Rusya'dan skandal karar! Tüm faaliyetler durduruldu

Düzenleyen:
Rusya'dan skandal karar! Tüm faaliyetler durduruldu

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini mahkeme sonuçlanana kadar durdurma kararı verdi.

Rusya'nın Kırım’a atadığı savcı Natalya Poklonskaya,  Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararı aldı. 

TASS ajansında yer alan habere göre, daha önce Kırım Tatar Milli  Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanması ve aşırı örgüt kapsamına alınması için  başvuruda bulunan Poklonskaya, mahkeme sonuçlanana kadar meclisin faaliyetlerini  durdurma kararı verdiğini açıkladı.

Kararın, "Rusya yasalarının ihlallerini önlemek için" alındığını  savunan savcı, "Böylelikle meclisin sahip olduğu haklar durduruluyor, devlete ait  ve yerel basını kullanması, toplantı düzenlemeleri ve tüm propagandaları  yasaklanıyor." dedi.

Rusya’nın tayin ettiği Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat'ta  Kırım Tatar Milli Meclisi'ni kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesi'ne başvurmuştu.  Poklonskaya dava dilekçesinde, Rusya Federasyonu’nun aşırıcılık faaliyetleri ile  mücadele kanununa dayanarak, Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin  durdurulmasını ve meclisin aşırı örgüt kapsamına alınmasını talep etmişti. İlk  duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle 4 kez  ertelenmişti.Kırım Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmaya savcılık yetkilileri,  630 sayfa ve 10 CD’den oluşan delillerle gelmişti.

Litvanya’dan Rusya’ya kınama   
Litvanya Meclisi, Rusya’yı, Kırım’da Kırım Tatarları ve  Ukraynalılara yönelik insan hakları ihlalleri yapıldığı gerekçesiyle kınayan bir  kararı kabul etti. 

Litvanya Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, 90 milletvekilinin  katıldığı oylamada karara kimsenin itiraz etmediği bildirildi.

Kararda, "Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Rus vatandaşlığını  reddeden Kırım sakinlerine karşı eğitim, sağlık, sosyal ve diğer hizmetlerde  ayrımcılık yapılıyor. Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini  yasaklamasını şiddetle kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Kararda ayrıca, uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü  konusunda ortak çaba sarf ederek daha aktif olması konusunda çağrıda bulunuldu.

Meclis kararında, Kırım’ın işgalinin sona ermesi ve yarımadanın  Ukrayna’nın kontrolüne dönmesi halinde Rusya’yla işbirliğinin yeniden  başlayabileceği de kaydedildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...