BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > 224 yıllık ağız tadı

224 yıllık ağız tadı

Ünlü şekerci Hacıbekir'e "Nişan-ı Osmani" rütbesi ve "Saray Şekercibaşısı" payesi verilmişti.



1773 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinden iş bulmak amacıyla İstanbul'a gelen Bekir, daha 14 yaşında idi. Zeki çocuk, bir hemşehrisinin tavsiyesiyle Şekerciler Loncası'nda iş buldu. 18 yaşına basınca, yıllarca biriktirip altın akçe haline getirdiği ve belindeki kuşak içinde sakladığı paraları bir daha saydıktan sonra avuçlarını açarak "Allahım, beni mahçup etmedin, baldırı çıplak olarak köye gitmemi istemedin, senin rızanla, şu dükkânı da açmama, hayırlı müşteri gelmesine de yardımcı ol..." dileğinde bulunur ve bugün Bahçekapı'daki yerinde "Araçlı Şekerci Bekir" adıyla 20 Ocak 1777 Cuma günü işe başlar. Araçlı Bekir'in duaları kabul olur. Şansı da yaver gider ve çeşitli Osmanlı şekerlemeleri yanında, ezmeler ve pekmez-bal karışımlı lokumlar imal etmeye başlayınca, şöhretine şöhret katar. Sonra akide şekerini geliştirir. Bilahare Zat-ı Şahane Abdülhamid (1788) ve III. Sultan Selim'in (1789) iradesiyle akide şekerinin Yeniçerilere dağıtılmasına başlanır. Saray Helvahanesinde imal edilen şekerlerin ağdasına gülsuyu, portakal, limon, çilek, gül yaprağı, nane ve tarçın usareler ile fındık, fıstık, susam ve leblebi gibi kuru yemişlerin katılmasına hep Şekerci Bekir ile başlanır. Yeniçeri Ocağı yasasına göre; Sadrazam'a 500, Vezirler ile Yeniçeri Ağası'na 300'er dirhem karışık akide şekeri ipek mendiller içinde sunulur, daha sonra Fetih suresi okunurdu. Akide şekerinin bir anlamı da; inanç ve bağlılıktı. Yeniçerilere 3 aylıkları dağıtılırken bir de yemek verilirdi ki, adına "Akide merasimi" denilirdi. Bir bakıma bu yemekte akide şekeri sunulması, Yeniçerilerin yemeklerden, idareden ve maaşlarından memnun oldukları anlamına gelirdi. Araçlı Bekir, Hacı Bekir olduktan sonra dükkanının adını da bu şekilde değiştirdi. Hindistan'dan kelle şekeri getirtilip lokum ağdasına da nişasta ile beraber karıştırılınca, bugünkü lat-i lokum imal edildi ki, şöhretine şöhret katıldı. 29 Muharrem, 1324 yani 1908 yılında II. Abdülhamid tarafından saraya kabul edilerek kendisine "Nişan-ı Osman-i Rütbesi" ve bunu teyid amacıyla da Padişahın tuğralı iradesiyle "Saray Şekercibaşısı" payesi verilmişti. Bugün, Şekerci Ali Muhittin, Hacıbekir Müessesesi'nin başında; Hacı Bekirler'in kızı Aliye hanımla evli olan ünlü milli yüzücü Yüksek Mühendis Doğan Şahin bulunuyor. Eşinin ısrarıyla mesleğini bırakan Doğan Şahin, Hacıbekir Müessesesi'nde 26 yıldan beri hizmet ediyor. Türk lokumu başta olmak üzere akide şekeri, çeşitli şekerleme ve ezmeleri, Amerika, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Londra, Almanya'nın çeşitli bölgelerinde ve diğer birçok ülkede Hacıbekir lezzetiyle tanınıyor ve beğeniyle yeniyor. Bir süre önce Amerika'dan Türkiye ile ilgili çeşitli haberler yapmak üzere gelen ABC News İnternational TV'nin editörü, Hacıbekir Müessesesi'nin hepsi de tarihi eser gibi korunan kazan, kavanoz, bakır tepsi gibi eşyalarıyla madalyalar, armağanlar ve çeşitli antikaları görünce "Siz, Amerika'dan da eskisiniz..." demişti. 224 yıllık Şekerci Hacıbekir Müessesesi, Türk şekerciliğinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Yıllar önce Hacıbekir'in lokumunu Londra'ya götüren ve dostlarına dağıtan bir İngiliz, lokumu "Turkish Delight" olarak tanıtarak, Amerika'ya kadar aynı adla yayılmasına vesile olmuştur.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 110589
    % 1.15
  • 3.834
    % -0.77
  • 4.5217
    % -0.62
  • 5.1257
    % -0.35
  • 155.245
    % -0.42
 
 
 
 
 
KAPAT