Türkiye'ye bir iyi bir de kötü haber

Türkiye'ye bir iyi bir de kötü haber

Ekonomi Haberleri

IMF Türkiye için 2015 büyüme tahminini yüzde 3.1'e düşürdü, 2016 tahminini yüzde 3.6'ya çıkardı.

IMF, Türkiye'nin bu yılki büyüme tahminini düşürdü, gelecek yılı ise yükseltti. Dünya ekonomik görünüm raporuna göre Fon, Türkiye için 2015 GSYH büyüme tahminini yüzde 3.1'e, 2016 büyüme tahminini yüzde 3.6'ya revize etti. IMF, Şubat ayında yayımladığı bir önceki raporda ise bu yılki büyüme beklentisini yüzde 3'den yüzde 3,4'e yükseltirken, gelecek yıla ilişkin tahminini yüzde 3,7'den yüzde 3,4'e düşürmüştü. KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ IMF küresel ekonomi için 2015 büyüme tahminini yüzde 3.5'te tuttu, 2016 büyüme tahminini yüzde 3.7'den yüzde 3.8'e yükseltti.
ABD İÇİN KÖTÜMSER
ABD'nin büyüme beklentilerini bu yıl için yüzde 3,6'dan yüzde 3,1'e ve 2016 için yüzde 3,3'den yüzde 3,1'e çeken IMF, Rusya'nın ise bu yıl yüzde 3,0 yerine yüzde 3,8 ve gelecek yıl, yüzde 1,0 yerine yüzde 1,1 küçülmesini bekliyor.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER HIZ KESECEK
IMF, buna karşın ülke gruplarına ilişkin büyüme beklentilerinde herhangi bir revizyona gitmedi. Gelişmiş ülkeler, 2015 ve 2016'da yıllık yüzde 2,4 büyüme hızına ulaşarak, son iki yılı geride bırakırken, gelişmekte olan ülkeler ise bu yıl yüzde 4,3 ve gelecek yıl yüzde 4,7 büyüyerek hız kesecek.
RİSKLER DENGELİ HALE GELDİ
Dünya ekonomisine yönelik risklerin son 6 ayda daha dengeli hale geldiği ifade edilen raporda, küresel ekonominin kısa vadede gelişmiş ülkelerin desteğiyle hafif ivme kazanacağı, ancak orta ve uzun vadeli büyümede birçok karmaşık faktörün etkili olacağı görüşüne yer verildi. Gelişmiş ülkelerden kaynaklanan etkenleri düşük enflasyon, yaşlanan nüfus, azalan toplam faktör verimliliği ve düşen yatırımlar şeklinde sıralayan IMF, gelişmekte olan ülkelere yönelik faktörlerin ise büyük farklılık gösterdiğini kaydetti. Raporda, birçok yükselen piyasa ekonomisinin, 2007-2009 finansal krizinin ardından iç talebi artıracak politikalara yöneldiğini hatırlatılırken, bunun bazı makroekonomik kırılganlıklara yol açtığı savunuldu.
CNBC-e

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...