Ekonominin bel kemiği belirsizlikten endişeli

Ekonominin bel kemiği belirsizlikten endişeli

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin 13 yıllık tek parti iktidarının ardından yeniden koalisyonlu döneme dönmesi en çok konut sektörünü endişelendiriyor.

ÖMER TEMÜR
Dışarıya olumlu mesajlar veren sektör temsilcileri kendi aralarında "ne olacak bizim halimiz" diye sormaya başladı. Firmalar nbsp;
satışların azaldığı, balon riskinin arttığı bir dönemde hükümetin bir an önce kurulmasını ve belirsizliğin sona ermesini bekliyor. Konutta yaşanabilecek muhtemel bir krize karşı B planlarını da devreye sokan firmalar yurt dışında arayışlara girmeye başladı.
6 HAZİRAN'A GÖRE RİSK DAHA FAZLA nbsp;
Korkulan olursa
balon patlar

Seçimden koalisyon hükümeti çıkmasıyla konut sektörünü "balon patlarsa" korkusu sardı. Balon riskinin en fazla olduğu B segmentinin Türkiye'deki konut arzının yüzde 80'ine tekabül ettiğine dikkat çeken Avrupa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, 6 Haziran'a göre balonun patlama ihtimalinin daha fazla olduğunu söyledi. 2012 yılından sonra B segmentinde ciddi bir şişme olduğunu belirten Giray, "Türkiye'de şuan C segmentinde açık var ama arz yok. Yani 100-150 bin bandında konut alabilecekler var ama inşaat yok. Şunda üretimlerin yüzde 80'e yakını B segmentinde. nbsp;B segmenti karı-kocanın çalıştığı, 'eyvah bir kriz çıkarsa kredimi nasıl öderim' diyenlerin iliklerine kadar yaşadığı bir grup. Burada dairelerin metrekare fiyatları 3 bin 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Bu segmente zaten bir balon vardı. Bunu nasıl aşarız diyorduk, karşımıza koalisyon çıktı" diye konuştu. Koalisyonla birlikte belirsizliğin de arttığını dile getiren Giray, şunları söyledi: "Hem ticari maliyetler hem de konut finansman maliyetleri artacak. Öz sermayesi güçlü olanlar için sıkıntı yok. Ancak bunlar azınlıkta. Ama devam etmekte olan projeler için facia olabilir. Fiyatlar düşse de çözüm olmaz. Satış olmadığı zaman işsizlik artacak, ödemeler yapılamayacak v.s. Sektör büyük bir sarmalın içine girebilir."
Ediz Giray bu durumdan özellikle prim yapması beklenen bölgelerin etkileneceğini belirterek, "Merkezi konumdaki projeler iş yapar ama Beylikdüzü, Bahçeşehir, Esenyurt gibi primlenme ihtimali olan yerlerde çok ciddi tıkanıklık yaşanacaktır. Hızlı şekilde insanların borçlanabileceği bir ortamın oluşturulması lazım" diye konuştu. nbsp;


AFRİKA'YA GİDİYORLAR
Şimdiden dışarıda arayışa girdiler
Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3.5 gerileyen inşaat sektörü her türlü ihtimale karşı Afrika'da arayışa girdi. İhracat pazarlarını çeşitlendirmek ve yeni pazarlar kazanmak amacıyla 9 kişilik bir heyetle ilk gezisini Kamerun'a gerçekleştirdiğini belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, ikinci sıradaki ülkenin ise Kenya olacağını söyledi. Hinginar, "Daralmayı aşmak için Afrika'ya ihracat seferberliği başlattık. Hedefimiz, bir yandan katma değerli ürün hacmimizi artırmak, öte yandan 'üretim ve ihracat odaklı' büyümeye devam etmektir" diye konuştu.
Seçim öncesi başlayan bekle-gör ve buna bağlı olarak ekonomide durağanlaşma eğiliminin sürdüğüne dikkati çeken Hinginar, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 2.3 büyüdüğünü ve ilk 5 ayda Türkiye genel ihracatının yüzde 8.3 gerilediğini söyledi. Hükümetin kurulma süreci olan yılın ikinci çeyrek verilerinden de olumlu sinyaller gelmediğini ifade eden Hinginar, "Yılın ilk çeyreğinde konut satışlarında yüzde 22 arttı ancak alınan yapı ruhsatlarında yarıya yakın düştü. İnşaat sektörü de yüzde 3.5 geriledi. İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ise yılın ilk 4 ayında yüzde 4.5 geriledi. İhracatımız aynı dönemde yüzde 15.8 oranı ile daha vahim bir düşme gösterdi. Sonuç olarak, hem genel ekonomimizde hem inşaatta hem de inşaat malzemesi sanayimizde alarm zilleri çalıyor. Küresel çapta beklenen olumsuz etkilere açık olan ekonomimizde 2015 kayıp yıl olursa, 2016 yılı da riske girer" dedi.













UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...