Ermenistan, yarım asırlık nükleer santrali 11 yıl daha kullanacak

/ Kaynak: AA
Ermenistan, yarım asırlık nükleer santrali 11 yıl daha kullanacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Ermenistan'ın Türkiye sınırına yakın Metzamor nükleer santralinin işletim süresi 2026'ya kadar uzatıldı.

Ermenistan hükümetinin, Türkiye sınırında bulunan, kullanım yaşının dolması ve güvenlik nedenleriyle tartışma konusu olan Metzamor nükleer santralinin işletim süresinin 2026 yılına kadar uzatılmasını onayladığı bildirildi. Ermenistan parlamentosunun oturumunda, Ermenistan'ın Türkiye sınırına 16 kilometre uzaklıktaki Metzamor nükleer santralinin işletim süresinin 2026 yılına kadar uzatılması konusunda Rusya ile arasındaki işbirliği anlaşmasını onayladı. Karar, 111 lehte, 1 aleyhte ve 3 çekimser oyla kabul edildi.
Anlaşmaya göre, Rus şirketi "Rosatom", Ermenistan'ın enerji ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan nükleer santralin genel tamir ve ekipman değişiminden sorumlu olacak, aynı zamanda bakım ve personel yetiştirme işlerini de yürütecek.
Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynakları Bakanı Yardımcısı Areg Galstyan, parlamentoda yaptığı konuşmada, "Rosatom" şirketi yetkililerinin Metsamor nükleer santralinde hazırlık çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Her şey başarılı bir şekilde biterse ve değerlendirmeler de olumlu olursa nükleer santrali 2026 yılına kadar işletebiliriz" dedi.
Nükleer santralin işletilmesinin önemli olduğunu savunan milletvekili Tevan Poghosyan da "Nükleer santrale sahip olmak bölgede güvenliğin sağlanması açısından önemlidir. Ne de olsa nükleer santrali olan ülkeye itibar edilir" dedi. Poghosyan, bu alanın sadece korunması değil geliştirilmesinin de gündeme alınması gerektiğini kaydetti.
Milletvekili ve eski Başbakan Hrant Bagratyan da santralin 1990'larda, kendisinin başbakanlığı döneminde yeniden açıldığını hatırlattı. Bagratyan, santralin işletilme kararının "zor bir karar" olduğuna dikkati çekerek, farklı ülkelerden gelen uzmanların, yerli uzmanlarla yaptıkları kontrollerin ardından bu kararın verildiğini savundu.
Nükleer santralin ikinci reaktörünün işletim süresinin uzatılması için 20 Nisan 2014'te Moskova'da Ermenistan ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan sözleşmeye göre, Rusya, Ermenistan'a 270 milyon dolar kredi ve 30 milyon dolar hibede bulunacak. Anlaşma, Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ile Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yervand Zakarian arasında imzalanmıştı.
Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın 32 kilometre batısında yer alan, Türkiye sınırına ise 16 kilometre uzaklıktaki santral, 1970 yılında inşa edilmişti. Bölgede 1988 yılında meydana gelen ve 25 bin kişinin ölümüne neden olan depremden bir yıl sonra santral güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı. 1995'te tekrar açılan santral, o zamandan bu yana kesintisiz çalışıyor. Santral, Ermenistan'ın elektrik ihtiyacının yüzde 40'a yakınını karşılıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...