Ermeni propagandasına siber takip

/ Kaynak: AA
Ermeni propagandasına siber takip

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ tarafından 1915 olaylarının 100. yıl dönümünde, sosyal medyadaki paylaşımlar takip edilerek analizi yapıldı

Ermeni iddialarını destekleyen tweetlerin yurtdışında, belli merkezlerden ve web sitelerinden düzenli organize edildiği belirlendi - "Soykırım" propagandası yapılan ve 24 Nisan'dan hemen önce açılan hesaplar, bu tarihten sonra ya kapatıldı ya da pasif hale getirildi


Savunma Sanayii Müsteşarlığına bağlı faaliyetlerini yürüten Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) tarafından 1915 olaylarının 100. yıl dönümünde, sosyal medya paylaşımları takip edilerek analizi yapıldı. Ermeni iddialarını destekleyen tweetler, yurtdışında, belli merkezlerden ve web sitelerinden organize edildiği ortaya çıktı.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, STM, sosyal medyada 1915 olaylarının 100. yıl dönümünde sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımları analiz etti.


Analizde, Twitter paylaşımlarının hangi kaynaklardan yayıldığı ve toplumda hangi duygulara yol açtığı saat saat izlendi.


Türkiye'nin bu zamana dek açıklanan ilk "büyük veri analizi" olduğu belirtilen çalışma için STM'de özel bir ekip kuruldu.


"STM Büyük Veri ve Veri Bilimi Grubu'nca" gerçekleştirilen çalışmada, 24 Nisan'dan önceki ve sonraki günlerde yaşananları analiz etmek amacıyla 18-28 Nisan arasında Twitter'dan paylaşılan İngilizce ve Türkçe uygulamalar 10 gün boyunca toplandı.


Veriler, STM'nin özgün "Büyük Veri Analitik Platformu"nda incelenerek duygu analizi (sentiment analizi) yapıldı ve saatlik değişim grafiği hazırlandı.


- Duygu analizinde dünya liderlerinin etkisi


Yapılan duygu analizleri sonucuna göre, 21 Nisan'da ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olayları ile ilgili açıklamasında "soykırım" ifadesinin kullanmayacağının açıklaması, pozitif duyguyu arttırdı.


Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ile Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen anma törenine katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuyla ilgili 24 Nisan'da yaptıkları açıklamalar, negatif duyguya neden sebep oldu.


Filistin'in 1915 olaylarıyla ilgili pul bastırmayı planladığına dair haber de Twitter paylaşımlarında negatif duyguyu arttırdı. Ancak bu haber daha sonra yalanlandı.


-Sistematik bir propaganda çalışması


Analize göre, Twitter'da, Ermeni iddialarıyla ilgili sistemli bir propaganda tespit edildi. Ermeni iddialarını destekleyen ve özellikle yurtdışından gönderilen tweetler, belli merkezlerden ve web sitelerinden düzenli olarak organize edildiği belirlendi. Twitter'da ilk 2 sırada yer alan #ArmenianGenocide" ile "#1915NeverAgain" etiketlerinin sürekli gündemde kalması için sistematik bir çalışma yapıldığı da tespit edildi.


- 24 Nisan sonrası hesaplar kapandı


Analizde, soykırım iddialarını destekleyen dünyanın farklı coğrafyalarındaki sosyal medya hesaplarının 24 Nisan'dan hemen önce açıldığı, bu tarihten sonra ise hesapların ya tamamen kapandığı ya da pasif hale geldiği bilgisi paylaşılıyor. Aynı hesaplardan, Yahudi soykırımı için Adolf Hitler'in Ermeni olaylarından ilham aldığını iddia eden paylaşımlarda bulunulduğu ve bu paylaşımlarla Yahudilerin desteğinin amaçlandığı değerlendirildi.


-Çanakkale Zaferi 6. sırada


Analize göre, Twitter'da, 24 Nisan'da, 102 ülkenin davet edildiği Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünü törenlerinden çok Ermeni iddiaları konuşuldu. Ermeni iddialarıyla ilgili paylaşımların ilk 5 sırayı alırken, Çanakkale Zaferi ile ilgili paylaşımlar ise 6. sırada kaldı

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...