Rusya askerlerini Suriye’den çekiyor

Düzenleyen:
Rusya askerlerini Suriye’den çekiyor

DÜNYA Haberleri

Esad’a destek için Suriye’ye asker yığan Putin, şimdi de “çekilin” emri verdi. Rusya, bu ülkedeki deniz ve hava üsleri hariç askerlerinin büyük bölümünü bugünden itibaren çekecek.

Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak için Cenevre’de görüşmeler başlarken Rusya lideri Vladimir Putin’den sürpriz bir hamle geldi.  Kremlin’de, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la görüşen Putin, Suriye’deki Rus güçlerinin büyük kısmının bugünden itibaren geri çekilmesi için talimat verdi. “Savunma Bakanlığı ve ordunun kendisine verilen görevleri genel olarak yerine getirdiğini düşünüyorum” diyen Putin, Suriye’deki Tartus deniz üssü ile Hımeymim’deki askeri hava üssünün muhafaza edilmesini istedi.  Putin, Rusya’nın bundan sonra Suriye’deki iç savaşa son vermek için barış sürecindeki rolüne yoğunlaşacağını da belirtti.
‘ESAD’IN ROLÜ’ GÖRÜŞÜLMEDİ
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı telefonla arayarak kararını bildirdiğini söyledi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Esad ise Cenevre’deki barış görüşmelerinden somut sonuçlar umduklarını belirtti ve politik sürecin önemine dikkat çekti. Görüşmede, Esad’ın Suriye’nin geleceğindeki rolünün görüşülmediği belirtildi.
SURİYE: GÜVENLİK SAĞLANDI
Şam yönetiminden yapılan açıklamada, “Esad ve Putin, Rusya’nın Suriye’deki hava gücü varlığının azaltılması konusunda mutabakata vardı” denildi. Suriye resmi haber ajansı SANA ise, “Suriye ordusu, terörle mücadele ederek, ülkenin çeşitli bölgelerinde güvenliği yeniden sağladı. Uzlaşmaların artırılması için Rusya’nın Suriye’deki hava güçlerinin sayısı azaltılıyor” açıklamasını yaptı. Haberde ayrıca “Söz konusu karar, Suriye’deki kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması, anlaşmasının devam etmesi ve mevcut gelişmeler doğrultusunda alındı” denildi.
ABD: BİZE BİLGİ VERİLMEDİ
Rusya’nın çekilme kararını değerlendiren ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Putin’in kendilerine bilgi aktarmadığını söyledi. Pentagon yetkilisi, Rusya’ya uzun süredir Suriye’den çekilme çağrısında bulunduklarını ifade ederken, “ABD’nin talebinin bu kararda etkili olup olmadığından emin değilim” dedi.
TÜRKİYE’YE BARIŞ MESAJI MI?
Ekonomik baskı oluşturan askeri operasyonları en aza indirmek için  geri çekilirken Suriye’de yeni üsler kazanan Rusya, Türkiye ile yaşanılan krizi iyileştirmek için de bir kapı açtı. Uzmanlar, “Cenevre’den anlaşma çıkmasa da Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin iyileşmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.
Muhalifler olumlu karşıladı
Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın desteklediği muhalif Yüksek Müzakere Komitesi sözcüsü Selim el Muslat, Rusya’nın Suriye’den çekilmesi olumlu karşıladı. El Muslat, “Eğer çekilmeyi uygulama konusunda ciddiyet varsa, bu görüşmelere de olumlu bir ivme kazandıracaktır. Ciddi bir adımsa, rejim üstünde büyük bir baskı unsuru oluşturacaktır. Çünkü Rusya’nın desteği rejimini uzattı. Bunun sonucunda işler büyük ölçüde değişecektir” diye konuştu.

Binlerce  DAEŞ’li Enbar’dan kaçıyor

Terör örgütü DAEŞ militanları, Irak’ın Enbar ilindeki bazı ilçelerden çekildi. Enbar İl Meclisi Güvenlik Komitesi Üyesi Raci el-İsavi, militanların aileleriyle birlikte Hit, Kebise ve Er-Ratbe ilçelerinden çekilerek Suriye’de kendi kontrollerindeki bölgelere gittiklerini söyledi. İsavi, terör örgütünün son aylarda verdiği kayıplar sebebiyle böyle bir adım attığını ifade etti. Öte yandan Irak Savunma Bakanlığı, silahlı kuvvetlerin dün Hit ilçesi yakınlarındaki Bennan ve Luhuda bölgelerini DAEŞ militanlarından temizlediğini duyurdu. Irak güçleri, geçen aralık ayında Enbar’ın merkezi Ramadi’de kontrolü ele geçirmişti. Bu arada Irak ordusu, DAEŞ’in kontrol altında bulunan Ramadi’yi ele geçirmek için ilerlemeye devam ediyor. Ancak DAEŞ militanlarının düzenlediği intihar eyleminde 47 Irak askeri hayatını kaybetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...