Sefirlerin sefirliği

Düzenleyen:
Sefirlerin sefirliği

GÜNDEM Haberleri

Avrupa ülkelerinin misyon temsilcileri HDP’nin grup toplantısına katılarak destek çıktı. Almanya Büyükelçisi ise Deniz Naki için Diyarbakır’daydı...

Türkiye’yi kaosa sürüklemeye yönelik 15 Temmuz darbe girişimine üç maymunu oynayan Batı ülkeleri, PKK destekçisi HDP ve Cumhuriyet gazetesi için aslan kesildi. Darbecilerin bombalamasından sonra Meclis’e gitmeyenler, HDP’nin grup toplantısına koştu. Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 8 milletvekili tutuklanan HDP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki grup toplantısına dün bazı Batılı ülkelerin temsilcileri de katıldı.
Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, Avusturya Büyükelçisi Klaus Völfe, Finlandiya Büyükelçi Vekili Jusi Soyni, Lüksemburg Büyükelçisi Vırgınıe Arslan, Avusturya Büyükelçi Vekili George Oberraytır, İspanya Büyükelçiliği Müsteşarı Lusia Garsiya Riko ve Yunanistan Büyükelçiliği Başkatibi Astariyos Tisurvas’ın aralarında bulunduğu diplomatlar, tutuklu HDP’lilerin sıralarına oturdu. Davete ilk gelen Belçika Büyükelçisi Trenteseau oldu. Trentesau, ‘neden buradasınız’ diyen gazetecilere “Bu ciddi bir konu, dinlemeye geldim” şeklinde cevap verdi. Toplantıda, gözler PKK’ya desteğini artık gizlemeyen Almanya’nın temsilcisini aradı. Ankara Büyükelçisi Robert Dölger bu sırada bir başka garip ziyarette bulunuyordu. Dölger, ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’tan hâkim karşısına çıkan futbolcu Deniz Naki’nin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasına katıldı. Alman Parlamenterler Martina Renner ile Jan Van Aken de adliye önünde, Naki’nin eski takımı St.Pauli’nin futbolcularının imzaladığı formayı kendisine hediye etti. 
HDP grup toplantısında, Demirtaş ve Yüksekdağ yoktu. Ancak dev ekrandan mesajları okundu. Yabancı misyon temsilcileri de okunanları dinleyip sık sık not aldı. Geçtiğimiz günlerde de Almanya, İtalya, Belçika, İsveç ve İsviçre’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin konsolosları Cumhuriyet gazetesini ziyaret etmiş ve tutuklanan gazetecilere arka çıkmıştı. Aynı konsoloslar, geçtiğimiz yıl Can Dündar yargılanırken İstanbul Adliyesi’ne giderek mahkemeyi etkilemeye çalışmışlardı. Bu durum, Türkiye tarafından “iç işlerine müdahale” olarak algılanmıştı. 
Bu arada PKK’nın Avrupa Birliği terör örgütü listesinden çıkartılması için geçen şubat ayında imza kampanyası girişiminde bulunan Fransız ve İsveçli parlamenterler, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve hakkında arama kararı bulunan HDP’nin Avrupa temsilcisi Eyüp Doru’yu Avrupa Parlamentosunda (AP) ağırladı. Fransız Sol Cephe Partisi Milletvekili ve AP Kürt Dostluk Grubu Eş Başkanı Marie-Christine Vergiat ile İsveç Yeşiller Partisinden Bodil Valero, basın toplantısı düzenleyerek PKK’ya destek çıktı. Öte yandan bir garip açıklama da Irak’tan geldi. Bağdat yönetimi Türkiye’den Başika’daki askerlerini çekmesini, Irak’ın içişlerine karışmaya son vermesini istediklerini açıkladı. Aynı Irak’tan bu sefer “PKK ve HDP’lilere yönelik operasyonları antidemokratik buluyoruz. Öcalan, Demirtaş ve Yüksekdağ serbest bırakılsın” açıklaması yaparak kendisiyle çelişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...