IMDb bize ne kadar doğru söylüyor

Düzenleyen:
IMDb bize ne kadar doğru söylüyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Artık hemen herkesin ziyaret etmeden film seyretmediği sinema sitesi IMDb’nin puanlama sistemi, gerçek dışı ve ideolojik olmakla suçlanıyor.

Kültür Sanat Servisi

Sinemaseverlerin şu günlerde film seyretmeden önce mutlaka baktıkları bir internet sitesi var: imdb.com... Açılımı Internet Movie Database (İnternet Film Veri Tabanı) olan bu platform, hemen her filmin fragmanını, görsellerini ve özetini barındırıyor. Ama sitede bir şey daha var: Üyelerce filmler puanlanarak, ne kadar “iyi” oldukları tespit ediliyor. IMDb’ye kolayca üye olan insanlar, kimi filmleri “kült yaparken”, kimilerini de diplere çekiyor. Sitede bu şekilde oylanan yüz binlerce film ve bundan hareketle ortaya çıkan meşhur “En İyi 250 Film” listesi yer alıyor. Muadilleri bulunmakla beraber IMDb, sahasında neredeyse tek otorite kabul ediliyor, her gün 50 milyona yakın insan siteye tıklıyor. IMDb’de herhangi bir eserin puanı 6’dan aşağıysa, insanlarda filme karşı negatif bir peşin hüküm meydana geliyor. 7’nin üzerinde ise başka hiçbir şeye bakılmaksızın “Bu film kesinlikle muhteşemdir” kanaati hasıl oluyor. Elimizde bir istatistik yok belki ama artık çok azımız bu siteye girmeden film seyredebiliyoruz. Peki, sinemaya dair kanaatlerimizin meydana gelmesinde bu kadar tesirli olan IMDb’nin bize söyledikleri ne kadar doğru? 

MİLYONLAR OYLUYOR AMA...

IMDb’de sistem şöyle işliyor: Siteye üye olan herkes, izlesin izlemesin filme 10 üzerinden bir not verebiliyor. Hatta puanlama işlemi film daha sinemaya bile düşmeden gerçekleştirilebiliyor. Bir  puanlama sistemiyle, oyların ortalaması alınarak filmin değeri ortaya çıkıyor. Bu puanlama sisteminin bazı detayları ise saklı tutuluyor. Gerekli görüldüğünda site tarafından puanlamaya müdahale edilebiliyor. 
Üyelere gelince, not veren içinde yönetmenler, sinema eleştirmenleri olmakla birlikte milyonlarca sıradan insan da var. Ayrıca bazı yönetmen ve oyuncuların hayranı olup, her eserine 10 puan veren çılgınlar mevcut. Hint ve Uzak Doğu filmlerinden bazıları ise o ülkelerde yaşayanlarca iltimasa tabi tutulup, garip puanlarla karşımıza çıkabiliyorlar. Hâkim politik kültürü destekleyen filmlerin, nedense hep tepelerde yer alması da cabası.

PUANLAR TARTIŞMALI

Hâl böyle olunca gerçekten iyi bir senaryo ve prodüksiyona karşın, sitede sadece üç beş puan alabilmiş onlarca film mevcut. Bu konular siteyi takip edenler arasında da sıkca tartışılıyor. Mesela, birtakım hatalar barındırmakla beraber, teknolojinin istikbalini muhteşem bir senaryoyla sorgulamaya çalışan “Gamer” (Oyuncu) filminin sitede 6 puana bile layık görülmemesini anlamak zor. Acıklı bir hikâyeyle LGBT temasını işleyen hemen her filmin 7’nin üzerine çıkmasını da… IMDb’de milyonların gerçekten oylama yaptığını, adil bir ortalama çıktığını varsaysak bile film tercihlerimizde gözü kapalı kabul ettiğimiz bu sitenin söylediklerini biraz sorgulamak gerekiyor galiba. Kim bilgisayar başında her şeye tıklayan şahısların kanaatlerini tek doğru olarak kabul etmek ister ki?

ALTERNATİF DEĞİL!

IMDb’nin sıkı takipçisi sinemaseverlere sorduğunuzda sitenin güçlü bir alternatifinin olmadığını söyleyeceklerdir. Aslına bakarsanız “Rottentomatoes” sitesi eksileri olsa da kötü bir alternatif sayılmaz. Bu sitede değerlendirme daha çok film eleştirmenlerince yapılıyor. Filmler “rotten” ve “fresh” diye iki ana gruba ayırılıp, %60’tan düşük oy alan filmler “rotten”, daha yüksek oy alan filmler de “fresh” kategorisine giriyor. “Fandango” ve “Allmovie” gibi sitelerin yanı sıra alternatif olarak bakılabilecek Türkçe siteler de yok değil.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...