Yabancı kaybetti yerli kazandı

Düzenleyen:
Yabancı kaybetti yerli kazandı

TEKNOLOJİ Haberleri

Darbe girişimi ve kurda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle yılın üçüncü çeyreğinde ithal telefon satışları yüzde 17 azaldı. Buna karşılık yerli üreticiler pazar payını artırmayı başardı

Ömer Temür - Akıllı telefon satışları 15 Temmuz darbe girişim ve kurda yaşanan dalgalanmalar sebebiyle yılın üçüncü çeyreğinde ilk defa aylık bazda azaldı. Araştırma şirketi IDC’nin (International Data Corporation) raporuna göre yılın üçüncü çeyreğinde özellikle ithal cep satışlarında azalma yaşanırken, yerli cihazlar ise pazar payını artırdı. Rapora göre Türkiye’de en fazla satış yapan telefonlar sırasıyla Samsung, Apple, LG, ve General Mobile oldu. Yabancı markalar pazar payında ilk sırada yer almasına rağmen üçüncü çeyrekte akıllı telefon ithalatı yıllık bazda yüzde 11, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 17 küçülme gösterdi. Toplamda ise 2,75 milyon adetlik ithal cep telefonu satıldı. Bu dönemde General Mobile, Andoid One serisiyle yüzde 13 pazar payına ilk 4’teki yerini korudu. Diğer bir yerli marka olan Vestel ise Vodafone kanalında yaptığı başarılı kampanyayla yüzde 7 pazar payı yakaladı. Satışlara bakıldığında operatör tarafında da düşüş gözlendi.  Türk Telekom ve Avea birleşmesinin bayiler üzerinde olumsuz etki yaparken uzun yıllardır cihaz satışı konusunda liderliği elinde bulunduran Turkcell mağazalarında satışlar geriledi. 

iPhone satışları yüzde 15 azaldı 
Samsung, yüzde 43 pazar payıyla Türkiye’de liderliğini elinde bulundursa da rakam bazında yılın önceki çeyreklerine göre üçüncü çeyrekte daha düşük bir performans sergiledi. Burada Note 7 etkisinden daha çok J serisindeki tedarik sıkıntıları rakamlar üzerinde negatif bir etki oluşturdu. Apple da iPhone 7 lansmanı öncesi pazar payında yüzde 15 düşüş yaşadı. LG ise G4’de yakaladığı çıkışı G5 ile sürdüremedi ve organizasyonel değişikliklerle beraber pazar payı yüzde 4’e düştü. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...