Berlin Teknik Üniversitesinde öğrenciler cuma namazını bahçede kılıyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Berlin Teknik Üniversitesinde öğrenciler cuma namazını bahçede kılıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Berlin Teknik Üniversitesinde yaklaşık 50 yıldır kullanılan mescidin kapatılmasının ardından öğrenciler cuma namazını üniversitenin bahçesinde kılıyor.

Berlin Teknik Üniversitesinde yaklaşık 50 yıldır kullanılan mescidin 14 Mart itibarıyla kapatılması ve spor salonunda cuma namazı kılınmasına izin verilmemesinin ardından öğrenciler cuma namazını üniversitenin bahçesinde kılıyor.

Müslüman öğrenciler cuma namazını eda etmek için üniversitenin ana binasının arkasında bulunan bahçede toplanıyor. Buradaki çimlere serdikleri karton ve seccadeler üzerinde oturan ve hutbeyi dinleyen öğrenciler daha sonra cuma namazını kılıyorlar.

Üniversitedeki 4 Müslüman derneğinden biri olan Yemenli Öğrenciler Derneğinden Hashem Al-Kuhlani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin kararını değiştirmediğini ve daha önceki argümanları öne sürerek cuma namazı için tahsis edilen spor salonunu ve mescidi kapalı tuttuğunu söyledi.

"Biz buna alternatif olarak dışarıda, bahçede namaz kılıyoruz. Bir şeyler değişene kadar dışarıda namaz kılmaya da devam edeceğiz” diyen Al-Kuhlani, üniversite yönetimiyle her zaman görüşmeye hazır olduklarını yineledi.

Müslüman öğrencilerin vakit namazlarını da kimseyi rahatsız etmeden ve engellemeden üniversitenin çeşitli yerlerinde kıldıklarını anlatan Al-Kuhlani, şu anda üniversitenin sömestir tatilinde olduğunu, 2 hafta sonra yeni dönem başladığında yüzlerce kişinin bahçede namaz kılacağını söyledi.

Müslüman derneklerinden üniversite yönetimine tepki
Berlin İslam Federasyonu Genel Müdürü Mustafa Özdemir de Berlin Teknik Üniversitesinden önce Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde Essen ve Dortmund üniversitelerinde de mescitlerin kapatıldığına işaret ederek bunu doğru bulmadığını söyledi.

Aynı zamanda avukat olan Özdemir, “Almanya laik değil, seküler bir ülkedir. Alman Anayasası özellikle dini cemaatleri ve insanların ibadet etmesini koruma altına alıyor” dedi. 

Almanya'da birçok üniversitenin mescitleri kapatmasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Özdemir, bunun tüm Almanya’da yaygınlaşabilecek bir durum gibi göründüğünü söyledi.

Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici de ibadet yerlerinin kapatılmasına hoş bakmadıklarını ifade etti.

Kesici, üniversitenin öğrencilere ibadet ihtiyacını karşılamak için imkan sunmasının iyi olacağını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...