Özel istihdam büroları, 22 bin kişiye iş buldu

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Özel istihdam büroları, 22 bin kişiye iş buldu

Ekonomi Haberleri  / AA

Geçen yıl özel istihdam büroları sayesinde 13 bin 549'u erkek, 8 bin 848'i kadın olmak üzere toplam 22 bin 397 kişi işe yerleşti.

Özel istihdam büroları sayesinde 2012'de 13 bin 549'u nbsp;erkek, 8 bin 848'i kadın olmak üzere toplam 22 bin 397 kişi işe yerleşti. İŞKUR tarafından geçen yıl 556 bin 586 kişiyi işe yerleştirilirken, nbsp;işçiyle işvereni buluşturan özel istihdam büroları da işsizlerin umudu oldu. nbsp;2004-2011 arasında yaklaşık 250 bin kişiye iş bulan özel istihdam büroları, bu hizmetleri karşılığında işverenlerden ücret aldı. Özel istihdam büroları sayesinde 2012'de 13 bin 549'u erkek, 8 bin nbsp;848'i kadın olmak üzere toplam 22 bin 397 kişi işe yerleşirken, en yüksek oranda nbsp;işe yerleştirilenler lisans mezunları oldu. İşe yerleştirilenlerin 5 bin 532'si ilköğretim, 5 bin 3'ü ortaöğretim, nbsp;2 bin 972'si ön lisans, 7 bin 965'i lisans ve 733'ü yüksek lisans mezunuyken, nbsp;özel istihdam büroları aracılığıyla iş sahibi olanların 28'inin eğitim düzeyi doktora, 47'si ise okur-yazar değil. İşe yerleştirenlerin geri kalanını ise okur nbsp;yazarlar oluşuyor.
-İşe yerleştirmeleri resmi rakamın üzerinde
İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural Şeker, AA nbsp;muhabirne, yaklaşık 3'te 2'si İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de toplam 337 özel nbsp;istihdam bürosunun faaliyette olduğunu söyledi. Özel istihdam bürolarının da İŞKUR gibi iş arayanlara yardım ettiğini nbsp;anlatan Şeker, "Her iki yapı da iş arayandan hiçbir şekilde ücret almıyor. Bizler verdiğimiz profesyonel hizmeti firmaya ücretlendiriyoruz. İŞKUR'dan farklı olarak nbsp;bizimle işçi arayan firmalar arasında ticari bir anlaşma var. Bundan dolayı sunulan hizmet kalitesinde fark gözlenebilir. İnsan kaynakları danışmanlık firmaları sadece talep bazlı çalışmazlar. Organizasyonun bir özetini çıkararak, nbsp;hizmet sattığı firmaya insan kaynakları konusunda çok yönlü danışmanlık hizmeti nbsp;yürütürler" dedi.
Özel istihdam büroları tarafından işe yerleştirilen kişi sayısının nbsp;resmi rakam olan 22 binin üzerinde olduğunu ileri süren Şeker, kendilerinin nbsp;raporlamaya bakışıyla İŞKUR'un kayıt tutma mantığı arasında ciddi farklar nbsp;bulunduğunu dile getirdi.
-"Yasal hakların tanınmasıyla istihdama katkı artar"
İnternet siteleri üzerinden yapılan işe yerleştirmelerin takibinin kolay olmadığını, bu nedenle rakamın düşük kaldığını ifade eden Şeker, şunları kaydetti: nbsp;"Öncelikle gerçek rakamlara ulaşmalıyız ki sonrasında piyasa için bir nbsp;öngörüde bulunabilelim. Bizim her alanda bilimsel olmayan istatistiki verilerimiz nbsp;genel projeksiyon oluşturmada işi ileri doğru evirmede ayağımıza dolanan temel nbsp;problem. Anlık hareketler, günü kurtarır plan ve projeler çizmemiz, bunu da çok nbsp;dar alanda gerçekleşmiş veriler ışığında yapmamız, gelişmeleri okumamıza engel nbsp;oluyor. Olumsuz durum, hem kamu hem de özel sektör için geçerlidir. Tabii bürolar nbsp;olarak bazı engellerimiz mevcut. İzinsiz aracıların, yasal olmayan yollarla işe nbsp;yerleştirme yapmasının engellenmesi halinde işe yerleştirme sayılarımız nbsp;artacaktır. Bazı yasal hakların tanınmasıyla istihdama katkımız bugünkünden çok nbsp;daha fazla olacak ve işgücü piyasasına düzen getirmek yönünden etkimiz olumlu anlamda hissedilecektir."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...