HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

SON DAKİKA... 2016 YAŞ toplantısında alınan kararlar (2016 YAŞ kararları)

Düzenleyen:
SON DAKİKA... 2016 YAŞ toplantısında alınan kararlar (2016 YAŞ kararları)
Yaş Kararları, 2016 Yaş Kararları, Yaş Değişen Komutan, Haber

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yıldırım başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) yaklaşık 5 saat sürdü. Erdoğan'ın onayının ardından, toplantıda alınan kararlar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklandı.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) , saat 11.00'de Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Daha önce Genelkurmay Karargahı'nda yapılan YAŞ toplantısı, ilk kez Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi. Kritik toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantının ardından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, toplantının ardından YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunuldu.

Erdoğan'ın onayının ardından kararları açıklamak üzere Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kameralar karşısına geçti.

JANDARMA HARİÇ KOMUTA KADEMESİ DEĞİŞMEDİ

Açıklanan YAŞ kararlarına göre, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi hariç bütün kuvvet komutanları ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar görevde kaldı.

Böylece Yüksek Askeri Şura'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görevlerine devam etmesi kararı alındı.

MENDİ YERİNE YAŞAR GÜLER GETİRİLDİ

Jandarma Genel Komutanlığı'na ise Galip Mendi'nin yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler getirildi.

ÜMİT DÜNDAR GENELKURMAY 2'NCİ BAŞKANLIĞINA GETİRİLDİ

Genelkurmay 2. Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar getirildi.

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında bugünden geçerli olmak üzere; 16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 20 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle bugünden itibaren emekli olacak. 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2016'dan itibaren emekliye ayrılacak.

YAŞ sonrası TSK komuta kademesi şöyle:

-Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar 

-Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak 

-Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu 

-Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele  

-Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal  

-Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Org. Hasan Küçükakyüz 

-Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler

-1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever

-2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel

-3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş 

-Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep 

-Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Tahir Bekiroğlu

-Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar

Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında bugünden geçerli olmak üzere; 

16 general ve amiral bir üst rütbeye, 99 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 20 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı. Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 47 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle bugünden itibaren emekli olacak. 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2016'dan itibaren emekliye ayrılacak.

GÖREV SÜRESİ BİR YIL UZATILAN GENERAL VE AMİRALLER:

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Korgeneral Tahir Bekiroğlu
Tümgeneral Şenol Alparslan
Tümgeneral İzzet Çetingöz
Tuğgeneral Rıza Çağatay Erdoğan
Tuğgeneral Celalettin Bacanlı
Tuğgeneral Necdet Tuna
Tuğgeneral Mesut Bedri Usta
Tuğgeneral İlhan Kırtıl
Tuğgeneral Erhan Sipahioğlu
Tuğgeneral Metin Tokel
Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü
Tuğgeneral Sıtkı Varlı
Tuğgeneral Adnan Baksı

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Tuğamiral Tayyar Ertem

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Korgeneral Mehmet Şanver
Tümgeneral Mehmet Özlü
Tuğgeneral İhsan Özdamar
Tuğgeneral Reha Ufuk Er
Tuğgeneral Celal Başoğlu

GÜLHANE ASKERÎ TIP AKADEMİSİ
Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç

SON DAKİKA... 2016 YAŞ toplantısında alınan kararlar (2016 YAŞ kararları)

BUGÜN NELER YAŞANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu sıralar şura üyeleri onuruna akşam yemeği veriyor. Toplantının ardından bir süre daha Çankaya'daki çalışmalarına devam eden Binali Yıldırım da yemeğe katılmak üzere Beştepe'ye geldi.

Toplantıda YAŞ üyesi komutanların yanında emir subaylarının yer almadığı görülürken, Köşk'te yapılan toplantıda kapıda asker yerine polisler bekledi.

Toplantıda YAŞ üyesi komutanların yanında emir subaylarının yer almadığı görülürken, Köşk'te yapılan toplantıda kapıda asker yerine polisler bekledi.

Önceden ağustos ayında yapılan ve 3 güne yayılan toplantı, darbe girişimi nedeniyle öne çekilmiş ve toplantının bir günde tamamlanması kararı alınmıştı.

YAŞ ÖNCESİ KHK İLE İHRAÇ
YAŞ kararlarının yargıya açık olması nedeniyle ihraç edilecek personel dün kanun hükmünde kararname ile belirlenmişti. Dün akşam yayınlanan kararname ile FETÖ üyesi olduğu belirlenen 149 general ve amiral, 1099 subay, 436 astsubay Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarıldı.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
Toplantıya Hulusi Akar'ın yanı sıra; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele katıldı.

15 Temmuz sonrası sağlık sorunları nedeniyle GATA'ya kaldırılan ve yerine vekaleten atama yapılan Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi ve 2. Ordu Komutanlığı'na dün atanan Korgeneral İsmail Metin Temel de askeri kanat temsilcileri arasında yer aldı. Temel toplantıda yer alan Korgeneral rütbesindeki tek isimdi.

Toplantıdan hemen önce emekliliklerini isteyen EDOK Komutanı Kamil Başoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı İhsan Uyar ise toplantıya katılmadı.

Fikri Işık da Milli Savunma Bakanı olarak ilk kez toplantıya katıldı.

TOPLANTI ÖNCESİ ANITKABİR ZİYARETİ
Kritik toplantı öncesi şura üyeleri, Anıtkabir'i ziyaret etti. Yıldırım, Anıtkabir'e gelişinde, Aslanlı Yol'un başında komutanlar tarafından karşılandı.

Daha sonra YAŞ üyeleri, Başbakan Yıldırım, başkanlığında üzerinde "YAŞ üyeleri" yazan çelenkle Aslanlı Yol'dan yürüdü.

Başbakan Yıldırım'ın, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu.

Yıldırım başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra, Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

"2. KURTULUŞ SAVAŞINDAN ZAFERLE ÇIKTIK"

Yıldırım, Atatürk'ün mozolesine çelenk konmasının ardından şura üyeleriyle birlikte Anıtkabir merdivenlerinde fotoğraf çektirdi.

Burada Anıtkabir özel defterini imzalayan Başbakan Yıldırım, deftere şunları yazdı:
"Aziz Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak huzurunuzdayız. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ni daima yüceltip, istiklal ruhuna sadık kalarak ülkemizi istikbale, emniyet ve güven içinde taşıma azmindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de demokrasiye ve milli iradeye sadakatle bağlı olarak ülkemize hizmet etmeye devam edecektir. Türkiye, 15 Temmuz gecesi ikinci bir kurtuluş mücadelesinden zaferle çıkmıştır. Milletimiz iradesini hiçbir vesayet odağına teslim etmeyeceğini göstermiş, ülkesine ve demokrasisine kahramanca sahip çıkmıştır. Milyonlarca insanımız gözünü kırpmadan şehadete koşarken, bu yüce millet Milli Mücadele'deki istiklal ruhunu koruduğunu bütün dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Devletimize, milletimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden bütün terör örgütlerini bertaraf edeceğimiz muhakkaktır. 

2016 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının ülkemize, milletimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum. Huzurunda bir kez daha ifade etmek isterim ki bu millet kıyamete kadar, dimdik ayakta kalacak. Bu vatan dünya var oldukça bütünlüğünü koruyacak, bu bayrak kanımızın son damlasına kadar göklerde dalgalanacak, bu ezanlar, bu selalar semalarımızda sonsuza kadar yankılanacak. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Ruhun şad olsun."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...