Ne olacak bu altının hali

- Güncelleme:
Ne olacak bu altının hali

Ekonomi Haberleri

Hem ABD'deki toparlanma ve faizlerin yükselmesi, hem de dünyada 'henüz' enflasyon tehdidinin bulunmaması, altına olan ilgiyi azaltıyor.

Hem ABD'deki toparlanma ve faizlerin yükselmesi, hem de dünyada "henüz" enflasyon tehdidinin bulunmaması, altına olan ilgiyi azaltıyor. Ons için önümüzdeki bir yılın ortalama tahmini, 1000-1300 dolar arasında. nbsp;Son 10 yılda tarihinin en büyük yükselişini yaşayan altın, düşerken de adından oldukça söz ettirdi. 2011'de 1920 dolar ile zirve yapan, 2 yıl boyunca yatay seyreden, 2013 yılına ise 1700 dolara yakın seviyelerden başlayan ons; sene başından beri yüzde 25 değer kaybetti. Dolar kurunun yaklaşık yüzde 10 yükselmesi, iç piyasada altın fiyatlarındaki düşüşü sınırlandırdı. 2011'de 108 liraya kadar yükselen gram altın, geçtiğimiz ay 74 liraya kadar geriledi, ardından gelen tepki alımlarıyla yeniden 80 liraya yükseldi. Altın fiyatlarındaki büyük düzeltme hareketi, ABD ekonomisindeki toparlanma ile hızlandı. Özellikle istihdamdaki artış, ABD Merkez Bankası'nın aylık 85 milyar doları bulan tahvil alımlarını bitirme beklentilerinin kuvvetlendirdi. ABD'deki toparlanmayla birlikte dolar faizinin yükselmesi ve gelişmekte olan ülkelerde de faizlerin tırmanması, "faiz getirisi bulunmayan" altını gözden düşürüyor.
Bununla birlikte toparlanmanın "enflasyon oluşturacak kadar" güçlü olmaması da, "altına sığınma" ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Kıdemli Baş Analisti Ozan Batu; ABD Tarım Dışı İstihdam verilerinin altına yön veren en büyük etken olduğunu söyledi. Ozan Batu, şu görüşleri aktardı: "Son üç ay içerisinde istihdamda yükseliş eğilimi devam ediyor. Hem ABD Merkez Bankası (FED) üyeleri hem de Başkan Bernanke, açıklamalarında istihdam üzerine yoğunlaşıyor. Birçok FED yetkilisi 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alımlarını azaltmadan önce iş dünyasının toparlandığına dair daha fazla işaret görmek istiyor. Geçen hafta Bernanke'nin de parasal genişleme konusunda belirli bir süre daha devam edilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları, altında alımların ön plana çıkmasına sebep oldu. Fakat bu gelişmelerin ardından bile altın fiyatlarının, 1300 direncini aşabilecek güce sahip olmadığını görmekteyiz."
Özellikle son aylarda sert satış baskıları sonrası toparlanma hamlelerinin, genellikle fiziksel altın talebinin arttığına yönelik söylentiler sonrasında gerçekleştiğini belirten Ozan Batu, şöyle devam etti: "Fakat bu hamlelerin aynı hafta içerisinde tekrar satışlar ile karşılaştığını da açıkça görüyoruz. Altın için bir günde görülen işlem miktarı 20 milyon onsun üzerinde... Kiloya vurulduğunda bu, 625 bin kilo civarında bir rakama tekabül ediyor. Çin veya Hindistan hazinelerinin alımları dahi söz konusu olsa; günlük rakamın sürdürülebilir bir oranda fiziksel ile karşılanması söz konusu olamamaktadır. Orta ve kısa vadede satış baskısının artabileceğini düşündüğümüz altında, 1320 kritik direncinin aşılamaması durumunda satışların hızlanabileceğini ve 1150 dolaylarına kadar geri çekilmelerin muhtemel olabileceğini öngörmekteyiz."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...