Şirketler istihbaratçıların topladığı sırların peşinde

- Güncelleme:
Şirketler istihbaratçıların topladığı sırların peşinde

Ekonomi Haberleri

Ulusal güvenliği gerekçe göstererek şirketlerden önemli veriler toplayan gizli servisler, ekonomik bilgileri de kendi ülkesinin firmalarıyla paylaşıyor

Londra'da 2009 yılında yapılan G-20 toplantısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, dinlendiği yönündeki iddialar, ekonomik istihbaratı yeniden gündeme getirdi. Kullanımı her geçen gün artan akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar sayesinde, dinlenme daha da kolaylaşırken, önemli ticarî bilgileri ele geçiren şirketler rakiplerine karşı avantajlı konuma geçerek büyüyor. Dünyanın telefon ve elektronik posta trafiği özellikle İngiltere, Almanya ve Kanada gibi ülkelerin müşterek olarak kullandığı Echalon adlı sistemle dinleniyor. Ama çok fazla veri toplandığı için bu ülkelerin bilgiyi analiz edebilmeleri de zorlaşıyor. Ancak Google, Facebook, Apple ve Blackberry gibi şirketler bu ülkelerin Elektronik İstihbarat Teşkilatlarıyla yaptığı protokollerle, kullanıcıların yalnızca bilgilerini almakla kalmıyor aynı zamanda psikolojik, politik ve ekonomik profillerini de çıkartıyor. nbsp;Ulusal güvenlikleriyle ilgili bilgileri alan servisler, ekonomik bilgileri de yine kendi şirketlerine vererek bu şirketlerin rakiplerine karşı rekabet gücünü artırarak tekel haline gelebilmelerinin önünü açıyor. Geçtiğimiz haftalarda bu bilgileri ifşa eden eski CIA elemanı 28 yaşındaki Edward Snowden'in Çin tarafından korumaya alınması da ekonomide istihbarat savaşlarının varlığını bir defa daha vurguladı. Emekli bir istihbarat uzmanı, Batılı istihbarat servislerinin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ekonomik istihbaratı öncelikli alanlardan biri haline getirdiklerini, Türkiye'nin ise gecikmeli olarak da olsa bu alana girdiğini belirtti. MİT'in son 10 senedir ekonomik istihbarat ve karşı casusluğa önem vermek için reorganizasyona gittiğini söyleyen uzman, 2-3 senedir de stratejik kurum ve kuruluşlara bilgi güvenliği konusunda eğitimler verildiğini ifade etti. nbsp;Yapılan açıklamalarda ise dinlenmeden kaçınmak için, özellikle sürekli internet erişiminin olduğu akıllı telefonların kullanılması konusunda dikkatli olunması gibi tavsiyeler vurgulandı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...