BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Patates bir harika

Patates bir harika

Son araştırmalar, patates diyeti yapanlarda kalın bağırsak kanseri riskinin hemen hemen sıfıra indiğini ortaya çıkardı.



Patates... Patates... Patates... Televizyonlarda patates... Gazetelerde patates... Siyasette patates... Meclis’te patates... Bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce Türk mutfağına girdiği bilinen patates, son haftalarda Türkiye’nin gündemine oturdu. Hem de ne oturmak... Her yerde patates konuşulur oldu. Biz de bu gündemin dışında kalamadık ve köşemizin büyük bölümünü bugün patatese ayırdık. Beslenme uzmanlarına göre; patatese sıradan bir besin maddesi gözüyle bakmak büyük yanılgı olur. Çünkü patates, “yarım eczane” değerinde bir ürün olarak değerlendirilecek kadar değişik vitaminler ve kimyasal maddeler içerir. Son araştırmalar, patates diyeti yapanlarda kalın bağırsak kanseri riskinin hemen hemen sıfıra indiğini ortaya çıkardı. Patates ayrıca “diüretik” özelliği sebebiyle vücuttaki fazla su miktarının dışarı atılmasını sağlar. “Ay hali” nedeniyle vücudunda fazla su biriken hanımlar, bu dönemlerde haşlanmış veya közde patates diyeti yaparlarsa hem fazla vücut sıvılarından, hem de fazla suyun yol açtığı ruhsal gerilimden kurtulurlar. Patatesteki “Glutathion” asidi, vücuttaki doğal savunma sistemini kuvvetlendirir, kandaki kolesterolün oksitlenip toksik (zehirli) etki yapmasını önler. Cilt kırışıklığına sebep olan hücre zarı oksitleşmesine engel olur. Daha pek çok faydası olan bu madde, kabuğu ile yenen patateste bol miktarda bulunur. Haşlanmış patates, çiğ soğan, domates, elma sirkesi, bol maydanoz ve yeşil biberden yapılmış salata yiyen bir kişi, organizmanın ihtiyacı olan bütün vitamin, mineral, elektrolit ve enzimleri almış olur. Bu salatayı diyet olarak uygulayan bir kişi 15 gün süreyle yağ, fazla protein ve undan yapılmış yiyecekler almazsa, hem kilo verir, hem de kan değerleri düzelir. DİĞER FAYDALARI B1, B2, B6 ve C vitamini, çinko, bakır, fosfor, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan bu harika besin maddesinin diğer faydalarını da şöyle özetleyebiliriz: Mide ve oniki parmak bağırsağındaki ülserleri tedavi eder. Karaciğer şişliğini giderir, safra akışını kolaylaştırır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Damar sertliğinde faydalıdır. Basur, kan çıbanı ve yanık ağrılarını geçirir, tedavisine yardımcı olur. Skorbüt hastalığını önler. Kandaki şeker seviyesini düşürür. Kanı temizler, kansere karşı korur. Diyetle sağıklı zayıflama Patates; kalorisi düşük ancak vitamin, mineral, enzim ve elektrolit değerleri yönünden zengin bir sebze olduğu için ideal bir diyet yemeği olarak kabul edilir. Yağsız olması kaydıyla közde veya haşlanmış istediği kadar patates yiyen bir kişi, bir haftada 2-3 kilo verebilir. Domates, salatalık, marul, biber, derisi alınmış haşlama tavuk göğsü, mantar, elma, havuç ve yağsız yoğurt gibi yiyecekleri içeren bir diyetle 15 gün içerisinde (günde 3 litre su içmek şartıyla) 3-5 kilo vermek işten bile değil. Üstelik bu maddeleri istediğiniz kadar yiyerek açlık çekmeden yapılan bu diyete uzmanlar “kan yıkama diyeti” de diyorlar. Çünkü bu diyet sonunda, kandaki yağ ve kolesterol değerleri azalıyor, mineral değerleri yükseliyor. Bakımlı saçlar için Güzel saç; şairlerin, yazarların ve ressamların ilham kaynağı olmuştur. Bu sebeple, kadınlar için bakımlı ve canlı saçlar, güzel görünmenin vazgeçilmez parçası kabul edilmektedir. Ancak özellikle kış aylarında saç bakımı oldukça zordur. Ayrıca saçlarımızın parlak ve güzel görünmeleri beden ve ruh sağlığımızla doğru orantılıdır. Özellikle yanlış beslenme, güneş ışınları, soğuk ve yağışlar, hava kirliliği, aşırı stres ve aşırı hareketsizlik saç güzelliğini olumsuz etkileyen faktörlerdir. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, kekikle hazırlayacağınız suspansiyonlardan istifade edebilirsiniz. Üstelik hazırlanması son derece kolay: 4 bardak suya bir tutam kekik koyarak 10 dakika kaynatın. Bu karışıma bulabilirseniz bir tutam sedir ağacı (sarı katran ağacı) yaprağı da katarsanız daha iyi olur. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra ince bir tülbentten süzün. İçine bir çay bardağı limon suyu ilave edin. İşte size harika bir saç bakım suspansiyonu. Saç diplerinizi ovarak bu suyla yıkayın. Bunu haftada iki defa tekrarlayabilirsiniz. Gribe karşı soğan ve maydanoz Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, yoğunlukla kış aylarında kendisini gösteren gribin en etkili ilacının maydanoz ve soğan olduğunu söylüyor. Baysal “Bir baş soğan ile bir demet maydanozda portakaldan daha fazla C vitamini bulunuyor. Bundan dolayı bu iki sebze, gribal rahatsızlıkların tedavisinde çok etkili oluyor “ diyor. Hastalıklar ve çareleri Hazmı kolaylaştıran formüller Perşembe günü mübarek Kurban Bayramı. Birçok evde kurbanler kesilecek; eti, fakirlere ve imkanı olmadığı için kurban kesemeyenlere dağıtılacak. Böylece; hem dini bir vecibeyi daha yerine getirmenin mutluluğu yaşanacak, hem de osyal dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biri sergilenmiş olacak. Biz de “Deva Market” köşesi olarak bütün okuyucularımızın bayramlarını şimdiden tebrik eder, huzur ve şifa dolu nice bayramlar dileriz. Bu vesile ile sizlere bazı uyarılarda bulunmak ve ihtiyaç duyabileceğiniz bazı formüller vermek istiyoruz. Biliyorsunuz, kurbanlık olarak beslenen hayvanlar genellikle fazla yağlı olmaktadır. Ancak; kalp, damar ve karaciğer rahatsızlığı olanlarla tansiyon, şeker ve kolesterol problemi olanlar bu günlerde çok dikkatli olmalıdır. Evet; enfarktüs geçirenler, damar sertliği bulunanlar, kalbinde yağlanma olanlar, karaciğer yetersizliği ile karşı karşıya bulunanlar, kesinlikle yağlı et yememelidir. Yağlarını ayırdıktan sonra, yağsız kısmından biraz yiyebilirler. Kolesterolü yüksek olanlar, iç yağı, kuyruk yağı, yağlı et ve sakatattan uzak durmalıdır. Müzmin kabızlıktan şikayet edenlerin ise, yağlı da olsa, yağsız da olsa fazla et yemesi doğru değildir. Et konusunda yukarıdaki uyarıların yanı sıra, bugünlerde ihtiyaç duyulabileceği ihtimaliyle, özellikle hazmı kolaylaştırıcı formüller vermek istiyoruz. İşte bunlardan bazıları: * Yemeklerden sonra bir bardak suya 2 kahve kaşığı karbonat konup eritilir ve tamamı içilir. * Bir çay bardağı sıcak suya 2 çorba kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı süzme bal konur. Karıştırılıp yemek üzerine içilir. * Bir su bardağı sıcak suya, bir kahve kaşığı anason konur. 10 dakika bekledikten sonra süzülür. Üzerine bir kahve kaşığı süzme bal ilave edilip yemek üzerine içilir. * İki su bardağı suya bir çorba kaşığı adaçayı ve bir tatlı kaşığı kuru papatya konarak kaynatılır ve süzülür. Günde 3 kere birer çay bardağı, yudum yudum içilir.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT