Emeklilikten vazgeçenler yüzde 3.7 vergi ödeyecek

- Güncelleme:
Emeklilikten vazgeçenler yüzde 3.7 vergi ödeyecek

Ekonomi Haberleri

Bireysel emeklilik sistemine girenler, 3 yıl içinde ayrıldığında yüzde 15 stopaja ek olarak yüzde 3.75 gelir vergisi kesintisiyle paralarını geri alabilecek.

Tasarrufları artırmak için teşvik başlatılan bireysel emeklilik sisteminden (BES) erken çıkanlara vergi geliyor. Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasayla, BES'e getirilen vergisel avantajların kötüye kullanımının ve sistemden 3 yıldan önce ayrılmaların caydırılması amacıyla düzenleme yapıldı. Buna göre, aktarım tarihinden itibaren 3 yıl içinde katılımcı tarafından maluliyet ve ölüm haricindeki bir sebeple aktarılan birikimlerin bir kısmının veya tamamının alınarak sistemden çıkılması durumunda, aktarım nedeniyle istisnadan yararlanılan tutar üzerinden yüzde 3.75 oranında gelir vergisi kesintisi yapılacak. Daha önceki uygulamada, sistemden 3 yılı tamamlamadan ayrılanlardan yüzde 15 stopaj ve şirketin masrafları kesiliyordu. Uzun vadeli tasarrufu teşvik etmek için yılbaşından itibaren, bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara yüzde 25 devlet katkısı başlatılmış, ayda 100 lira yatırana 25 lira, ayda 1000 lira yatırana 250 lira devlet katkısı verilmeye başlanmıştı. Bu sistemde de katılımcıların 3 yıldan önce ayrılması halinde devlet katkısına hak kazanamayacaklarına dair düzenleme yapılmıştı. Buna göre sistemde 3 yıl kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde 15'ine, 6 yıl kalanlar yüzde 35'ine, en az 10 yıl kalanlar yüzde 60'ına sahip olacak, 10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaş şartını yerine getirenler, devlet katkısının yüzde 100'üne hak kazanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...