Ender Saraç: Kurban eti ruha şifadır

Düzenleyen:
Ender Saraç: Kurban eti ruha şifadır

SAĞLIK Haberleri

Dr. Ender Saraç: Kurban eti sadece protein, yağ, çinko, vitamin, mineral ve hazım olayı değildir. Etin kalori değerini hesaplamaktan, nasıl tüketeceğimizi konuşmaktan kurbanın manevi enerji boyutunu ihmal ediyoruz…

ZİYNETİ KOCABIYIK

Doktor Ender Saraç, Kurban Bayramı’nda tüketilecek etin sağlığının kurban kesimi ile başladığını söyledi. Usulüne göre kesilmiş kurbanın etinin şifa olduğunu söyleyen Saraç, İslami kurallara göre kesimin tıbbi açıklamasını yaptı…
İSLAMİ USULLERE GÖRE KESİLMELİ
Aslında kurban ve kurban eti günümüzde herhangi bir aletle tespit edilemeyen manevi enerjileri de taşıyan bir şey.  Bu yüzden keserken dinen belirtilen usullere uymak gerekir. Bu etin niteliğini de etkiler. Ne yazık ki, toplu kesim yapılan yerlerde bu bilinci kaybettik. Bu kurallar neler? Önce kurbanın gözleri bir tülbentle bağlanır. Bunun sebebi dışarıdan aldığı stresi azaltmak; korku ve endişeye bağlı olarak negatif maddelerin kana salgılanmasını engellemektir. Keserken makamına göre dua okunmalıdır. Bu dualar hayvanı sakinleştirir ve daha az toksin üretmesini sağlar. Kesmeden önce hayvanın taç çakrası denilen başı önden arkaya doğru sevgiyle sıvazlanır. Bu da diğer 6 çakranın dengelenmesi ve enerji akışının dengeli ve verimli olmasına yardımcı olur. Kesimden önce hayvanın iki tırnağı arasında kesi atılır. Burası akupunktur noktasıdır. Endorfin dediğimiz morfine benzer ağrı kesici maddelerin kanda daha çok salgılanmasına ve hayvanın daha az acı duymasına yardımcı olur. Son olarak hayvanın şah damarı kesilir. Hayvanı keserken maksimum nezaket gösterilmeli, acemi doğramacılar, işin içine girmemeli ve hayvan kesme sanatını iyi bilen kişiler usulüne göre, doğru derinlikte kesip, ölüm korkusu sonucu ortaya çıkan nöropeptitlerin dışarı akmasına yardımcı olmalıdır. Bütün bunları yaparsanız kurban kesmiş oluyorsunuz. Kurban eti sadece madde, kırmızı et değeri, demir ve hazım olayı değildir. Kurbanı Allah için kesiyorsunuz ama size manevi olarak da fayda sağlıyor.
KEYİF, SOFRADA EZİYETE DÖNÜŞMESİN
¥ Bayramda sağlıklı beslenme deyince sizin aklınıza ne geliyor?

Bayramlarla ilgili asıl problem yediklerimizden çok yediklerimizin miktarı... Bayramlar yemek açısından en çok ölçüyü kaçırdığımız, ertesi gün baş ağrılı, ekşiyen ve şiş midelerle uyandığımız, idrarımızın kötü koktuğu, kan şekerinin fırladığı, keyfin ilk günden eziyete dönüştüğü günler olmamalı. Önce ölçüyü kaçırmayalım.
BEŞ BAHARATLA ETİ SAKİNLEŞTİRİN
¥ Kurban Bayramı, beslenmesinin başrol oyuncusu kurban eti “Şöyle yemeyin, böyle yemeyin” dense de bir türlü yiyeceğiz. Nasıl tüketelim? Eti dinlendirmek gerektiği söyleniyor ancak Kurban Bayramı’nın geleneği sabah kesilen etin pişirilerek öğlen yemeğine yetiştirilmesidir. Bu durumda ne yapalım?

Kurban etini dinlendirmek gerekir. Çünkü dinlenmemiş etlerin hazmı ağırdır. Ancak aynı gün tüketilmesi de bir gelenek. Kurban etini hazmettirmenin püf noktaları var. Beş çeşit baharatı tek tek ya da birkaç tanesini karıştırarak etin daha kolay hazmedilmesini sağlayabilirsiniz. Bu baharatlar karabiber, kimyon, zencefil, biberiye ve kekik. Eti pişirirken biberiye ya da kekiğe bulayabilirsiniz. Çok iyi bir antioksidan olan biberiye ve kekik etin içindeki toksinleri dengeler. Yerken de karabiber ya da kırmızı pul biber gibi bir acı ekleyebilirsiniz. Ete tuzu pişerken değil, indirmeye yakın ya da indirdikten sonra koyarsanız daha yumuşak olur ve daha kolay hazmedersiniz. 
KOLESTEROLDEN BÖYLE KURTULUN
Kurban Bayramı’nda etin kendisini yemekten korkmayın, yanında yediğiniz beyaz pirinç pilavı, beyaz undan yapılan ekmek, makarna ve hamur işleri gibi hızlı karbonhidratlardan korkun. Böyle bir öğün yediğinizde vücut, hızlı karbonhidratlardan enerji ihtiyacını karşılamaya çalışır. Etin içindeki yağı da depolar. Eğer etin yanında karbonhidratı  almazsanız, ortada şeker olmadığı için vücut yağı alır yakar ve hazmeder. Kurban sofrasından faydayı almak, eti iyi sindirmek, yağlanmamak, damar tıkamamak, kolesterolü artırmamak için önemli bir ayrıntıdır bu.
ETİ İHTİYAÇ SAHİPLERİYLE PAYLAŞALIM
Toplumun manevi değerlerini giderek kaybettiğini söyleyen Dr. Ender Saraç, hiç değilse Kurban Bayramı’nda bayramın hakkını vermek gerektiğine dikkat çekiyor. Türk toplumunun geleneksel değerlerinin aslında çok güzel olduğunu ifade eden Dr. Saraç “Etrafımıza baktığımızda gördüğümüz manzara şu: Sinirli, agresif, tahammülsüz, açgözlü ve en iyisi benim olsun diye düşünen insanlar… Oysa biz böyle değildik.  Önce komşusunu akrabasını yediren, fakiri, dulu yetimi koruyan, şefkat ve merhamet dolu, asla dışarı gösteriş yapmayan para ve imanın kimde olduğunun belli olmayan bir toplumduk. Kurban Bayramı’nı fırsat bilelim ve özümüze dönelim” diyor. 
SAĞLIK DENGEDE GİZLİDİR
Her bayramda “Bu bayramda ne yiyelim, ne yemeyelim?” içerikli haber yapmak neredeyse kaçınılmaz bir durum. Bu bayramda da kuralı bozmayalım, yine işi “sağlıklı hayat ve sağlıklı beslenme” olan bir uzmandan görüş alalım dedik. Dr. Ender Saraç’ın kapısını çaldık. Aile Hekimliği Uzmanı olan Dr. Ender Saraç, yıllardır sağlığın fiziksel ve ruhsal dengenin sağlanması mantığına dayanan “ayurveda” ile ilgili çalışmalar yapıyor. Dünyanın bir denge üzerine kurulduğunu, insanın da bu dengenin bir parçası olduğunu ve sağlıklı kalabilmek için ruh ve beden dengesine dikkat etmek gerektiğini söyleyen Dr. Saraç’la “sıra dışı” bir bayram sohbeti yaptık… Kurban eti üzerinde yapılan kalori, vitamin ve mineral değerleri ile ilgili tartışmaların kurban kavramının asıl anlamını kaybetmesine sebep olduğunu söyleyen Saraç, kurban etinin şifa olması için nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı…
Etliyle sütlüyü karıştırmayın
¥ İdeal bir Kurban Bayramı sofrasında neler olmalı?

Mideyi rahatlatmak için önden posalı bir çorba için. Tarhana, mercimek, sebze çorbası olabilir. Daha sonra ana öğün olarak sadece kurban etini yiyin. Yanında da limonlu, nar ekşili, cevizli bir mevsim salatası ve mevsim sebzesi tüketin. Neden limon? Çünkü nar ekşisi ve limondaki C vitamini eti daha iyi hazmetmenize yardım eder. Daha da önemlisi etin içindeki en önemli unsur olan kan yapıcı demirin emilmesine yardımcı olur. Bir ata sözü vardır “Etliyle sütlüyü karıştırmayın” diye. Çok doğru. Kırmızı et yerken süt ürünleri mesela yoğurt, ayran, peynir, özellikle de koyu siyah çay içerseniz etin kan yapıcı etkisini ortadan kaldırırsınız. Ayın anda yemek demiri bağlar. 20 dakika önce ve sonra içilmemesi gerekir. Ancak tam tersine limon veya C vitaminli başka bir şey içerseniz faydalı olur. Mesela şifalı demirhindi şerbeti içebilirsiniz. Bunu ziyarete gelen misafirlerinize de ikram edebilirsiniz.
Tatlıyı, yemekten 2 saat sonra yiyin
¥ Tatlıyı hiç mi yemeyelim?

Elbette yiyin ama yemekten 2-2,5 saat sonra ara öğün olarak yiyin ve öyle margarinli, kızartmalı, beyaz unlu ağır şuruplu tatlılar yerine sütlü tatlılar, az şekerli- bol meyveli cheesecake veya güllaç tercih edin. Fırında, ayva tatlısı, elma ve nektarin tatlısı gibi sağlıklı tatlılar tüketilebilir. Yanına da hem lezzetini hem de besin değerini artırmak için bolca Antep fıstığı ya da ceviz, şekeri dengelemek için bolca tarçın ve üzerine de bir iki karanfil ekleyebilirsiniz. Tatlıyı bu şekilde yerseniz pek kilo almazsınız. Aynı zamanda da unuttuğunuz tatlıları hatırlarsınız. Onun üzerine 1 top da sütlü dondurma koyduğunuzda mükemmel yaz sonu tatlısı olur.
¥ Baklava yasak mı?
Sağlıklı beslenmede yasak olmaz. Tabii istiyorsanız baklava da yiyebilirsiniz ama onu yakacak kadar hareket etmek zorundasınız.
Gerçekten 40 yıl hatırı var
¥ Çay, demir emilimini engelliyor ya kahve?

Sade Türk kahvesini bayramda destekliyorum. Hem ağız tadıdır, muhabeti renklendirir hem de hazmetmenize yardımcı olur. Bağırsakların ve midenin peristaltik hareket dediğimiz ileri doğru kasan hareketlerini hızlandırır. 
Bu arada bol bol su için. Kurban eti ve yanında tatlı da yiyorsanız hafif asidik etki yapabilir. O yüzden 2 litre suya yarım çay kaşığı İngiliz Karbonatı ekleyerek alkali hâle getirdiğiniz su, şişkinliği önleyecektir. 

Ender Saraç: Kurban eti ruha şifadır

Türkiye okurlarına özel 

Hazmettirici bitki çayı
Kurban etini daha kolay hazmettirmek, sofradan şişkin kalkmamak için bu çayı hazırlayın ve yemeklerle beraber tüketin. 
(4-5 kişi için)
¥ 1 litre su 
¥ 2 tatlı kaşığı rezene
¥ 1 çay kaşığı biberiye 
¥ 1 çay kaşığı kekik 
¥ 1 çay kaşığı frenk kimyonu
¥ Biraz taze zencefil
¥ Lezzet vermek için biraz da tarçın koyabilirsiniz. 
30 saniye fokurdasın sonra 4-5 dakika demleyin. 

Misafirlere demirhindi şerbeti ikram edin
2 litre suya 2 avuç demirhindi macunu koyun ve 15-20 dakika kaynatın. Tülbentle süzün. İçine 2 limon sıkın, 4 çorba kaşığı balla ılındıktan sonra karıştırın. İçine ince bir dilim limon ve süslemek için nane yaprakları ekleyin. 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...