Rusya'nın Suriye kararı ihtiyatlı bir iyimserliğe neden oldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya'nın Suriye kararı ihtiyatlı bir iyimserliğe neden oldu

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın, Suriye'deki askerlerini azaltma kararı uluslararası kamuoyu tarafından olumlu karşılansa da Rusya'nın ne ölçüde güçlerini azaltacağının belirsizliği ihtiyatlı bir iyimserliğe neden oldu.

Rusya'nın, Suriye'deki askerlerini azaltması kararı çekilmenin ne ölçüde olacağının belirsizliği sebebiyle ihtiyatlı iyimserlikle karşılandı. Kremlin yönetiminin sürpriz kararı hakkında yapılan değerlendirmelere "eğer" kaydı düşülürken, adımın Esed rejimi üzerindeki baskıyı artırabileceği ve siyasi geçiş süreci için yürütülen müzakerelere olumlu etki yapabileceği ileri sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Kremlin'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki misyonlarını büyük oranda gerçekleştirdiklerini ve askeri birliklerini Suriye'den çekme emri verdiğini söyledi. Putin, geride bırakacakları askeri unsurların boyutunun ne olacağı konusunda bilgi vermezken, Himeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü'nde asker bulundurmaya, buraları karadan ve denizden korumaya devam edecekleri belirtti.

Putin Obama ile görüştü

Putin, dün akşam ABD Başkanı Barack Obama'yı arayarak Suriye'deki durum ve çekilme kararını görüştü. Görüşme sonrasında Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın kararın Suriye'deki şiddetin azaltılması konusunda önemli bir adım olarak görüldüğü ifade edildi.

Muhalifler olumlu karşıladı

Rusya'nın çekilme kararından doğrudan etkilenecek Suriye muhalefeti de Rusya'nın bu beklenmedik adımını olumlu karşıladı.

BM karardan memnun

Birleşmiş Milletler ise Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararını memnuniyetle karşıladı. 

Batılı liderler ihtiyatlı

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede ihtiyatlı yaklaşımı öne çıktı. 

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararının rejimin elini zorlaştıracağı ve siyasi geçiş sürecine ilişkin müzakereler konusunda daha ciddi olmaya iteceği görüşünde.

Esed rejiminin diğer bir önemli destekçisi İran da kararı olumlu karşıladı.

Peskov: Müzakere sürecine fayda sağlayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Suriye'deki Rus askeri varlığının azaltılmasının müzakere sürecine fayda sağlayacağını ve koşulları eşitleyeceğini savundu. 

Suriye'deki askeri varlıklarını sürdüreceklerini bildiren Peskov, Tartus'taki askeri üs ile Himeymim Hava Üssü'nün önceki gibi faaliyet göstereceğini ve bu üslerin karadan, denizden ve havadan korunacağını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...