'İngilizce eğitiminde sorun var'

/ Kaynak: İHA
'İngilizce eğitiminde sorun var'

EĞİTİM Haberleri  / İHA

Türkiye Çevirmenler Derneği çevirmenlerinden Mustafa Özay, yeni İngilizce müfredatı ilgili ve İngilizce eğitimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Özay, "Dünyanın en basit dili İngilizcedir. Eğer böyle olmasaydı dünyanın her yerinde bu dili konuşan milyarlarca insan olmazdı" dedi.


Türkiye Çevirmenler Derneği çevirmenlerinden nbsp;ingilizcebitmistir web sitesinin sahibi Mustafa Özay, yeni İngilizce müfredatı ilgili ve İngilizce eğitimi hakkında açıklamalarda bulundu. Özay, geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmada Türkiye'de İngilizce öğretmenlerinin seviyesini gözler önüne serdiğini belirterek araştırmadan şu bilgileri paylaştı; "Milli Eğitim Bakanlığı'nda 32 bin 627'si kadrolu, bin 761'i sözleşmeli olmak üzere, toplam 34 bin 888 İngilizce öğretmeni görev yapıyor.
48 ilde 492 ilköğretim okulunda bin 158 öğretmeni kapsayan araştırmasında İngilizce öğretmenlerinin yüzde 36.3'ü İngilizce metinlerde okuduğunu anlamıyor, öğretmenlerin yüzde 63.7'si ise kendini okuduğunu anlamak konusunda yeterli görüyor. İngilizce öğretmenlerinin yüzde 40.7'si yazma konusunda kendisini yeterli görmüyor. Yeterli görünenlerin oranı ise yüzde 59.3. Konuşmada kendini yeterli görmeyenlerin oranı yüzde 52.2, yeterli görenlerin oranı da yüzde 47.8. Dinlediğini anlamada kendini yeterli görenlerin oranı yüzde 48.4, ancak yetersiz görenlerin oranı yüzde 51.6".


İngilizcenin dünyanın en kolay dillerinden biri olduğunu belirten Özay, "Dünyanın en basit dili İngilizcedir. eğer böyle olmasaydı dünyanın her yerinde bu dili konuşan milyarlarca insan bulamazdık yada İngilizce yazılı bir kitap kendi ülkenizin nüfusunun 2 katı satıyorsa bu İngilizcenin ne kadar basit olduğunun en büyük ispatıdır. İngilizce bilen biri bugün dünyanın her yerinde rahatça gezebilir ticaret yapabilir" dedi.


Ülkemizde İngilizce eğitimdeki sorunun yıllardır çözülemediğini söyleyen Özay, "Kısa zaman içinde yapılan onlarca değişiklik var. Yurt dışından 40 bin hoca getirilecekti olmadı. Okullarda 'English Cafeler açılacaktı olmadı. Bu sene yine bir değişiklik yapıldı. öğretmenler derste İngilizce konuşacakmış. Yukarıda yapılan araştırma bunun ne kadar zor olacağının en büyük kanıtıdır" ifadelerini kullandı.


İngilizcenin nasıl öğrenileceğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Özay şunları söyledi: "İngilizce dünyanın en kolay ve sistematik dilidir. Size dili öğretecek bir kişinin öncelikle cümle kurmayı öğretmesi gerekmektedir. Bir dilde amaç cümle kurmaktır. boşluk doldurarak şık işaretleyerek İngilizce öğretilmez. Dilde 4 düzey vardır; konuşma, okuma, anlama ve yazma ve bu 4 düzey birlikte ilerler. Kafanızda oluşturduğunuz bir fikri ne kadar hızlı İngilizceye çevirirseniz o kadar hızlı İngilizce konuşur yada yazarsınız. Dilde kur olayı yoktur bir dili ya bilirsiniz yada bilmezsiniz.


Karşınıza bir yabancı geldi diyelim ve siz 3 kurluk bir İngilizceye sahipsiniz diyelim karşınızdakine şunu mu diyeceksiniz "Ben sadece 3 kurluk bir İngilizce biliyorum ona göre konuş". İngilizcede sadece 3 cümle yapısı vardır bu yapısı dışında ne İngilizcede ne de Türkçede dördüncü bir cümle yapısı yoktur ve olmayacaktır da. Yani siz ne konuşursanız konuşun ne yazarsanız yazın ne okursanız okuyun cümleler bu üç cümle yapısına girer. İngilizce bu yüzden dünyanın en kolay dilidir.


Geçen haftalarda bir haber çıktı. İlkokuldan lise sona kadar bin 296 saat İngilizce dersi veriliyormuş. Türkiye'nin en önemli üniversitelerinin dil bölümlerinin hocaları ile röportaj yapılmış. Röportaj da söylenenlere inanamadım. Diyorlarki "grameri kaldırmamız gerek"miş, böyle bir söylemi kınıyorum, gramer olmadan dil olmaz, İngilizceyi bir kenara bırakın Türkçede gramersiz bir tek cümle kuramayız. gramersiz dil ne demektir? Grameri kaldırmak isteyenler kendi dillerinde gramersiz konuşmayı denesinler o zaman".


Özay sözlerine şöyle devam etti: "Türkçe olmadan İngilizce olmaz. Türkiye'deki en büyük problem budur. Kendi dilinizde isim, sıfat gibi alt yapısal özellikleri bilmiyorsanız İngilizce öğrenemezsiniz. Milli Eğitim'in öncelikle Türkçe temellerini atması daha sonra İngilizceye yönelmesi gereklidir. 26 yıldır İngilizce dersi veriyorum 7 binden fazla öğrencim oldu. Türkçeye hakim olan kişi sayısı o kadar az ki. nbsp;İngilizce öğrenememekteki en büyük engel Türkçe bilmemektir. İşin kısası şu: Gramersiz dil olmaz, kur sistemi olmaz, konuşarak dil öğrenilmez, yabancı hocayla İngilizce öğretilemez, Türkçe bilmeden olmaz, kısa yolla pratik yöntemle olmaz, emek vermeden olmaz. İngilizce bunlar olmadan da öğretilir diyenlere bir teklifim var. 10 tane öğrenci belirleyelim. Hiç İngilizce bilmeyen. 5 tanesine onlar eğitim versin 5 tanesine ben, onlar 500 saat ders versin ben 100 saat sonuçları kamuoyu ile paylaşalım. Eğer Türkiye'de İngilizce eğitimi veren kurumlar kişiler dil bölümleri bu mantık ile devam ederse insanlarımız 'tanışma İngilizcesi' yani '5 dakikalık İngilizce' dışına adım atamayacaktır." nbsp;

EĞİTİM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...