Dolar tarihi rekor kırdı (Dolarda rekorun 4 nedeni)

Düzenleyen:
Dolar tarihi rekor kırdı (Dolarda rekorun 4 nedeni)

Ekonomi Haberleri

Dolar tarihte ilk kez 3,60'ı aşarak tüm zamanların en yükseğini gördü. İşte doları rekora taşıyan gelişmeler...

Güne 3,5380 seviyesinden başlayan dolar, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından kademeli yükselişini sürdürerek rekor kırdı.

3,60'ı GÖRDÜ
Beklentinin üzerinde gelen enflasyon ve doların küresel değer kazancıyla dolar/TL 3,60'yı görerek rekor kırdı.

TARİHİ REKOR
Kur şu sıralarda 3,5920 seviyesinden işlem görüyor. Dolar, TL karşısındaki son rekorunu 3.5935 ile 2 Aralık 2016 tarihinde kırmıştı.

EURO 3,74'E ÇIKTI
Güne 3,70 seviyesinden başlayan euro/TL paritesi ise kademeli olarak yükselerek 3.74 seviyesini aştı.

DOLARDA REKORUN 4 SEBEBİ
Dolar yeni yılın ilk günlerinde rekor kırdı. Türk Lirası karşısında ilk kez 3,60'ı aşan dolar tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Peki dolar neden yükseliyor? Dolardaki yükselişi 4 neden tetikliyor.

DOLARDA GLOBAL GÜÇLENME
Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında genel olarak değer kazanıyor. ABD'de faizlerin artacağı beklentileri doları güçlendiriyor. 

PETROL 1,5 YILIN ZİRVESİNDE
Petrol fiyatları yeni yılın ilk işlem gününde 1,5 yılın zirvesini gördü. Brent petrol 58 doların üzerine çıktı. Petroldeki yükseliş Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkelerde dolarda yukarı yönlü hareketi tetikliyor.

ENFLASYON ETKİSİ
Aralık ayında enflasyonun beklentiyi aşması doları yükseltti. Enflasyonun yükselişi karşısında Merkez Bankası'nın faiz artışı yapma konusunda zor bir karar sürecinde olacağı beklentisi kuru yukarı taşıyor. Merkez Bankası 24 Ocak'ta yılın ilk toplantısını yapacak.

OHAL UZATILIYOR
OHAL'in 3 ay daha uzatılacağının açıklanması da kurdaki harekette etkili oldu.

YÜZDE 1'DEN FAZLA ERİDİ
Özellikle enflasyon verileri ve OHAL'in uzatılacağının açıklanmasıyla TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Günlük kayıp yüzde 1'i aştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...