BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Ağız kokusunu yenmenin yolları

Ağız kokusunu yenmenin yolları

Ağız bakımı doğru ve tam yapılmadığı zaman kötü ağız kokusuna yol açıyor. Tedavi edilmediği zaman bazı hastalıkların da başlangıcı oluyor...



Birçok insanın kâbusu olan ağız kokusu farklı sebeplerden oluşabiliyor. Diş Hekimi Alper Çıldır, ağız bakımı, dişlerin durumu ile kokunun sebeplerini ve bundan kurtulmanın yollarını anlattı. Fizyolojik olarak her sağlıklı bireyde, sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar veya dil sırtında üreyen bakteriler sebebiyle ağız kokusu meydana gelebiliyor. Ağız kokusunun yüzde 87’si dilden ve/veya dişeti iltihabından kaynaklanıyor. Bu konuda derdi olan ağız kokusunu yenmek için uygulanacak basit yöntemlerle ağız kokusunu sıkıntı olmaktan çıkarabilir. AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI? > Orucunuza başlamadan önce ve orucunuzu açtıktan sonra dişlerinizi mutlaka iki dakika fırçalayın. > İftar ve sahurda uygun yiyecek ve içeceklere tarçın katın. > Gece uyurken burnunuzun tıkalı olmadığından emin olun ve ağzınızdan nefes almamaya dikkat edin. > Lokmalarınızı iyi çiğneyin... Yemeğin yanında limonlu su için. > Dişlerinizi fırçalarken dil sırtını ve yanak içlerinizi de fırçalayın. > Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve ağız gargarası kullanın. Ses kısıklığı nasıl önlenir? > Sigara içiyorsanız bırakın. > Kafein (kahve, kolalı meşrubatlar) ve alkol kullanmaktan uzak durun. > Sigara dumanı bulunan ortamlarda bulunmayın. > Bol su için... Evinizin havasını nemlendirin. > Gıdanıza dikkat edin. Baharatlı gıdalardan kaçının. > Sesinizi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmayın. > Ses kısıklığı olduğunda sesinizi dinlendirin. PÜF NOKTASI... KONSERVE kavanozlarının hava almaması için ağzındaki lastiğe çırpılmış yumurta akını sürerseniz bu problemi önlemiş olursunuz. Özellikle ilk 15 gün kavanoz kapaklarının sıkıca kapalı olup olmadığına bakın. Eğer hava almışsa konserveleri hemen kullanın. Ekşime varsa kullanmadan atın. Yoksa zehirlenmeye yol açabilirsiniz. SİZDEN GELENLER ELİŞİNİZ (...Gülay Torbacı’nın el emeği)  YILDIZ İĞNE OYASI Yarım yıldız şeklini almış resimde göreceğiniz iğne oyası hem kolay işlenecek hem de verilen emeğe değecek özellikte. Yakın dostlarınıza bu tür iğne oyalarını işleyerek gönüllerinde özel yere sahip olabilirsiniz. Kolay gelsin... SİVRİSİNEK ISIRIKLARI Çocuklardaki sinek ve diğer böcek ısırıklarına karşı da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Biraz karbonatı suyla karıştırın ve ısırıklara uygulayın. Üzerinde bekleterek kurumasını sağlayın. Isırıkların kaşıntısı ve şişlik azalacaktır. Aynı uygulama tuzla da yapılabilir. Yediğiniz muzun kabuğunu çocuğunuzdaki sinek ısırıklarına karşı kullanın. Muz kabuğunun iç kısmıyla sinek ısırıklarını 15 dakika ovalayın. Muzda alerjiye karşı ve ağrı azaltıcı maddeler bulunur. Kol ve bacaklardaki ısırıklarda limon suyu (evde kendi sıktığınız katkısız olanı) ya da limonu ikiye bölerek 15 dakika sinek ısırıklarına uygularsanız bu da kaşıntıyı azaltacaktır. Limon suyunda sitrik asit vardır. Sitrik asit zehirin etkilerini azaltır. Kol ve bacaklardaki ısırıklarda sirkeyi bir pamuğa damlatın ve sinek ısırıklarına uygulayın. Kaşıntının azaldığını fark edeceksiniz. (...Bekir Yardımcı’nın tavsiyeleri) TARİFİNİZ (...Duygu Karaman’ın damak zevki) MİLAS KÖFTESİ Malzemeler: > 1 kg kıyma > 2 kuru soğan > 3 su bardağı un > 3 adet limon suyu > 75 gr margarin > Kızartmak için sıvı yağ > 4-5 diş sarımsak > 2 su bardağı haşlanmış nohut > 5 çorba kaşığı salça > Bir tutam karabiber > Bir tutam tuz Yapılışı: Rendelenmiş soğan, kıyma, karabiber, tuz ve unu yoğurun. Hazırlanan harçtan iri parçalar alıp unlu zeminde yuvarlayın. Bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak biçim verin ve kızgın yağda pişirin. Bir tencereye margarin ve salça ekleyip biraz kavurun ve önceden haşlanmış nohutları ekleyin. Sonra köfteleri ekleyin ve üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup, ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirin. Limon suyunu ve dövülmüş sarımsakları karıştırıp, yemek pişmek üzere iken ekleyin. Bir taşım kaynatın ve ocaktan alın. Süslemek için kıyılmış maydanoz kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT