BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Bereketli başladı

Bereketli başladı

Sezon açılmadan avlanma yasağına büyük ölçüde uyulduğunu belirten balıkçılar, bunun sonucunda sezona çeşit ve bolluk açısından oldukça iyi başladıklarını söylediler.



> Haber: Ali Yedek İSTANBUL- İstanbul’da balık avı sezonu bereketli başladı. Dört aylık avlanma yasağının sona ermesinin ardından önceki gece tekneleriyle denize açılan balıkçılar kasaları balıkla dolu olarak geri döndü. Sezonun oldukça bereketli geçeceğinin sinyallerini veren palamut hamsi ve istavritler, balık halinde açık artırmayla kısa sürede satıldı. Balık bolluğu ve fiyatların kısa sürede netleşeceğini belirten balıkçılar, yeni av sezonundan umutlu. İstanbul Su Ürünleri Hal Müdürü Hüner Öztürk, bu yıl av yasağına büyük ölçüde uyulduğu için bol ürün beklediklerini söyleyerek, “Bu sene bol bol palamut, hamsi ve istavrit avlanacak ve İstanbullu vatandaşlarımız ucuz balık yiyecek” dedi. Bolluk sürecek İlk ürünlerin hallere gelmeye başladığını belirten Öztürk, “Biz sezonun iyi geçeceğini tahmin ediyorduk, bugün halde gördüğümüz balıklar bu tahminimizin doğru olduğunu gösterdi. Bereketli geçen ilk gün, balık çeşidi ve bolluğu açısından iyi bir sezon geçireceğimizin müjdesini verdi” şeklinde konuştu. Hüner Öztürk, balığın fiyatının, az ve çok olmasıyla orantılı olarak değiştiğini, bereketli geçen bir sezonda fiyatların düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Geçen yıl Marmara’da balık akını vardı, bu yüzden fiyatlar cazipti. Halkımız doya doya, cazip fiyatlara balık yedi. Bu yıl da balığın bolluğu, bereketi fiyatlara otomatik olarak yansıyacak. Vatandaşların daha uygun fiyata balık yeme şansı olacak. Tek dileğimiz zamansız fırtına yaşamamak.” Geçen seneki palamutçuluğun 30 senede bir olacağını söyleyen Öztürk, “Bu sene de tekneler umduğumuzdan daha fazla balıkla geri döndüler, böylede devam eder inşallah” dedi. Şu anda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali’ne 90’ın üzerinde su ürünü türü geliyor. Hale son 5 yılda gelen su ürünü miktarı sürekli artarak 2005-2006 av sezonunda en yüksek değeri olan 45 bin 299 tona ulaştı. Bu rakam 2001 yılında 37 bin 421 ton, 2002’de 37 bin 567 ton, 2003’te 40 bin 29 ton, 2004’te 26 bin 364 ton olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar balığın, fosfor, kalsiyum ve iyot bakımından zengin besin değeri ve içerdiği A, B1, B2 ve D vitaminleri ile kalp hastalıklarından depresyona kadar pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığı belirtiyor. Az tüketiyoruz Araştırmalar ayda 1 ile 3 kez balık tüketen bireylerde kalp hastalığı riskinin yüzde 11, haftada 5 ve daha fazla balık tüketen bireylerde ise yüzde 38 oranında azaldığını ortaya koyuyor. Ayrıca uzmanlar gebelik sırasında balık tüketiminin erken doğumu önlediği ve düşük doğum ağırlığından koruduğunu da bildiriyor. Sağlıklı yaşamanın anahtarlarından biri olmasına rağmen balık ne yazık ki ülkemizde en az rağbet gören besin grupları arasında yer alıyor. Ülkemizde kişi başına düşen su ürünü tüketim miktarı 8 kg’de kalırken, bu miktar ABD’de 21 kg, Fransa’da 29 kg, Portekiz’de 60 kg, İzlanda’da 90 kg, Japonya’da ise 88 kg’a kadar çıkıyor.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT