HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 'güvenli bölge' belirsizliği

Düzenleyen: /
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 'güvenli bölge' belirsizliği
Abd, Abd Dışişleri Bakanlığı, Güvenli Bölge, Haber

DÜNYA Haberleri

ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, Bakan Rex Tillerson'ın DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda dile getirdiği Suriye'de "geçici güvenli bölgeler oluşturma" fikrinin sadece DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında planlandığını bildirdi.

Toner, günlük basın toplantısında Türkiye dahil 68 ülkenin dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda Tillerson'ın yaptığı konuşmaya ilişkin soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine Toner, Tillerson'ın toplantıda "geçici güvenli bölgeler oluşturma" yönündeki sözlerini, "DEAŞ'ı ortadan kaldırdıktan sonra bu bölgelerin tekrar istikrara kavuşturulması gerekiyor. Bu şekilde buraları terk etmek zorunda kalan insanlar bu bölgelere geri dönebilir." diyerek açıkladı.

Toner, kendilerinin de bu bölgelerin güvenliğini sağlayarak halkın dönüşünü sağlamak istediklerini anlattı.

"Bakan Tillerson'ın güvenli bölge oluşturulmasından kastı bu mu?" sorusuna Toner, "Bakan yapılması gerekenler noktasında fikirlerini ortaya koyuyor. Henüz son karar verilmedi." yanıtını verdi.

Toner, mültecilerin terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılan bölgelere yerleştirilebileceğini belirterek, hedeflenenin bu olduğunu aktardı.

"Bahsettiğimiz şey bu değil"

Ayrıca Toner, "Bu bahsedilen bölgelerin Suriye'deki iç savaşa nasıl bir çözümü olacak? Ruslar ve rejim güçlerinden kaçan Suriyeliler bu bölgelerden nasıl faydalanacak?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Suriye'de devam etmekte olan iç savaşın farkındayız. Eğer bu şekilde ifade etmek doğru olacaksa Suriye çok karışık bir savaş alanı. Suriye'de güvenli bölge, güvenli alan oluşturma fikirleri vardı. Bahsettiğimiz şey bu değil. Dün Bakan'ın bahsettiği konu da bu değildi, koalisyon üyelerine hitap ediyordu ve önceliğimizin DEAŞ olduğunu çok net bir şekilde dile getirdi. Bu, Suriye'deki iç savaşı unuttuğumuz anlamına gelmez. Savaş devam ediyor fakat her şey önceliğimiz olursa hiçbir şey önceliğimiz olmamış olur."

Daha sonra ise Toner, Suriye'ye ilişkin bütün planların masada olmaya devam ettiğini bildirerek, ABD'nin önceliğinin terör örgütü DEAŞ'la mücadele olduğunu ancak Suriye'deki iç savaşı da görmemezlikten gelmediklerini sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...