Arjantin Güney Atlantik karasularındaki genişlemeyi açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Arjantin Güney Atlantik karasularındaki genişlemeyi açıkladı

DÜNYA Haberleri  / AA

Arjantin Birleşmiş Milletler'in Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu'nun dün aldığı karar uyarınca Güney Atlantik karasularındaki genişlemeyi açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından başkent Buenos Aires'teki San Martin Palas'ta düzenlenen konferansta, BM'nin yeni kararına dair ayrıntılar uzmanlar ve medyayla paylaşıldı.

Video konferans yöntemiyle bir değerlendirme yapan Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, "devlet politikasının gerçek bir örneği" olarak nitelendirdiği sürecin 20 yıl önce başladığını ve tüm hükümetlerce bu politikanın uygulandığını belirtti.

Konferansta konuşan Dışişleri Bakan Vekili Carlos Foradori de kimsenin siyasi bir kazanç sağlayamayacağı bir süreç sonucu tüm Arjantinlilerin takım çalışmasıyla tarihi bir iş çıkardığını ifade etti.

Foradori, "BM açık bir şekilde İngiltere’nin tanımak istemediği bir egemenlik ihtilafı olduğunu ortaya koymuştur" diye konuştu.

Konferansta, CLCS'nin Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında sunulan raporu tasdik ettiği ve Güney Atlantik'teki karasularını genişletmesine izin verdiği belirtildi.

Yeni karar uyarınca Arjantin'in "sahildar devlet" olarak egemenliğini genişlettiği bölgelerdeki doğal kaynaklardan faydalanabileceği vurgulandı.

Arjantin'in bu kararla karasularını yüzde 35 genişleterek 1,7 milyon metrekarelik bir alan kazandığı ifade ediliyor.
BM, Falkland Adaları ihtilafını resmi olarak kabul etti

Kararın en önemli sonuçlarından birinin İngiltere'nin tartışma konusu olmadığını iddia ederek, Arjantin ile diyalog kurmadığı reddettiği Falkland Adaları'na dair egemenlik ihtilafının, BM tarafından resmi olarak kabul edilmesi olarak görülüyor.

Yeni açıklanan karasuları içerisinde İngiltere ile yıllardır süren egemenlik tartışmalarına neden olan Falkland Adaları, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları da bulunuyor.

İngiltere ise uzun süredir diyalog çağrılarını reddederek, Falkland Adaları'ndaki egemenliğine dair bir şüphenin bulunmadığı ve bu nedenle de konuşulacak bir meselenin olmadığı yönündeki tavrını sürdürüyordu.

Arjantin'de kurulan yeni hükümet de 3 Ocak'ta, adalara İngilizler tarafından el konulmasının 183'üncü yıl dönümünde, adalardaki egemenliğin kendilerine ait olduğu iddialarını sürdürmüş ve diyalog çağrısı yapmıştı.

Arjantin, İspanya'dan kazanılan bağımsızlık sonrasında "Malvinas" olarak adlandırdığı Falkland Adaları'nın dolaylı olarak kendilerine miras kaldığı konusunda ısrar ederken, İngiltere, uzun bir süredir yönettiği ada halkının kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğunu öne sürüyor.

Arjantin ve İngiltere arasında adalar nedeniyle 1982 yılında yaşanan savaşta 255 İngiliz ve 65 Arjantin askeri hayatını kaybetmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...