Enerji ihtiyacımız 10 yılda iki kat artacak

- Güncelleme:
Enerji ihtiyacımız 10 yılda iki kat artacak

Ekonomi Haberleri

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, Türkiye'nin enerji ihtiyacının bu hızla 10 yıl içinde iki kat artacağını söyledi



Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de doğal kaynakları verimli kullanma sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Göktan, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı'ndaki "Medya Enerji Verimliliğine Nasıl Bakıyor?" oturumunda yaptığı konuşmada, dünyada ekonomik dengelerin yeniden şekillendiğini ve hızla değiştiğini belirterek, sadece gelişmekte olan ülkelerin değil gelişmiş ülkelerin de doğal kaynakları verimli kullanma sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Türkiye'nin 10 yıldır büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğini ve gelecek 10 yıl içinde de kendine yeni hedefler koyduğuna işaret eden Göktan, hem gelişmiş ülkeler, hem de Türkiye için bu yeni hedeflerde doğal kaynakların etkin ve verimli kullanımının önem arz ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin enerjisinin yüzde 75'ini ithal ettiği için kaynakların hızla kullanıldığı takdirde önümüzdeki 10 yıl içinde enerji ihtiyacının 2 katına çıkacağını kaydeden Göktan, sözlerine şöyle devam etti: "Biz enerji tasarruflu yatırımların özendirilmesi ve farkındalık oluşturulması için reklamlarımızla, şubelerimizde eğitim görmüş elemanlarımızla çaba içerisindeyiz. Bu çabanın daha yeterli olabilmesi ve geniş kitlelere ulaşabilmesi için siz ekonomi gazetecilerine büyük önem düşüyor. Sizin köşelerinizde yazacağınız yazılar bu bilinci geliştirecek ve farkındalığı da yaygınlaştıracak."

-"Bir termik santral yaptığımızda yanına orman yapabiliyor muyuz, bu önemli"-

Oturumda söz alan Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga, tüketiciler arasında enerji tasarrufu bilincinin çok düşük olduğunu söyledi. Bunu yaptıkları bir anket sayesinde öğrendiklerini dile getiren Dalga, "Önce vatandaşa sorduk, enerji verimliliği nedir diye. 10 kişiden 2'si doğru cevabı verse kendimizi şanslı sayacaktık. Toplumsal bilinci arttırmamız lazım" dedi. Sabah Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz ise bu işle uğraşanların yasal düzenlemeleri hazırlaması konusuna önem verilmesi gerektiğini ifade etti. CNN Türk'ten yayıncı-yapımcı Güven İslamoğlu da enerjinin, organik yiyeceklerin ve enerji tasarrufu yapan makinelerin pahalı olduğu için vatandaşlar tarafından talep edilmediğini dile getirdi.
Toplumsal bilincin geliştirilmesi ve vatandaşların toplu taşıma araçlarına yönlendirilmesi gerektiğini aktaran İslamoğlu, "Nefes alamadığımızda, susuz kaldığımızda ve yiyecek bulamadığımızda enerjinin işe yaramadığını anlayacağız" dedi. Cihan Haber Ajansı Ekonomi Editörü Ramazan Solak da Türkiye'nin büyüyen bir ülke olduğunu ve çevreyi kirletmeye devam edeceğini belirterek, "Önemli olan verdiğimiz zararın ne kadarını telafi edebileceğimiz. Bir termik santral yaptığımızda yanına orman yapabiliyor muyuz, bu önemli" şeklinde konuştu. Sponsorluğunu TAV Havalimanları, Kale Grup, Evyapport ve Coca-Cola, medya sponsorluğunu ise Medya Takip Merkezi'nin yaptığı Kurultayı; başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Sanayi Odası ve Enerji Verimliliği Derneği destekliyor. (AA)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...