Uzaktan kumandalı buldozer-tank

Uzaktan kumandalı buldozer-tank

TEKNOLOJİ Haberleri

İngiliz ordusu, askeri mühendisliğin gördüğü en ilginç ve bir o kadar başarılı yeni nesil bir tank geliştirdi.

Terrier adı verilen buldozer tank, savaş alanında ağır inşaat faaliyetlerini gerçekleştirebildiği gibi, makineli tüfeğiyle düşman kuvvetlerine karşı savaşa hazır bir zırhlı olarak belirecek. İngilizlerin yeni nesil tankı Terrier, kuyu kazmaktan ağaçları devirmeye, yük taşımaktan köprü inşa etmeye kadar her türlü ağır işin altından kalkabiliyor. Terrier, Kraliyet Ordusu Mühendisleri kolordusu ve BAE Systems şirketi tarafından geliştirildi. Buldozer tank, şu an kullanımda olan FV180 Harp Mühendislik Traktörü'nün (CET) yerini alacak. Terrier, yollardaki engelleri kaldırmak, tümsekleri veya çukurları ortadan kaldırmak veya oluşturmak gibi görevlerle ağırlılık olarak savaş alanını askeri güçler için hazır hale getirmek için kullanılacak. Aynı zamanda makineli tüfeği ve ağır zırhıyla savunma görevi de yapacak olan Terrier, cepheye silah ve donnım taşınması gibi görevleri de üstlenecek.
ZIRHLI MÜHENDİSLİK HARİKASI
30 ton ağırlığındaki silah, 6 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde. Buldozer-tank, 2 metrelik boyuyla bir C-17 Globemaster III veya Airbus A400M ile savaş alanlarına kolayca taşınabilecek. 700 beygir gücünde Caterpillar C18 dizel motoruna sahip olan Terrier, saatte maksimum 70 km hıza ulaşabiliyor. Tankın menzili ise 600 km. 60 derecelik tepeleri tırmanabilen ve 5 tonluk ağırlık taşıyabilen ve 2 metrelik siperleri delip geçebilen Terrier, ön tarafında 3 tonluk bir kepçe, yan tarafında kazı makinesine sahip. Bu kol, gerektiği zaman bir forklift veya kaya delgisiyle değiştirilebiliyor.
UZAKTAN KUMANDALI
Terrier'ın en büyük özelliği, buldozer tankın belli bir mesafeden uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesi. 2 mühendis, bir kilometre menzile kadar tankı uzaktan kumanda ile kontrol edebiliyor. Terrier ayrıca, B-2 hayalet bombardıman uçaklarında da bulunan elektronik konrollü sürüş sistemiyle de kontrol edilebiliyor. Mekanik sürüş sistemi yerine kullanılan bu teknoloji, elektromekanik aktüatör ve insan-makine arayüzüyle kontrol sağlıyor. Üzerinde 5 kamera bulunan Terrier, aynı zamanda termal görüntüleyicilere sahip. Tank böylece bulunduğu ortamdaki aydınlık ne derecede olursa olsun 360 derecelik görüntü elde edebiliyor.
Taarruzdan çok savunma amaçlı silahlara sahip olan Terrier, 7.62 mm'lik makineli tüfeğe ve sis bombası atara sahip. Tank ayrıca, birçok makineli tüfeğin yerleşitirilebildiği CROWS sistemine de uyumlu.
İngiliz ordusu, 360 milyon sterlinlik anlaşma kapsamında üretilen ilk Terrier'leri devraldı. Göreve giren 60 buldozer tankın ilk hangi savaş alanında belireceği bilinmiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...