BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Dünya ‘sağlıklı gıda’ diyor

Dünya ‘sağlıklı gıda’ diyor

Hormon, kimyasal gübre derken, gıdaların ‘sağlıksız’ hale gelmesi, sağlıklı gıdaların değerini artırdı. 38 ülkede yapılan araştırma, tüketicilerin en az 3’te 1’inin sağlıklı gıda satın aldığını ortaya koydu. Ancak organik ürünlerin zor bulunması ve pahalı olması en büyük şikayet konusu...



ANKARA - Uluslararası Araştırma kuruluşu ACNielsen’in son araştırması, sağlıklı ve fonksiyonel ürünlerin, tüketicilerin en az üçte biri tarafından düzenli olarak satın alındığını ortaya koydu. ACNielsen’ın 38 ülkede gerçekleştirdiği, ek vitaminlerle takviye edilmiş ve sağlıklı içeriğe sahip “fonksiyonel gıdalar” ve organik ürünler araştırmasına göre söz konusu ürünler, sağladıkları fayda nedeniyle tüketicileri satın alma noktasında ikna ediyor. Sağlıklı gıdalar ve organik ürünlerin pazardaki büyümelerinin devam edeceğine işaret edilen araştırmaya göre, vitamini artırılmış ekmekler, soya, organik gıdalar, probiyotik gıdalar en çok tercih edilenler arasında. Bazıları da bi-haber Araştırmaya göre, birçok sağlıklı gıda ürününün global olarak birçok tüketici tarafından bilindiği ve bu konudaki algının yaygınlaştığı hakkındaki genel bulgulara rağmen, özellikle Avrupa’daki tüketicilerden bazıları, bu gıdalardan hiç satın almamış veya hiç duymamış durumda. Örneğin, araştırmanın gerçekleştirildiği ülkeler arasında Danimarka’daki tüketicilerin yüzde 94’ü soya sütünü, vitamin ve ek maddelerle takviye edilmiş sütü, yüzde 83’ü vitamin ve ek maddelerle takviye edilmiş ekmeği, yüzde 60’ı vitamin ve ek maddelerle takviye edilmiş meyve sularını, yüzde 90’ı iyotla zenginleştirilmiş sofra tuzunu hiç kullanmadıklarını ve hatta bu gıdayı daha önce hiç duymadıklarını belirtiyor. Organikler çok pahalı Araştırmaya göre, ankete katılanların üçte ikisinden fazlası organik gıdaların kendileri ve çocukları için daha sağlıklı olduğunu düşünüyor. Avrupalıların özellikle organik ürünler konusundaki algısı, sağlıklı olmanın yanı sıra çevreyi korumaları açısından da önem kazanıyor. Organik ürünlerin satın alma aşamasındaki fiyatlarının yüksek olması, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın yanı sıra Asya Pasifik üreticilerinin büyük çoğunluğunun belirttiği en önemli problem. Global olarak tüketicilerin büyük kısmı organik ürünlerin zor bulunduğu, bulunduğunda ise fiyatının yüksek olmasından şikayetçi. En fazla tercih edilen organik gıda ürünlerini yüzde 32 ile yumurta, yüzde 29 ile sebze ve yüzde 28 ile meyve oluştururken, en az tercih edilen organik ürünler arasında içecekler, şarküteri ve çay ürünleri yer alıyor. En çok neleri alıyoruz? * Organik sebze, meyve ve yumurta, * Kolesterolü azaltan yağ ve margarinler, * Faydalı bakteriler içeren mayalı içecekler, * Yoğurt ve acidophilus kültürleri, * Mide ve bağırsak düzenleyici probiyotikler, * Soya sütü, * Vitamin ve ek maddelerle takviye edilmiş süt ve ekmek, * Yüksek lifli ürünler, * Katkılı tahıllar, * Vitamin ve ek maddelerle takviye edilmiş meyve suları, iyotla zenginleştirilmiş sofra tuzu.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 97931
    % 0.86
  • 5.7038
    % -0.51
  • 6.419
    % -0.55
  • 7.1289
    % -0.34
  • 259.504
    % -0.11
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT