Eski komşulukları nasıl yaşatabiliriz?

Eski komşulukları nasıl yaşatabiliriz?

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1453 Dergisi için kaleme aldığı takdim yazısında, "İçinde yaşadığımız çağ modern bir hayat tarzını beraberinde getirdi. Bununla birlikte geleneksel mahalle hayatına dair, bizi biz yapan değerlerin de yaşatılması çok önemli" dedi.?




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1453 Dergisi için kaleme aldığı takdim yazısında, "İçinde yaşadığımız çağ modern bir hayat tarzını beraberinde getirdi. Bununla birlikte geleneksel mahalle hayatına dair, bizi biz yapan değerlerin de yaşatılması çok önemli" dedi.


nbsp;##tgvideo##





İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. yayını, İstanbul 1453 Kültür ve Sanat Dergisi 16. sayısında çeşitli yönleriyle geleneksel mahalle kültürünü ele aldı. Derginin "Takdim" yazısında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geleneksel mahalle hayatının yaşatılmasının önemine dikkat çekerek, nbsp; "İçinde yaşadığımız çağ modern bir hayat tarzını beraberinde getirdi. Bununla birlikte geleneksel mahalle hayatına dair, bizi biz yapan değerlerin de yaşatılması çok önemli" dedi. Topbaş, yazısında, mahalle hayatı ile ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bizler, 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi olarak bu sayımızda toplumsal hafızayı tazeleme ihtiyacı duyduk. Çünkü merkez çerçevesinde gelişen site yaşantısı, getirdiği yeni mimari anlayışla komşuluk ilişkilerini güçleştirmekte, dayanışmanın önüne bazı engeller koymaktadır. İşte bu noktada eski İstanbul'un mahalle hayatına dair akademik yazılar ve hatıralardan alıntılar, şehrin yeni sakinlerine rehberlik edebilir. Bu kentte bir zamanlar komşu olmak, çocuk olmak, gayrimüslim olmak, Üsküdar'da, Balat'ta oturmak nasıl bir duyguydu, hangi insanlık hâllerini içeriyordu? Sizler için sayfalarımızda bu sorulara cevap aradık."

Bayramlaşma, yardımlaşma, selamlaşma

Kültür A.Ş. imzalı "Sunuş" yazısında ise "komşuluk, bayramlaşma, yardımlaşma, selamlaşma" gibi değerlerin ayakta tutulması gerektiğine vurgu yapılarak şu görüşlere yer veriliyor: "İstanbul'un dönüşümü yalnızca mimari değil toplumsal olarak da gerçekleşmektedir. Geleceği biçimlendirirken geçmişin geleneksel değerlerini ortak toplumsal bilinçten dışlamamalıyız. Mahalle mektebi, okula başlayan çocukların amin alayı, maniler okuyan bekçi baba geçmişte kaldı. Buna karşılık komşuluk, bayramlaşma, yardımlaşma, selamlaşma gibi değerleri sonraki kuşaklara aktarabilir ve şehri yalnızca binalarıyla değil, insanlarıyla da ayakta tutabiliriz. 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'nin bu sayısında modernlikle birlikte mahallemizin yitirilme tehlikesi ile karşı karşıya olan değerlerini aldık."

Huzur içinde bir arada yaşama


Sunuş yazısında derginin muhtevasıyla ilgili olarak da şu bilgilere yer verildi: İsmail Kara mahalle mekteplerini, Cüneyd Okay İstanbul'da çocuk olmayı, Rinaldo Marmara ise farklı kültürleri huzur içinde bir arada yaşatmayı yazdı. Orhan Okay ve Ahmet Yüksel Özemre'nin hatıralarından yaptığımız alıntılar, akademik araştırmaları tamamlar nitelikte…"
Dergide, Yeliz Okay (Mahalle Kültürü ve Terminolojisine Dair Yitirdiklerimiz), Fatih Dalgalı Osmanlı Devleti'nde Mahalle ve Bir Mahalle Örneği Cerrahpaşa), Şennur Sezer (İstanbul'un Unutulmuş Yemekleri), Şerif Esendemir(Mahallede Yaşlanmak), Celil Civan (Yeşilçam'dan Dizilere Mahalle), Erol Erdoğan (Çocuklar Geleneksel Oyunları Sevmiyor, Diyorsanız Bir Daha Düşünün) yazılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, Metin Öztürk ve Esra Erkal'ın, Hayrı Dikkaya ile "Salacak'ta Bir Ömür" başlıklı röportaja yer veriliyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...