Teröre karşı yeni Cumhurbaşkanı Buhari'ye tam destek!

/ Kaynak: AA
Teröre karşı yeni Cumhurbaşkanı Buhari'ye tam destek!

DÜNYA Haberleri  / AA

Nijerya'da devlet başkanı seçimini muhalefetteki APC adayı Muhammed Buhari'nin kazanması, ülkenin kuzeyinde sevinçle karşılandı.

Buhari'nin zaferini sokaklara çıkarak kutlayan bölge halkı, yeni devlet başkanının Boko Haram'ı mağlup edeceğini ümit ediyor. Boko Haram'ın doğum yeri olan Borno eyaletinde tekstil tüccarı olan Muhammed Kachalla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mutluyum çünkü biz kazandık" dedi ve Allah'ın dualarına karşılık verdiğini söyledi. İlk kez oy kullandığını ve oyunu Buhari'ye verdiği açıklayan Hajara Osman da ümitle "Buhari koşulları değiştirecek. Yolsuzluk azaltılacak ve Boko Haram'ın insanlarımızı öldürmesine son verecek" diye konuştu. Maiduguri caddelerinde araç konvoyları oluşturan bazı gençler megafonlarla yerel dillerde Buhari'nin seçim zaferi için şarkılar söyledi, bazıları da "Artık Boko Haram yok. Artık Yolsuzluk Yok" yazılı pankartlar taşıdı.
Ülkenin kuzeyindeki Kano eyaletinde sokaklara dökülen ve "Allah'a şükürler olsun" diye bağıran APC destekçisi binlerce kişi arasında kadınlar ve Nijerya'nın ulusal renkleri beyaz ve yeşil kıyafetler giyen gençlerin çokluğu dikkat çekti.
Kano'daki kutlamalara katılanlar arasında bulunan sebze satıcısı Naba Mai'ilimi, AA muhabirine, Buhari'den politikada güveni tesis etmesi, halkın güvenliğini sağlamasını beklediklerini söyledi. APC'nin gençlik yapılanması liderlerinden Abdülmalik Danbilki Kwamanda da halkın yeni yönetimden beklentilerinin yüksek olduğunu kabul ederek, Nijeryalılara Buhari için dua etmeyi sürdürmeleri çağrısında bulundu. Kwamanda, "Şu anda General Buhari'nin seçim öncesi vaatlerini yerine getirebilmesi için eskisinden daha çok desteğimize ihtiyacı var" diye konuştu.
İnsan hakları eylemcisi Ahmed Soron Dinki, ülkenin siyasi görünümünü değiştirmek için çaba gösteren APC üyelerinin cesaretini kutlayarak, "Nijeryalıların artık siyasi açıdan yeterince olgunlaştığına inanıyorum" dedi. Dinki, seçimde Buhari'nin rakibi olan Goodluck Jonathan'a da yenilgiyi kabul ederek, kazanan adayı kutlamasından ötürü tebrik etti.
Kano'nun Hristiyanların çoğunlukta olduğu Sabon Gari bölgesinde de Buhari'nin seçim zaferi kutlandı. Nijerya'nın kuzeyindeki Bauçi eyaletinde Buhari'nin seçimi kazandığının resmen açıklanmasının ardından Borno ve Kano'dakine benzer sahneler yaşandı.
Eyalette binlerce kişi sokaklarda araç konvoyları oluşturdu. Konvoya katılanlar, Buhari ile Hristiyan yardımcısı Yemi Osinbajo'nın posterlerini taşıdı, yeni devlet başkanı lehine sloganlar attı. Bauçi'de yaşayan İsa Baba adlı bir vatandaş, "Sükunet içinde sonlanan seçim sonucundan mutluyuz" derken, bir diğer vatandaş Nasiru Abdullahi, "Şimdi yeni devlet başkanından gençlerin işsizlik sorunu, yoksulluk ve güvensizlik ortamının üstesinden gelmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Seçimi kazanan 73 yaşındaki Muhammed Buhari, dün gece yaptığı açıklamada, Nijeryalılara kendisini tercih ettikleri için teşekkür etmiş ve taraftarlarına kutlamalarını aşırılığa kaçmadan barışçıl bir şekilde yapmaları çağrısında bulunmuştu.
Partisinin ülkedeki tüm siyasi partilere dostluk ve uzlaşma eli uzatacağını belirten Buhari, kendisini arayarak tebrik eden Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın değerli bir rakip olduğunu, bundan sonraki süreçte de rakip partiyle ilişkilerinin anlayış, işbirliği ve karşılıklı saygı çerçevesinde yürüyeceğini dile getirmişti.
Buhari, 2003'ten beri Nijerya'daki üç devlet başkanı seçiminde de yarışmış ancak hiçbirini kazanamamıştı. 2011 seçimlerini kaybetmesi üzerine ağlayarak bir daha aday olmayacağını ilan eden Buhari, partisinin ısrarı üzerine tekrar adaylığını açıklamıştı.
Ülkenin 177 milyonluk nüfusunun yarısını oluşturan Müslüman toplumunun içinden gelen asker kökenli Buhari, ülkede birden fazla askeri darbede yer aldı. Tümgeneral olarak görev yaparken Aralık 1983'te sivil yönetimi devirip iktidara gelen Buhari, Ağustos 1985'te kendi genelkurmay başkanının yaptığı askeri darbeyle devrildi.
Geçen yıl dört muhalefet partisinin bir araya gelmesiyle oluşan çatı partisi APC'nin kuzeyli Müslüman adayı Buhari özellikle kuzeydeki fakir halk arasında seviliyor. Buhari'nin asker geçmişi ve disiplin yanlısı olması, ülkenin kuzeyinde etkili olan terör örgütü Boko Haram'la mücadelede önemli görülüyor. Goodluck Jonathan'ı terör örgütüyle mücadelede etkisiz kalmakla suçlayan Buhari, Boko Haram'la görüşmelerde yer alma tekliflerini de reddetmişti. Geçen yıl temmuz ayında Kaduna'da Boko Haram'ın konvoyuna düzenlediği suikast girişiminden kurtulmayı başaran Buhari, seçildiği takdirde kısa sürede teröristlerin kökünü kazıma sözü vermişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...