Hilmi Yavuz, 'Basın Yassıada'da yaşanan dramı görmezden geldi'

Hilmi Yavuz, 'Basın Yassıada'da yaşanan dramı görmezden geldi'

GÜNDEM Haberleri

27 Mayıs darbesinde Vatan gazetesinin CHP muhabiri olan ünlü yazar Hilmi Yavuz, Yassıada'da yaşananlara yer vermediklerini, veremediklerini söyledi.

Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanının idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesinin önemli tanıklarından biri de dönemin Vatan gazetesi CHP muhabiri olan Hilmi Yavuz. Ünlü yazar darbe döneminde basının nasıl politize olduğunu gazetemize anlattı. Medyanın darbeye zemin oluşturduğu fikrine katıldığını söyleyen Hilmi Yavuz, Yassıada'ya yaşanan drama basın olarak yer vermediklerini belirtti. Yavuz, "Bir kere Yassıada'ya girilmiyordu. Gazeteciler ancak duruşmalar başladıktan sonra adaya alınmaya başladı. O da belli saatlerde ve belli izinlerle girip çıkabiliyordunuz... Basın duyumlara bile yer vermedi veremezdi de! Çünkü askeri bir yönetim vardı ve başlarının derde girmesi istememişlerdir" dedi.
Darbeye ve tutuklanmalara sevindiğini söyleyen Hilmi Yavuz, "Sevindim. Yalanı yok bunun! Ancak idam edilmelerine sevinmedim. İdam cezası verildiğinde, 'nasıl olsa affedilir dedim.' Bugün, 53 yıl önce düşündüğüm gibi düşünmüyorum... Vicdani muhasebem, Adnan Menderes idama edildikten sonra oldu. Gazetedeydim ve Ordu Film Merkezi'nin çektiği film ve fotoğrafları gördüm. O fotoğraflar geldiğinde yüreğim cız etti. Ben ciddi bir Adnan Menderes muhalifiydim; ama CHP'li değildim" diye konuştu. Medyanın yıllar sonra idamlara sessiz kalmaktan dolayı bir suçluluk duygusuna kapıldığını söyleyen Hilmi Yavuz, CHP'nin de darbeye giden yolda hataları olduğuna vurgu yaptı. Yavuz, "Politik baskılar söz konusudur, tamam ama özellikle son dönemde, bana kalırsa da İsmet İnönü'ye rağmen, CHP'de bazı kişilerin askerlerle ilişki kurmuş olmalarıdır... 9 Subay Olayı'nın kimliklerinden biri emekli Kurmay Albay Cemal Yıldırım'dır. Kendisi, İstanbul'da CHP İl Yönetim Kurulu üyesiydi. 9 Subay Olayı, Samet Kuşçu'nun ifadeleriyle açığa çıkmıştı. Ama açığa çıkmayan bir takım ilişkiler de olabilir. Bazı CHP'li, eski subayların, ordudaki bazı muvazzaf subaylarla, Faruk Güventürk vesaireyle temaslarda bulunduğu öğrenilmişti. Bunun dışında benim somut bir haberim olmadı. Ama böyle bir şey olmadı da demiyorum" açıklamasını yaptı.
Hilmi Yavuz, CHP'nin seçimleri kaybetmesinin sebebini de şu sözlerle özetledi: "CHP, 1923-50 arasında 27 yıllık kesintisiz bir iktidar dönemi yaşadı.1946 Seçimleri'nin şaibeli olduğu biliniyor. Halkın, CHP'ye teveccüh göstermemesinin sebebi bana göre buydu. Halk 'Biz 27 yıl bu adamları çektik' diyordu. Darbenin bir şenlik olarak algılandığını anlatan Yavuz, "Bunun bir toplumsal dayanağı yok. Benim bu konuda bir tezim var. Türk seçmeni, kendisine demokratik haklar tanındığı zaman en doğru seçimi yapmıştır. Ama bu haklar, elinden alındığı zaman, reaksiyon vermemiştir ya da tam tersi reaksiyon vermiştir" dedi. nbsp; nbsp;Fatih Vural İSTANBUL nbsp;
DARBEYE SEVİNMİŞTİM
Arkadaşımız Fatih Vural'a, o dönem darbeye ve Adnan Menderes'in tutuklanmasına sevindiğini anlatan ünlü yazar Hilmi Yavuz, "Ama idam fotoğraflarını gördüğümde yüreğim cız etti" dedi. Yavuz, darbeden 5 yıl sonra fikri olarak değişmeye başladığını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...