Gözler şimdi Çukurova'nın finansman arayışında

- Güncelleme:
Gözler şimdi Çukurova'nın finansman arayışında

Ekonomi Haberleri

TMSF'ye borçlarını ödemek için Show TV ve Digiturk'ü satan Çukurova Holding'in finansman arayışı açısından kritik bir dönem başladı.

İngiltere Yüksek Mahkemesi, Çukurova Holding ile Rus Altimo arasında Turkcell'in kontrol hisselerini ilgilendiren davada, Çukurova'nın hisselerini geri almak için Altimo'ya 1.565 milyar doları 60 gün içinde ödemesini kararlaştırarak sekiz yıldır süren ana hissedar uzlaşmazlığını sona yaklaştırdı. Çukurova ile Altimo arasında 2005 yılında yapılan bir kredi anlaşmasına dayanan davada, İngiltere Yüksek Mahkemesi (Privy Council) 30 Ocak'ta, Çukurova'nın dava konusu yüzde 13.81 Turkcell hissesini gereken ödeme ve şartları yerine getirmesi halinde geri alabileceğine karar vermişti. Mahkeme yapılması gereken ödeme miktarının detaylarını bugün açıkladı. Privy Council Çukurova'nın ödeyeceği 1.565 milyar dolarlık tutara, karar tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre içinde yıllık Libor artı yüzde 8 faiz işletilmesini kararlaştırdı. Çukurova karara ilişkin bir açıklamada yapmazken, Altimo kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin yaptığı açıklamada, "Karar zaman sınırını belirleyerek, Turkcell'in hissedar yapısına ilişkin durumu nihai olarak netleştirecek ve urkcell'deki kurumsal yönetişimi tam anlamıyla iyileştirecektir" dedi.
Altimo ayrıca, Çukurova'nın ödemeyi tamamen gerçekleştirmemesi durumunda hisselerin kendinde kalmaya devam edeceğini ve Çukurova'nın başka bir hakka sahip olamayacağını açıkladı.
Privy Council sürecinin bugüne kadar sonuçlanmaması nedeniyle ana ortaklar Turkcell genel kurulunu gerçekleştirme konusunda uzlaşma sağlayamıyordu. Genel kurulların gerçekleştirilememesi temettü dağıtımı ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi gibi kritik kararların alınmasını engelliyor.
Oyak Yatırım Analisti Alper Özdemir konuya ilişkin notunda, "Turkcell'in kontrolüne ilişkin uzun süredir devam eden dava süreci Privy Council'in bugünkü nihai kararının ardından çözüme bir adım daha yaklaştı. Mahkeme, Çukurova'nın yüzde 13.8 hissesini ve Turkcell'in kontrolünü 60 gün içinde maksimum 1.6 milyar dolara geri alabileceğine karar verdi" dedi.
Oyak Yatırım'dan Özdemir, "Bu konu çözüldükten sonra 2010-2011-2012 yıllarının finansalları ve temettülerinin onaylanmasına ilişkin bir genel kurul çağrılabileceğini bekliyoruz. Gelişme Turkcell için olumlu" görüşünü aktardı.
JPMorgan Cazenove de yayınladığı raporda, "Piyasa tarafından uzun süredir beklenen bu kararı Turkcell'in hissedarlık yapısını netleştirecek ve temettü ödemelerini yeniden başlatacak pozitif bir gelişme olarak değerlendiriyoruz... Çukurova hisseleri geri aldıktan sonra genel kurulun gerçekleştirilmesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
Çukurova'nın finansman arayışı
Privy Council kararı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) borçlarını geri ödemek için Show TV'yi Ciner Grubu'na satan ve Digiturk için de satış sürecinde olan Çukurova Holding'in finansman arayışı açısından kritik önem taşıyor. TMSF, Çukurova Grubu'ndan 455 milyon dolarlık alacağının tahsili için gruba ait Digiturk'ün de aralarında yer aldığı medya şirketleri ve BMC'nin yönetimini devralmıştı.
Turkcell'in karmaşık hisse yapısında çatı şirketi kontrol eden Cukurova Telecom Holdings'de Cukurova Finance International'in yüzde 51, Alfa Telecom Turkey'in (Altimo) ise yüzde 49 payı bulunuyor. Altimo'nun dolaylı olarak Turkcell'de yüzde 13.22 payı bulunuyor. Cukurova Telecom Holdings'in İngiliz Virjin Adaları'nda tescil edilmiş olması nedeniyle davaya en yüksek mahkeme olan Privy Council bakıyordu.
Telıasonera: Çukurova'nın borcu için girişimi yok
Turkcell'in en büyük hissedarı olan TeliaSonera da kararı olumlu karşıladığını belirterek, "Hisseler üzerindeki rehnin kaldırılmasından önce Çukurova'nın Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti'nin 2011 yılında verilen kararı uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmesini beklenmektedir" açıklamasını yaptı.
Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti, Çukurova'nın daha önce yaptığı hisse devir sözleşmesi uyarınca Turkcell Holding hisselerini TeliaSonera'ya devretmemesi nedeniyle TeliaSonera lehine 932 milyon dolar tazminat artı faiz ödenmesini kararlaştırmıştı.
Çukurova'nın bu yükümlülüğü yerine getirmek için girişimde bulunmadığını belirten TeliaSonera, "New York Mahkemesi sözkonusu borcun ödenmesini teminen mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunmayı engeleyen bir tedbir kararı almıştır. Bu tedbir Çukurova'nın TeliaSonera'ya olan yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilecek varlıklarını satmasını, devretmesini, üzerlerine ipotek ve rehin konulmasını men etmektedir. TeliaSonera kararın yerine getirilmesini etkin bir biçimde takip edecektir" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...