BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > KENDİ KÜÇÜK TADI BÜYÜK, AĞAÇTAN MUTFAĞIMIZA GELEN LEZZET... ÇAM FISTIĞI

KENDİ KÜÇÜK TADI BÜYÜK, AĞAÇTAN MUTFAĞIMIZA GELEN LEZZET... ÇAM FISTIĞI

Bu fıstığın görüntüsünü, ufak tefek bakımlı, çekici, zarif bir hanımefendiye benzetirim. Helvada, pilavda, üzerini süslemek için aşurede, salatalarda, dolma içlerinde minik beyaz şekliyle gözümüzü okşar. Hafif tatlı, mis kokulu lezzetiyle de damaklarımızı coşturur. Hangi fıstıktan bahsettiğimi anladığınızı sanıyorum: Çam fıstığı...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Ülkemizde özellikle Ege’de Bergama, Çine, Aydın, Söke, Milas, Muğla, Mardan civarında, Antalya, Manavgat, İzmir, Seydiköy ve Artvin Çoruh vadisinde bol bulunan fıstıkçamı (pinus pinea)nın kozalaklarından elde ediliyor. Kahramanmaraş civarında yetişen bir başka cins daha var. Fıstıkları daha değişik olduğundan, halk arasında Maraş tipi çamfıstığı olarak ayrılmakta. Yağlı bir tohum olarak da tanımlanıyor. Doğal olarak yüksek enerji taşıyan bir yiyecek. 100 gr’da 680 kalori olduğunu söylememiz yeterli olacaktır. Çam ağacının kozalaklarından fıstık, gövdesindeki reçineden “terebentin” elde ediliyor. Ayrıca, gövdesi kaliteli mobilya yapımına elverişli. Akdenize mahsus bir ağaç ve 150 yıl kadar yaşayabiliyor meyve, yani kozalak vermesi 7-9 yaşlarında başlıyor. Akdeniz’de İtalya, İspanya, Yunanistan, Güney Fransa, Kuzey Afrika ülkeleri de çam fıstığı üreticileri arasında. Ancak, ülkemizde özellikle, Kozak yaylasında çıkan “Kozak tipi” çam fıstığı hem verim, hem lezzet açısından önde geliyor. KOZAK YAYLASI Fıstıklar daha iri ve dolgun. İtalya’da 1 kg / 1300 adet - Kozak’ta 1 kg / 1213 adet fıstığa tekabül ediyor. Türkiye genelinde 36.000 hektar tahmin edilen çamfıstığı ağacı sahasının 16000 hektarı Kozak’ta...” Kozak yaylası”nı türkülerden tanıyoruz. Bergama ile Çanakkale arasında fıstık çamlarıyla kaplı yöreye verilen ad olarak da biliyoruz. Esasında bu bölge Ege’nin en güzel coğrafyasına sahip. Adını “kozalak” kelimesinden aldığı söyleniyor. Bölge, Kozak çamfıstığı, Kozak elması ve Kozak helvası ile ünlü. Çamfıstığı ağaçları, 20-25 metreye kadar boy verebilen uzun ağaçlar. Üzerlerindeki kozalakları toplamak maharet, topladıktan sonra işlemek ise sabır ve incelik istiyor. HASAT ZAMANI Toplama işlemi Ocak - Mart ayları arasında yapılır. Her üretici kendi malını kendi bahçesinde saklar. Haziran ayında üstleri örtülen kozalaklar, güneşin sıcaklığı ile kendiliğinden açılır.. Elde ayıklanan fıstıklar, yıkanır, fırınlanır ve paketlenip satışa verilir. Kalan kozalaklardan da yakacak olarak faydalanılır. Yukarıda yazdığım bütün bilgileri, sevgili dostum, Ege mutfağının gönüllü elçisi, arkeolog, yemek yazarı Nedim Atilla’nın “Kozak” adlı kitabından aldım. (...KOZAK - Nedim Atilla-Nezih Öztüre, Öztüre Kültür Yayınları 10) Nedim Atilla, Nezih Öztüre ile birlikte hazırladığı, kaliteli, resimli kitabında bu yörenin en önemli ürünü çam fıstığını her yönüyle anlatmış. Kitabın sonunda ünlü aşçıların hazırladığı fıstıkla hazırlanan güzel yemek tarifleri var. Ben aşağıya ilginç bulduğum iki tarifi aldım. Ancak, Kozak helvası adı verilen, çamfıstığı ile yapılan bir düğün yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim. Duam, siz okuyucularımın her daim çam fıstığı gibi tatlı, lezzetli günleri olsun... KABAK SIYIRMA > malzemeler: * 1 kg sakız kabağı * 1 adet soğan * Yarım kahve fincanı limon suyu * Yarım kahve fincanı pirinç * 1 demet dereotu * 1 çay bardağı zeytinyağı * 1 yemek kaşığı çam fıstığı * Tuz, şeker Rendelenmiş soğanı, ince kıyılmış dereotu ile zeytinyağında çevirin. Kabukları soyulmuş ve ince şeritler halinde kesilmiş kabakları tavaya ekleyin. Bir iki kere döndürün. Pirinç, limon suyu, az şeker, tuz ve yarım su bardağı sıcak su katın. Kısık ateşte 25 dakika kadar pişirin.Üzerine kavrulmuş fıstıkları serpin. Ilık olarak servis yapın. FISTIKLI KROKAN > malzemeler: * 2 su bardağı çam fıstığı * 1 su bardağı şeker * Yarım su bardağı su Şeker ve suyu, mümkünse bakır bir tavaya koyun. Üstü köpüklenip karamel kıvamına gelecektir. Çam fıstıklarını ekleyin, rengi ve kokusu karamel olunca karıştırın. Folyo kağıda dökün. Soğuyunca parçalara kesip ikram edin. SİZDEN GELENLER TARİFİNİZ - (...Zeynep Hanım’ın damak zevki) TENCEREDE FİNCAN KEK Malzemeler: * 1 yumurta * 1 çay bardağı süt * 1.5 çay bardağı şeker * 2 çay bardağı un * 2 yemek kaşığı kakao * 1 paket vanilya * 1 paket kabartma tozu HAZIRLANIŞI: Bütün malzeme çırpılır, 6 tane nescafe fincanı yağlanır. Karışım fincanların yarısına kadar doldurulur (isterseniz fincanın içine topkeklerin altına koyulan kek kağıtlarından koyabilirsiniz çok güzel oluyor). Bir tencereye ılık suyu, fincanların dışından yarısına gelecek kadar dökülür ve ağzı açık kaynaması beklenir, kaynayınca tencerenin kapağı kapatılır, ağzını hiç açmadan kısık ateşte 20 dakika pişirilir, altını kapattıktan sonra 15 dakika kapağı açmadan dinlendirilir. NOT: Tencerenin kapağından buharlaşan su damlamasın diye ben kağıt havlu veya temiz bir bez koyuyorum. Gerçekten çok pratik ve güzel oluyor denemenizi ısrarla tavsiye ederim, sünger gibi oluyor göz göz kabarıyor, top keklere benziyor... MESAJINIZ - Mesajınız... (...Cemile Duman’ın kutlama > CANIM KARDEŞİM Bugün senin doğum günün... 17 yaşın sana sağlık mutluluk, huzur getirsin... Allah hayırlı uzun ömürler verir inşallah... Seni çok ama çok seviyorum Filiz’im... AHMET YASİN ERDEM 1. yaş gününü törenlerle kutladı Ahmet... Ailenle birlikte nice mutlu yıllar diliyoruz... İyi ki doğdun, seni çok seviyoruz... TARIK HÜDAYİ PEKİYİ 12 yıl önce gelen mutluluğun adı... İyi ki doğdun... Annene, babana ve vatana hayırlı bir evlat olman dileğiyle... Doğum günün kutlu olsun. MARKET GOLDAŞ’tan sevgililere özel! Goldaş mağazalarında, Sevgililer Günü’ne özel farklı hediye seçeneklerini bir arada bulmak mümkün. Gümüş, altın, pırlanta ve değerli taşların kullanıldığı takı koleksiyonlarının yanı sıra kaliteleri ve şıklıkları ile zevkli bir hediye alternatifi olan deri aksesuarlar da mağazalarda dikkat çekiyor. WEGA adı verilen, Güney Almanya buzağı derisinden hazırlanan Goldaş’ın deri aksesuarları doğal ve estetik bir görünüme sahip. Siyah ve kırmızı renkteki cüzdan, anahtarlık ve bozuk para cüzdanlarında kullanılan gümüş parçalar, kem gözleri uzaklaştıran ışıltısı ile Goldaş aksesuarlarını daha da özel kılıyor. Deri aksesuarlar arasındaki, kırmızı kalp şeklindeki anahtarlık ve bozuk para cüzdanları, Sevgililer Günü için farklı ve anlamlı bir hediye arayanların işlerini kolaylaştıracak. PÜF NOKTASI > SEBZELERİ SAKLAMA ŞARTLARI * Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için, saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın... * Patates haşlarken haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun... Patatesler vitaminlerini kaybetmemiş olur. Aynı zamanda da patatesleriniz daha çabuk pişer...
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT