "Kendimizi sorumlu hissettik" diyor. Evlerde fırın ve buzdolabını yan yana koymanın bile faturaya önemli katkısı olduğunu söyleyen Seçkin, "Doğru kullanımla 100 liralık fatura 80'e inebilir. Yılda ortalama 600 liralık bir para kasada kalır" diyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...