Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Moldova hükümeti 'Rusya destekli' ültimatoma direniyor

Düzenleyen:
Moldova hükümeti 'Rusya destekli' ültimatoma direniyor

DÜNYA Haberleri

Moldova Parlamentosu Başkanı Candu, Rusya'nın muhalifler üzerinden ülkedeki siyasi sürece müdahale etmeye çalıştığını belirterek, "ültimatom içeren talepleri" kabul etmeyeceklerini söyledi.

Moldova Parlamentosu Başkanı Adian Candu, ülkede hükümetin istifası talebiyle düzenlenen gösteriler için "Ültimatom içeren ve yasalara aykırı taleplere kesinlikle 'hayır' diyoruz" ifadesini kullandı.

Ülkede yaşanan krizle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Candu, muhalefetin Başbakan Pavel Filip'in istifası için perşembe gününe kadar süre tanımasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Candu, muhalefetin taleplerinin yasal olmadığını vurgulayarak, "Ültimatom içeren ve yasalara aykırı taleplere kesinlikle 'Hayır' diyoruz. Ne hükümet ne protestocular ne de diğer diğer teşkilatlar yasalara aykırı hareket edemez" ifadesini kullandı.

Moldova'da otoyolların, demiryollarının veya havaalanlarının abluka altına alınmasının da hiçbir yasal yanı olmadığını belirtirken, "Yasalar ve kanunlar çerçevesinde sorunlara çözüm bulunması için diyaloğa tamamen açığız, görüşmeye daima hazırız" dedi.

"Rusya, muhalefet üzerinden siyasi sürece müdahale etmeye çalışıyor"

Parlamento Başkanı Candu, Rusya'nın, Moldova'daki muhalefet üzerinden ülkedeki siyasi sürece müdahale etmeye çalıştığını da söyledi.

Candu, ülkede hükümet karşıtı gösterileri organize eden muhalif unsurları arasında yer alan, İgor Dodon'un liderliğindeki Sosyalistler Partisi (PSRM) ve Renato Usatıy'ın genel başkanlığını yaptığı Bizim Parti'nin (NP) Rusya yanlısı olduğunun sır olmadığını dile getirdi.

Adian Candu, "Bu partiler Rusya'nın denetiminde olmasa da Rusya'nın en azından bu partilerin liderleri üzerinde büyük etkisi var. Rusya, muhalif liderler üzerinden Moldova'daki siyasi sürece müdahale etmeye çalışıyor" diye konuştu. Candu, "Ukrayna'da yaşananların başımıza gelmemesi için elimizden geleni yaparız" ifadesini kullandı. 

"Türkiye Moldova’nın çok önemli bir ortağı ve dostudur"

Candu, Moldova ile Türkiye arasındaki ilişkileri nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya da "Türkiye Moldova'nın çok önemli bir ortağı ve dostudur. Karşılıklı ilişkilerimiz daima iyi olmuştur" dedi.

Candu, "Türkler, Romanyalılardan sonra Moldova'daki en önemli yatırımcılarımız. Türkiye ile Moldova arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Anlaşma en kısa sürede parlamentolarımız tarafından onaylanınca, ekonomik ilişkilerimiz daha da gelişecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin, Moldova'da Gagavuzların entegrasyonu için de kilit öneme sahip olduğuna işaret ederek, "Gagavuzlar bu yardımı mutlaka almalı ve bu alanda işbirliğimiz daha da gelişmeli" ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...