Dolar yeniden 2 TL, Babacan uyarmıştı

Dolar yeniden 2 TL, Babacan uyarmıştı

Ekonomi Haberleri

Bütün dünyada değer kazanan dolar, 1 ay sonra iç piyasada da 2 liranın üzerine çıktı. 'FED'in daha erken sıkılaştırmaya gidebileceği' ihtimali fiyatlanıyor

ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarını "2014 yılının Mart ayına kadar sürdürebileceği" spekülasyonuyla piyasalarda başlayan bahar havası kısa sürdü. Dolar, FED'in "beklenenden daha önce" harekete geçebileceği endişesiyle, bütün dünyada değer kazanmaya başladı. 1.38'in üzerine çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine tırmanan euro/dolar paritesi, 4 günde 1.35'e kadar geriledi. Dolar/TL paritesi de yaklaşık bir ay sonra yeniden 2 liranın üzerine çıktı. 2.02'ye kadar yükselen ABD para birimi, en son 7 Ekim'de bu seviyeleri görmüştü. ABD'den gelen son ekonomik verilerin beklentilerden iyi olması, piyasalardaki algının değişmesine sebep oldu. Küresel piyasalarda. aralık ayındaki toplantıda "azaltıma başlama" beklentisi oluşmaya başladı. FED'in her ay 85 milyar dolarlık tahvil alım programı, şu anda devam ediyor. Tahvil alımının azaltılması, para musluğunun kısılması anlamına gelecek. Bu da yatırımcıları gelişmekte olan ülke para birimlerinden kaçışa itiyor. Dolar/TL, 5 Eylül'de 2.08'i aşarak bütün zamanların en yüksek düzeyine çıkmıştı. Bu arada hem dolardaki hareketin etkisiyle hem de önceki gün TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "kimsenin gevşeme beklememesi, gerekirse sıkılaştırma yapılacağını" açıklaması, faizlerde de yükselişe sebep oldu. İki yıllık gösterge tahvilin faizi, yeniden yüzde 8 seviyesine aştı. 10 yıllıklarda da yüzde 8.70 görüldü. Borsa İstanbul'da da 80 binden başlayan dönüş, dün 76.500'lü seviyelerde destek buldu. Altın fiyatları da doların değer kazanmasıyla birlikte düşüşünü sürdürdü. Haftaya 1350 dolar seviyesinden başlayan ons, 1310'a kadar gevşedi.

Babacan uyarmıştı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Doların kıt olacağı bir döneme giriyoruz" diyerek, kurda yeniden yukarı yönlü hareketin yaşanabileceğini öngörmüştü. Yaklaşık 2 hafta önce iş adamlarıyla birlikte gerçekleştirdiği ABD ziyaretinde uyarılarda bulunan Babacan, "FED'in yeni politika döneminde sermaye için gelişmiş ülkeler daha cazip hale gelecek. Yeniden dengelenme olana kadar böyle olacak. 3-4 yıl sürebilir. Herkes kendisini ona göre ayarlayacak. FED'in her açıklaması, her adımı ile piyasalarda aşağı yukarı yönlü hareketlenmelere sebep olacak" demişti. Babacan, geçtiğimiz gün İzmir İktisat Kongresinde yaptığı açıklama da "Önümüzdeki dönemde dolar daha pahalı olacak ve daha zor bulunacak. Likidite geri çekilecek, faizler artacak. Küresel ölçekte maliyet ve miktar anlamında daha farklı bir dönem başlıyor" diye konuşmuştu.


nbsp;Dolar yeniden 2 TL, Babacan uyarmıştı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...