Döviz çakıldı, hisseler sıçradı

Düzenleyen:
Döviz çakıldı, hisseler sıçradı

Ekonomi Haberleri

Dolar 3,80 TL'ye düştü. Borsa ise 6 ayın zirvesine tırmanarak, yüzde 3'e yaklaşan primle 86 bin puanı aştı... Borsa haftanın ilk iş gününü yüzde 2.88'lik yükselişle tamamladı.

Piyasalar, Fitch ve S&P'nin cuma akşamı olumsuz açıklamalarının ardından pazartesiyi merakla bekliyordu. Türkiye, hem son yatırım yapılabilir notunu kaybetmiş, hem de negatif izlemeye alınmıştı. Ancak korkulan olmadı. Hatta piyasalar, beklentilerin tam aksine hareket etti. Dolarda işlemler, 3,87'den başladı. Ardından kur, yüzde 1,5 değer kaybıyla 3,80'e kadar çekildi.

Borsa ise son 6 ayın zirvesine tırmanarak, yüzde 3'ye yaklaşan primle 86 bin puanı aştı. Aylardır yaşanan olumsuzlukları fiyatlayan Dolar/TL paritesi, gelişmekte olan ülke kurlarından ayrışarak, spekülatif şekilde yükselmişti. Borsa İstanbul ise, yine benzerlerine göre oldukça iskontolu işlem görüyordu. Olumsuz beklentilerin fiyatlara dahil olması ve geride kalması, piyasanın daha gerçekçi dengelere doğru ilerlemesinde etkili oldu.

BORSA HAFTANIN İLK GÜNÜNÜ YÜKSELİŞLE TAMAMLADI 

Borsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi haftanın ilk iş gününü yüzde 2,88'lik yükselişle tamamladı. Endeks 2,410 puanlık artışla 86 bin 237 puandan kapanırken toplam işlem hacmi de 6,2 milyar lira oldu. Kapanışta bankacılık endeksi yüzde 5,29, holding endeksi de 1,51 değer kazandı. 

Bu arada Merkez Bankası dün repo ihalesi açmadı ve bankaları geç likidite penceresine yönlendirerek, yüksek orandan fonladı. TCMB, son günlerde sıklıkla kullandığı bu yöntemle, ortalama fonlama maliyetini yüzde 10.3'e kadar yükseltti. Böylece politika faizine göre 2 puanı aşan bir maliyetle, parasal sıkılaşmaya gitmiş oldu. Öte yandan dolar endeksi de, ABD'de ekonominin tahmin edilenden daha yavaş büyüdüğünü gösteren veriler üzerine geriledi. Piyasalar bu hafta, çarşamba günü yapılacak FED'in toplantısını takip edecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...